torstai 10. joulukuuta 2009

Jouluinen porkkanaleipä

Joulu on perinteiden ja antamisen kulta-aikaa! Siksi myös tänä vuonna (perinteisesti) annan ihmisille ruokalahjoja. Ensimmäiseksi listalle osui mummo, jota menin vanhempien kanssa tapaamaan ekana adventtina. Päätin tehdä hänelle ja papalle lahjaksi jouluisen leivän, kuten myös viime vuonna tein. Leipäohjeita löytyy omasta takaa monenlaisia, mutta tärkeintä joululeivässä on joulumausteet (mm. kaneli, kardemumma, pomeranssinkuori yms.) makeus (siirappia, porkkanaraastetta, maltaita, olutta) ja lisukkeet (manteleita, kuivattuja hedelmiä, suklaata yms.). Näistä syntyy kunnon makea ja joululta maistuva leipä! Mmm… Kotitekoinen tuore leipä on hyvää! Joskus vielä kokeilen oikein kunnon juureen tehtyä ruisleipää, jonka teko kestää monta päivää.



Leipätaikina ennen kohotusta…

Mummin joululahjaksi valikoitui vanhasta Kodin Kuvalehdestä joskus muutama vuosi sitten leikkaamani jouluisen porkkanaleivän ohje. Ohjeessa on kyllä tosi vähän erilaisia joulumausteita, itse asiassa vain kahta, mutta onneksi aika voi lisätä omiaan… ;) Ohjeesta myös tulee ihan hitosti leipää, joten jos on pienet kulhot ja vähän säilytystilaa, niin ohje kannattaa puolittaa. Minäkin nimittäin olin aika jännityksissäni, kun piti lisätä kilo (siis kilo!!) jauhoja nesteeseen, jota oli n. 2/3 kulhon tilavuudesta. Ja kuten kuvasta näkyy, tuo kulho on iso.



...ja kohotuksen jälkeen

Jotenkin ne kaikki jauhot (tai no, 950 grammaa) mahtui nesteen joukkoon ja koko komeus kohosi ihan mukavasti. Nestekin oli siis tarpeeksi lämmintä, kun sitä vähän käytin mikrossa ennen kuivahiiva-jauheseoksen lisäämistä.


Leipä mummolle

Leipää tuli kyllä minusta enemmän kuin ohjeen “kaksi suurehkoa leipää” antaa osviittaa. Tein yhden ison pitkän vuoan, yhden sydänvuoan sekä vielä neljä pientä sydämen muotoista muffinivuokaa. Mutta ei se mitään, sillä leivästä tuli NIIN hyvää, että vähemmällä määrällä en olisi saanut sitä itselleni niin paljon. ;)

Porkkanasose antoi ihanan makean maun ja lisäämäni pussillinen (80 g) rouhittuja manteleita hedelmäsekoitukseni lisäksi toi myös mukavan makulisän. Kaikki käyttämäni jauhot olivat hyvin kuitupitoisia (puolet täysjyväspelttijauhoja ja loput täysjyvävehnä- sekä sämpyläjauhoja), joten tämä ei ole mitään pullamössöleipää vaan tosi terveellistä! Juoksevaa margariinia, kaurahiutaleita, hyviä rasvoja myös manteleista…


Synttärilahjaksi saamani muotit pääsivät käyttöön

Piti oikein ottaa uudet sydänvuoat käyttöön, kun taikinaa vaan riitti ja riitti. Sinänsä kun kerran rupeaa leivän tekoon, niin totta kai kannattaa kerralla tehdä kerralla niin iso annos, ettei hetkeen tarvitse ainakaan leipää leipoa. Tai no, se, että on jo ennestään pakastimessa jotain tiettyä ei tietenkään tarkoita, etteikö samaa voisi tehdä uudestaan vähän eri tavalla… 


Tälläkin leivällä ruokkisi aika monta

Ikävä kyllä unohduin paistamaan leivät uunin keskitasolla, jolloin pinta tummui liikaa ja sisus olisi ainakin tuossa ylimmäisen kuvan leivässä voinut paistua hiukan verran enemmän. Mutta eipä ainakaan tullut liian kuiva leipä! Itse kyllä tykkään vähän taikinamaisesta rakenteesta, mutta ehkä nyt kuitenkin täytyisi harrastaa ihan läpipaistettuja leipiä. Itse asiassa olen tekemässä samaa ohjetta (nyt ½-kertaisena) uudestaan huomenna, joten pääsen heti kokeilemaan alatason toimivuutta. :D Siitä tuleekin hiukan erilaisempi herkku, mutta ei sovi vielä kertoa tarkemmin, sillä leivän saaja saattaa lukea tämän jo ennen h-hetkeä. 

Mukavaa viikon loppua ja viikonloppua kaikille! Toivottavasti olette kaikki päässeet jo nauttimaan pikkujoulutunnelmista ja jos ette, niin tänä viikonloppunahan sitä viimeistään kannattaa varata pari pulloa glögiä, pipareita, torttuja, suolapalaa sekä hyvää seuraa. Itsellänikin on vielä ensi viikolla yhdet pikkujoulut kaveriporukalla, joten vielä ehtii laittaa tonttulakin päähän. Ja ei sitä tiedä, jos perjantain kunniaksi pari lasia glögiä tulisi nautittua… ;)

Porkkanaleipä
resepti vanhasta Kodin Kuvalehdestä
Lopputuloksena ohjeen mukaan kaksi isohkoa leipää, mutta riittää varmasti kolmeenkin
valmistusaika n. 2 tuntia
5 dl vettä
1 dl siirappia
50 g hiivaa tai 2 pss kuivahiivaa
500 g porkkanasosetta (tai muuta juuressosetta)
1 rkl suolaa
1 rkl pomeranssinkuorta
(1 rkl kanelia ja kardemummaa, niin tulee extrajouluisen makuista)
100 g kuivattuja aprikooseja (tai karpaloita, pähkinöitä yms.)
2 dl juoksevaa margariinia
3 dl ruis- tai kaurahiutaleita
1 kg hiivaleipä- tai sämpyläjauhoja

Kuumenna vesi kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva sen joukkoon. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhoihin ja lisää hieman kädenlämpöistä lämpimämpään nesteeseen. (Eli siis kaikkien muiden ainesten joukkoon, lämmitä niitä vaikka hiukan mikrossa.)

Lisää siirappi, porkkanasose, mausteet sekä silputut aprikoosit/pähkinät ja hiutaleet. Lisää jauhot ja rasva. Alusta pehmeähkö taikina. Mitä enemmän alustat taikinaa, sitä enemmän siihen muodostuu sitkoa ja sitä paremmin taikina irtoaa käsistä. Anna kohota puolisen tuntia leivinliinalla peitettynä vedottomassa paikassa. Kaada taikina vuokiin tai leivo taikinasta 2-3 leipää ja paista sellaisinaan. Voit tehdä taikinasta myös sämpylöitä. Paista 200 asteessa n. 45 minuuttia, leipien koosta riippuen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti