sunnuntai 3. toukokuuta 2009

"Ylioppilaskakku" äidin synttärikakkuna

Ohi on, ohi on, tämä farssimme! Viime maanantai-keskiviikko olivat kyllä varmasti tähän astisen opiskeluni kamalimmat, kun samaan aikaan luin kahteen tenttiin, kirjoitin hiki hatussa kandia ja vielä viimeistelin ranskan esseepläjäystä. Huh! En ehtinyt edes salilla käymään ja kerran vain hikisesti kiersin Töölönlahden!  Onneksi kaikki tuo on takanapäin ja meikälainen yhtä tenttiä ja kypsyysnäytettä vaille kandi! (Ainakin jos mistään ei putkahda mitään yllätyksiä…) Nyt, kun kesäloma eli kesätyöt alkaa ensi maanantaina, niin ehkä sitä ehtii pitämään blogiakin ajan tasalla. Sitä ennen on pakko purkaa vanhojen postien suma ja seuraavana listalla vuorossa onkin pääsiäisen herkut. Jaan ne kahteen osaan, koska tämän suklaakakun ohje on niin pitkä.


Kahvinen suklaatäytekakku marengilla

Matkustin vanhempieni ja kaverini kanssa pääsiäisen viettoon tätini luo Savoon. Äidin synttärit sattuivat pitkäperjantaiksi ja niinpä tietysti minun täytyi valmstaa hänelle kakku. Ohjekin valikoitu melko hyvissä ajoin ja se on luultavasti monivaiheisin kakku, mitä olen tähän päivään mennessä tehnyt. Se koostuu kakkupohjasta, jonka väliin tulee iso marenkilevy sekä vaahdotettua mokkakermaa ja päälle vielä lisää kermaa sekä suklaakuorrute. Alkuperäisessä ohjeessa oli vielä mantelikermankin ohje, mutta jätin sen pois. Kahvisen kermaseoksenkin sain helposti tehtyä vatkaamalla mokkakermaa, mutta muuten ohjeessa oli muutama hieman jännitystä aiheuttanut kohta.



Kakkupohja on sisänsä yksinkertainen: jauhoja, kaakaojauhetta, leivinjauhetta, munia, sokeria ja vaniljasokeria. Siihen kuitenkin tulee kuusi munaa, joista kaikista tulee erotella keltuainen ja valkuainen. Ihanaa. En nimittäin ole mikään munanerottelijataituri (:D mikä sana!) ja tosi ihanaa, jos vaikka juuri vikan munan keltuainen pääsee valkuaisten joukkoon. Tietysti keltuaiset ja valkuaiset kannattaa aina erotella eri kippojen yllä vahinkojen minimoimiseksi, mutta kait sitä vähän pitää olla jännitystä elämässä. Onneksi äiti neuvoi jauhopeukalona, että miten se homma tehdään ja loppujen lopuksi keltuaiset ja valkuaiset saatiin erikseen. Erottelun tarkoituksena on tietysti saada aikaan erittäin kuohkea kakku, kun vaahdotettuun sokeri-keltuaisseokseen lisätään vuorotelleen jauhoseosta ja valkuaisia.

Kakku oli, taas kerran (koska minä oikein opin??) hivenen liian kauan uunissa, mutta onneksi tällä kertaa muistin kostuttaa molempia puoliskoja. Tai no, toinen puoli sai enemmän efedriiniä kuin toinen, mutta onneksi välissä ja päällä ja yllä oli kaikenlaista muuta, joka vei huomion hivenen kuivahkosta kakusta. Eipä silti, kyllä sitä olisi voinut syödä ihan pelkästäänkin. 

Toinen juttu, joka hommassa jänskätti, oli iso marenkilevy. En ole montaakaan kertaa tehnyt marenkeja ja nyt sellainen pitäisi vielä tehdä yhtä isoksi kuin koko kakku ja tunkea pohjien väliin. Hmm. Olin unohtanut ostaa mantelijauhetta ja ajattelin ensin skipata koko marengin, mutta onneksi tädiltä löytyi sekä mantelilastuja että kunnon mantelimylly! Niiden avulla syntyi melko hyvälaatuista mantelijauhoa, joten pystyin pysymään ohjeessa. Seosta jäi ison levyn jälkeen vielä muutamaan pieneenkin, joista pari ikävä kyllä kärähti liian tummiksi. Onneksi kolme selvityi koristeiksi, ja kaverikin sai pienen hinkkauksen jälkeen veitsen avulla loputkin leivinpaperin jämät irtoamaan ison levyn pohjasta. :D



Ja sitten kokoamaan! Tarkoituksena ei ollut saada aikaan ylioppilaslakkia, mutta jostain kumman syystä sekosin (mikä ei ehkä ole kovin yllättävää minut tunteville ihmisille) ja unohdin toisen kakkupohjan kokonaan! Rupesin jo koristelemaan yhtä pohjaa suklaakuorrutteella, vaikka yläpohja odotti pöydällä! Ooops! o_O Enpähän ole tuotakaan ennen tehnyt! No, kerta se oli ensimmäinenkin, eikä hätä ollut tämän (sen?) näköinen. Kakku muistutti siis vähän ylioppilaslakkia, joten jos koskaan saan lapsia ja ne ylioppilaiksi kirjoittaa, niin täytyy muistaa tämä koristelu! :D Olkoon kakun nimi siis Ylioppilaskakku!

Kuorrutukset niin tai näin, oikein tai väärinpäin, kakku oli herkullinen! Itse tykkäsin, yllätys yllätys, eniten suklaakuorrutteesta, joka valui herkullisesti myös kakun reunoja pitkin. Mmm…. Täytyy kyllä myöntää, että marenkilevyn olemassaoloa ei edes huomannut, mikä oli kyllä sääli, sillä kaikki ainesosat pitäisi kyllä pystyä huomaamaan. Ei edes pienintä rouskahdusta! No, napsin koristemarengit kakun päältä ja ne kyllä olivat suussa sulavia. Oli kyllä ihanaa tehdä kakku oiken pitkän kaavan mukaan! Seuraavaksi sitten kakkua kandipippaloihin ja ohjekin on jo valmiina. 

Laitan ohjeen tähän englanniksi, koska olen aivan liian laiska kääntämään sitä... 

Update vuodelta 2013: kun nyt vihdoin sain tämän postauksen ulos myös tänne Bloggeriin, en millään löytänyt tuota alkuperäistä postausta tuosta blogista, jossa sen piti olla. :( Joten en siis ole enää 100 % varma, mistä sen olen löytänyt. Mutta siis toivottavasti se sentään olisi oikeasti tuon Schwartzin ohje. :)

Chocolate Coffee-Almond-Meringue Layer Cake
Kirjasta Chocolate Cooking by David Schwatrz

Chocolate Sponge
Ingredients:
Plain flour – 75gms
Cocoa – 70 gms
Eggs – 6; separated, whites stiffly beaten
Castor Sugar – 180gms
Vanilla Extract – 1 tsp

Preheat the oven to 180 degrees C. Line a 10″ round Spring form baking tin with baking parchment greased & dusted with flour.(You can use a 9″ tin; will give you a higher cake). Sift the flour & cocoa. Whisk the egg yolks & sugar until the mixture falls in thick ribbons. Gently fold a third of the flour mixture, then a third of the egg whites. Repeat until all the flour mixture & egg whites have been incorporated (This is done so that the cake can keep its fluffiness). Pour into tin & bake for 40-45 minutes / until the cake is springy to touch. Cool in tin for 5 minutes, then turn out on rack & cool completely.

Coffee-Almond Meringue
Ingredients:
Almonds – 75 gms; ground in coffee grinder with skins (be careful they don’t become pasty)
Cocoa – 1 1/2 tsps
Coffee – 1 tbsp
Castor sugar – 120 gms
Egg whites – 3, stiffly beaten

Preheat the oven to 160 degrees C. Line a baking sheet with baking parchment, & draw a 10″ circle on it. If you don’t have a baking sheet big enough, use the circular base of the spring form. Combine the almonds, cocoa & 50 gms of the sugar in a bowl. Beat the rest of the sugar into the beaten egg whites, a little at a time, & beat until stiff. Beat in the coffee. Gently fold in the almond sugar mixture into the beaten egg whites. Spoon the meringue into a piping bag fitted with a 1 cm nozzle. Pipe a spiral to cover the 10″ circle. You can pipe any remaining meringue onto parchment paper & bake them alongside to use for decoration etc. Bake in a pre-heated oven for 1 1/2 hours or until crisp (for me the meringue baked faster so check after an hour or so). Allow to cool completely & then gently peel the parchment away. Use a knife if necessary.

Coffee cream
5 dl mocca cream

Dark Chocolate Coffee Ganache
Low fat cream – 100 ml
Dark Chocolate – 150 gms, broken
Coffee – 1 tsp

Simmer all ingredients gently in a pan, stirring constantly. Once the chocolate has melted, strain for any lumps & allow to cool. It will thicken as it cools.

To Assemble: 

Slice the sponge into 2 layers. Reserve 2-3 tbsps of coffee cream for decorating the top if you like. Spread half the coffee cream & top with the crisp meringue. Trim the meringue to the size of the cake if need be. Top with remaining coffee cream, followed with the second layer of sponge. (Or do as I did and put the ganache on top of the meringue layer. :D ) Frost the sides with whipped mocca cream. Chill for 15 minutes to set the sides. Top the cake with the smooth ganache, allowing some to flow down the sides. Garnish with grated white chocolate, smaller meringues, coffee cream rosettes etc. Chill until served. Note: The sponge & the meringue can be made up to 2 days in advance.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti