sunnuntai 22. helmikuuta 2009

Tofuinen tomaatti-paprikakeitto sekä tofu-kasvismunakas

Mulla ja mun äidillä on hyvät välit. Me voidaan puhua lähes kaikesta keskenämme (on tietty asioita, joista en kerro edes sille…) ja hengailla yhdessä kuten kaverit ainakin. Lisäksi se on kans tosi liikunnallinen ja sen kanssa on kiva käydä kävelyllä, hiihtämässä ja pyörälenkillä. (Ens kesänä Porvooseen! :) ) Totta kai me myös tiuskitaan ja riidellään välillä, koska molemmat ollaan temperamentisia ja piikikkäitäkin. Mut silti. Mun äiti on tosi jees! :D

Lisäksi äiti tykkää laittaa ruokaa eikä ole epäluuloinen uusien ruokalajien kokeilemisessa. Oonkin saanu tän ruoka- ja leipomisinnon äidiltä, koska kun olin pieni, ni äiti teki paljon pullaa, piirakoita ja sämpylöitä, ja tietty laitto ruokaa. Nyt sitten vanhemmiten aloin auttamaan ja tekemään itse ja nyt, kun viikonloppuisin joskus menen hänen luokse käymään, niin me aina laitetaan ruokaa yhdessä. Koska äitikään ei syö punaista lihaa, mutta tykkää kasviksista ja tosiaan haluaa kokeilla kaikenlaista uutta, niin pari-kolme viikkoa sitten tehtiin tofua. Tomaatti-paprikakeittoa tehtiin 25.1. ja tofu-kasvismunakas oli vuorossa muistaakseni seuraavan viikonloppuna. Tämän siitä saa, kun ei heti päivitä blogia… Oh well.



Ostin joskus pari vuotta sitten Kirjamessuilta kirjan ‘The Tofu for health cookbook’, (Wendy Sweetser, jo sukunimi lupaa hyvää :) ) joka siis sisältää paljon erilaisia tofuohjeita. En ole varmaan koskaan tehnyt mitään ruokaa sen avulla, joten tässä muutama viikko sitten päätin selailla kirjaa ja katsoa, josko sieltä löytyisi seuraava viikonlopun ruoka. Jännää on se, että monet ohjeet sisältää sekä tofua että lihaa, kuten kalaa, kanaa tai jopa possua. Et ihan täydellinen vegetaristi-kirja se ei ole, mutta tietty ne muut lihat voi jättää pois. :) Oon ite tottunu käyttään vaan yhtä lihaa kerrallaan, mut kait sitä joskus vois kokeilla, et miten tofu taipuu muiden kanssa. Kirjassa on myös ihana tofu-juustokakun ohje, johon pitää ehdottomasti tarttua!

Miksi siis tämä keitto? Olen pitkään halunnut tehdä tomaattikeittoa (oikein sellaista paksua ja tulista, joka lämmittäisi paukkupakkasilla) ja törmäsinkin sellaiseen ohjeeseen. No, se ei ole niin sakea ja tulinen kuin mitä alunperin ajattelin tekeväni, mutta kuitenkin siitä tuli hyvä. En enää tarkkaan muista, muutimmeko reseptiä; taisimme lisätä sinne vähän lisää pilkottuja kasviksia. Joka tapauksessa, keitosta tuli juuri sopivan tomaattinen ja paprikainen; tosin väri olisi voinut olla punaisempi, mutta se olisi vaatinut vaikka tomaattimurskaa. Tofun ansiosta keitto ei jää liian kevyeksi vaan on juuri sopiva kevyt ateria esim. sadesäällä, kun ei oikein voi liikkua ulkona. Itse asiassa, otin loput keitosta eilen pakkasesta ja herkuttelen tänään, vaikkei nyt enää olekaan paukkupakkaset. Tässä on tullut herkuteltua ja juhlittua muutama päivä putkeen, joten kevennys tähän väliin on paikallaan. :)

Paahdettu tomaatti-punainen paprika-tofu keitto
kuudelle

6 punaista paprikaa pilkottuna
8 isoa, kypsää tomaattia puolitettuina
250 g (1 pkt) tofua
oljyä
1 rkl sokeria
2 tl meiramia
suolaa ja pippuria
1 punainen sipuli pieninä kuutioina
2 valkosipulinkynttä murskattuina
8,5 dl kasvislientä (keitä vettä ja lisää kasvisliemikuutio tai kaksi)
silputtuja basilikan lehtiä koristeeksi

(Me emme paahtaneet mitään uunissa, mutta se varmasti antaa hienon maun keittoon.) Kuumenna uuni 190 asteeseen. Levitä paprikat, tomaatit sekä tofukuutiot leivinpaperoidulle uunipellille. Pirskottele päälle öljyä ja ripottele sokeria sekä meiramia. Sekoita ja paahda noin 45 minuuttia. Öljyä laakea kattila, lisää sipuli sekä valkosipulit ja kuullota muutama minuutti miedolla lämmöllä, jotta sipulit eivät kärähdä ruskeiksi. Lisää paahdetut vihannekset ja tofu, sitten kasvisliemi ja anna kiehua. Siirrä pois levyltä ja anna jäähtyä hetki ennen soseutusta. Lisää vettä tarpeen mukaan ja tarkasta maku. Anna lämmitä uudelleen liedellä hetki ennen tarjoilua. Koristele basilikanlehdillä.


Viikon päästä olin taas äidillä ja menu jo mietittynä: munakasta! Muna on todellinen ravintopommi, mutta sitä tulee syötyä melko harvoin. Nyt kuitenkin ajattelin, että munakas olisi täydellinen valinta kävelylenkin päälle. Lisäksi vihanneksia ja tofua: avot! Ja ohje samaisesta kirjasta vielä, joten tässä kuussa olen ainakin onnistunut tavoitteessani käyttää tuota mainota kirjaa vihdoin ja viimein. Itse asiassa ohje on tortillan nimellä (ja sisältää chorizo-makkaraa, iuh!), joten kun aina syödään tortilloja (eli siis niitä vehnälättyjä), niin sanamuoto on väärä. Fajitaksia ne taitavata olla. Menen aina sekaisin näiden espanjalaisten ja meksikolaisten ruokien kanssa, kun nimi tulee täytteistä tai jotain muuta vastaavaa… No, nyt taas harhaudun aiheesta.
Mielipide: maistuvaa! Ja iso annos, vaikka teimmekin puolikkaan annoksen! Tästä riitti minulle lähes koko viikoksi! En tosin suosittele tortillan niin pitkää säilytysaikaan jääkaapissa, sillä tofu alkaa parin päivän jälkeen ikävästi mustua. Eikä ruoka muutenkaan ole enää parhaimmillaan neljän päivän jälkeen… Munakkaan teossa kannattaa muistaa alkaa heti munien kaadon jälkeen haarukalla sekoittamaan massaa keskeltä reunoille ja toisinpäin, jotta munakas paistuu tasaisesti. Liian löllö munakas ei ole kivaa… :)


Tofutortilla
neljälle


öljyä
250 g tofua kuutioituna, esim. savutofua
1 tl paprikajauhetta
1 keltainen tai oranssi paprika kuutioituna
1 kesäkurpista pilkottuna
6 chorizo-makkaraa kuorittuina ja pilkottuina (arvaattekin ettemme käyttäneet tätä :D )
3 (luumu)tomaattia kaltattuina ja pilkottuina. (Kalttaus tapahtuu laittamalla kokonaiset tomaatit kiehuvaan veteen, jotta kuori irtoaa paremmin)
50 g pakasteherneitä
8 suurta munaa
ruohosipulia
suolaa ja pippuria


Paista tofua ja paprikajauhetta öljytyssä, laakeassa pannussa n. 5 minuuttia, kunnes tofu alkaa ruskistua. Siirrä syrjään lautaselle. Lisää öljyä ja paista paprikoita, kesäkurpitsaa, (makkaroita) n. 10 minuuttia. Lisää kuutioidut tomaatit, herneet sekä tofu. Riko munat kulhoon yhdessä ruohosipulin kanssa, mausta suolalla ja pippurilla ja kaada pannulle. Paista miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia kunnes munakas on hyytynyt tasapuolisesti (muista sotkea haarukalla) ja alkaa tummua. Tarkasta vaikka nostelemalla munakasta reunoilta. Munakkaan voi vielä paahtaa uunin grillivastuksen alla kääntämällä välillä puolelta toiselle. (Me jätimme väliin, sillä munakas kyllä hyytyi hyvin pannullakin.) Tarkasta, että keskus on tiivis. Tarjoa heti.

Mukavaa vuosijuhlaviikkoa kaikille! Yritetään kaiken ohjelman lomassa muistaa myös syödä terveellisesti ja liikkua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti