torstai 23. lokakuuta 2008

Sydämellistä leivontaa




Keksejä keksejä… Lasten herkkuja (ja tietysti aikuistenkin) ja lisäksi yleensä helppoja ja yksinkertaisia valmistaa. Itse en suuremmin pidä keksien valmistamisesta, koska ne ovat hivenen tylsiä. Aineet sekaisin kulhossa, keksit pellille ja uuniin. Vaihtelevuutta reseptiin tuovat tietysti raaka-aineet ja valmistusmenetelmät. Jotkin keskit ovat ns. nokarekeksejä eli sekoitettu taikina asetellaan leivinpaperin päälle nokareiksi. Toisissa tapauksissa taikinan annetaan hetken jähmettyä jääkaapissa ja sen jälkeen se kaulitaan ja siitä otetaan muotilla keksejä. Tämä on tapana taikinoissa, jotka sisältävät erityisen paljon rasvaa. Näin taikinaa on helpompi käsitellä.

Ylhäällä oleva keksi on yksi niistä, jotka tein kaverilleni hänen tupareihin hieman yli kuukausi sitten. Jep jep, olen taas hyvin liikkeellä. >< Niiden resepti sisälsi paljon margariinia, joten taikinan täytyi parin tunnin ajan jäähtyä viileässä. Sain idean kekseihin, kun halusin vihdoin viimein käyttää iänkaiken jääkaapissa majailleet kookoshiutaleet ja lisäksi leipoa kaverille jotain pientä tuparien kunniaksi. Onnistuin ja kekseistä tuli mukavan kookosmaisia. Tykkään kookoksesta, joten voisin laittaa sitä vaikka kaikkialle leivonnaisiini: brownies’iin, kekseihin, kakkutaikinoihin, täytteisiin, koristeeksi… Rasvaa ja makeaa, mikäs sen parempaa. ;)





Näistä toisista kekseistä ei sentään ole ihan kuukautta. Lupauduin vastaamaan jälkiruuasta eräässä kouluni tapahtumassa ja teeman mukaisesti päädyimme toisen ruokavastaavan kanssa ranskalaisiin voipipareihin. Ihan perusresepti siis jälleen kerran: margariini ja sokeri sekaisin, lisätään vaniljasokeri ja lopuksi vehnäjauho-leivinjauheseos. Taikina tasaiseksi, pariksi tunniksi kylmään, muotilla kuvioita pellille ja uuniin n. 15 minuutiksi.

Päätin käyttää näihinkin ihanan söpöä ja pientä sydänmuottiani. Ikävä kyllä minun on vielä harjoiteltava taikinan kaulitsemista täysin samanpaksuiseksi kaikkialta, sillä joistain kekseistä tuli todella tummia. No, ne syötiin sitten perhepiirissä. ;) Muuten keksit ovat meilestäni aivan liian yksinkertaisia eivätkä maistu kuin, no, makeilta ja rasvaisilta. Suunnitelmassa oli siis ehdottomasti tehdä näille kekseille täyte ja mikäpä olisi parempaa kuin suklaaganache? Mmm, ihanan tummaa suklaata, margariinia ja tomusokeria keitetään alhaisella lämmöllä kattilassa ja luskoidaan kahden keksin väliin. Ja vaikka välillä suuhunkin…


Valmis täytekeksi, voilà! Pahoittelen 70-luvun tyyliä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti