perjantai 10. elokuuta 2012

Juhannus 2012!


Juhannus! Sitä sopiikin miettiä tässä katsellessani ulos märkään elokuiseen aamupäivään. Yygh... Perinteistä poiketen juhannusaatto oli jopa aurinkoinen ja kavereiden kanssa voitiin jopa ihan ottaa aurinkoa kalliolla! Olin nimittäin saanut iskältä noin kahden kuukauden ruinaamisen jälkeen luvan tuoda kolme kaveripariskuntaa meidän möksälle jussia viettämään iskän suunnatessa jussin viettoon siskonsa luo Savoon. Score! Tätä ei nimittäin ole koskaan ennen tapahtunut. :D Kaveriporukkakin oli ihan toinen, kuin se, jonka seurassa olen aikaisempia jusseja viettänyt, joten uusia tuulia oli ilmassa.

Koska paikalla oli siis kolme pariskuntaa ja minä, oli minulla suuret suunnitelmat järjestää juhannuspäivänä eli lauantaina pariskuntaolympialaiset, mutta homma kusahti erään miespuolisen vieraan krapulaan, joka kesti ilta-kuuteen asti. :D Ja muutenkin kaikkien fiilis oli lauantaina vähän väsähtänyt, koska perjantaina juhlittiin melkoisesti. Tapahtui ns. "suojakänni-efekti" ja siinähän sitä sitten oltiin... Miten niin ilo ilman viinaa ei ole teeskentelyä??? ;)

BTW, pitää vähän kehuskella tuolla yllä olevalla kuvalla. Koska jussina FB:n newsfeed täyttyy suomalaisten kaverien juhannusteemaisista kokko-/auringonlasku-/taivaaranta-/jne.kuvista, niin pitihän totta kai näpsäistä oma otos. En todellakaan ole mikään valokuvaava, vaikka haluaisinkin, koska en vaan jaksa lueskella mitään kuvausvinkkejä tms. (eli en siis halua tarpeeksi), mutta täytyy sanoa, että tämän kerran onnistuin mainiosti! Mukana oli kyllä melkoisesti tuuriakin, mutta so what, kuvasta tuli tosi hieno! Otettu siis mökin rannasta kalliolta. Kyseinen koivu on osoitus sitkeydestä, sillä se kasvaa suoraan sammaleisen kallion päällä ja on kasvanut niin kauan, kuin minä muistan.


Valkosuklaa-lime-mansikkajuustokakku

Pitihän juhannukseksi tietenkin leipoa vähän jotakin. Olin mökillä jo torstaina, joten pystyin käyttämään perjantaiaamupäivän hyväkseni ennen vieraiden tuloa. Kun kävin äitini luona Lahdessa toukokuussa tapasin samalla kummitätini, joka oli leiponut ihanan valkosuklaa-limejuustokakun. Kakkua ei paistettu uunissa vaan sen annettiin hyytyä pakkasessa, josta se sitten otettiin vähän ennen tarjoilua sulamaan. Oi nam! Makeaa valkosuklaata yhdistettynä limeen on mahtava yhdistelmä, sillä lime katkaiseen suklaan makeudun juuri sopivasti. Kakkuun tulee siis valkosuklaan lisäksi valkosuklaa-limerahkaa sekä mascarponejuustoa, mutta kakku on kuitenkin erittäin raikas. Mukaan voi myös lisätä vähän limemehua oman maun mukaan. Ja samalla voi myös raastaa vähän limen kuortakin joukkoon, jos oikein tykkää vähän happamasta menosta. (Eli jos siis on niin makea tyyppi, kuten minä, niin tarvitsee vähän hapanta tasoittamaan. ;)


Ohjeesta poiketen päätin siivuttaa keksipohjan päälle mansikoita ja kaadoin sitten suklaa-juustotäytteen vuokaan. Bad mistake, sillä olisi pitänyt ymmärtää mansikoissa olevan niin paljon vettä, että ne pysyivät jäässä vielä pitkään senkin jälkeen, kun muu kakki oli sulanut syöntikelpoiseksi. Kivikovat ja jäiset mansikat: not so good. Woops! Kemian lait olivat taas päässeet tältä leipurilta unohtumaan... Lisäksi kakkua oli taas aivan tajuttoman hankala leikata, niin että jos halusi saada pohjaakin mukaan, piti veistä painaa ihan voimalla. Huh! Noh, kakku oli sen verran kaloripitoista, että ehkä ei haitannut, jos pari ylimääräistä kaloria kului sitä leikatessa. :D

Olin laittanut ohjeen jo tässä blogipostauksessa, mutta laitetaan se nyt uudestaan. Oli se vaan niin hyvä. (En laita siihen niitä mansikoita, koska en suosittele marjoja käytettäväksi jäädytettävissä kakuissa. Ainoastaan koristeiksi tarjoiluvaiheessa.)

Lime-valkosuklaajuustokakku

150 g digestivekeksejä (tai kaurakeksejä tai suklaakeksejä; jos pohja vaikuttaa liian ohuelta tai seos liian löysältä, lisää keksejä)
50 voita (jos seos on liian kuivaa, lisää keksejä)
(halutessaan voi myös lisätä joukkoon kaakaojauhetta, jos haluaa suklaisen pohjan)
300 g valkosuklaa-limerahkaa
250 g mascarponejuustoa
200 g valkosuklaata
(halutessasi muutama ruokalusikallinen limemehua ja raastettua limen kuorta)

Murskaa keksit ja sekoita niihin voi (ja kaakaojauhe). Painele seos leivinpaperilla vuorutettuun irtopohjavuokaan (halkaisia 20-24 senttiä). Sulata valkosuklaa VAROVAISESTI vesihauteessa tai mikroaaltouunissa. (Valkosuklaa kokkaroituu todella helposti sulattaessa, joten watch it.) Sekoita suklaa, mascarpone ja rahka tasaiseksi seokseksi ja kaada pohjan päälle. Laita pakastimeen vähintään neljäksi tunniksi. Ota pehmenemään hyvissä ajoin ennen tarjoamista.


Kasvispiirakka

Pitihän sitä tietenkin taikoa vieraille myös jotain suolaista naposteltavaa noin niin kuin lounaan kieppeille. Nappasin Maku-lehdestä mahtavalta näyttäneen parsapiirakan ohjeen joskus viikko ennen juhannusta ja päätin, että teen sen. Ostin valmiin ruistaikinan, erilaisia pakastekasviksia ja papumixin (mökillähän kuuluu tehdä kaikki pakasteista ja puolivalmisteista, eikös?) sekä kahta eri tuorejuustoa ja savujuusto-ruokakermaa. Muuten hyvä homma, mutta mökin piirakkavuoka oli niin matala, että täyteen ahdetusta vuoasta valui tietysti massaa uunin pohjalle ja ennen kuin honasin laittaa alle foliota, huusi palohälytin ja uunin alle laittamani leivinpaperi oli mustunut. Woops, ei leivinpaperia uuni pohjalle, liian kuumaa! 

Joka tapauksessa vältyin katastrofilta ja piirakka valmistui. Se oli hyvää! Savujuuston makuinen ruokakerma (10 %) on t-o-d-e-l-l-a hyvää, mutten kauheasti yleensä kokkaa mitään, mihin tulisi ruokakermaa. Vähän liian teollisia tuotteita minun makuuni, vaikka kyllähän tässä nyt aina kaikennäköistä sisäänsä mättää... Mutta anyhoo. Ohessa ohje niin kuin minä sen tein ja linkin takaa löytyy sitten alkuperäinen ohje.

Rukiinen kasvispiirakka

1 pkt (400 g) valmista (mahd. kuituista) suolaista piirakkataikinaa
2 valkosipulinkynttä
3 salottisipulia
tilkka öljyä
1/2 pss (200 g) papumixiä (pakasteesta, olisiko Rainbow'n?)
200 g parsakaalin kukintoja (pakasteesta)
250 g tuorejuustoa
2 dl savujuuston makuista ruokakermaa
2 munaa
1 rasia (250 g) kirsikkatomaatteja
mausteita

Ota pakastetaikina sulamaan n. puoli tuntia ennen leipomisen aloitusta. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Kuori ja pilko sipulit ja kuulota niitä pari minuuttia öljytyllä pannulla. Lisää muut vihannekset paista hetki. Mausta maun mukaan. Painele sulanut piirakkataikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. (Vuokaa ei tarvitse voidella. Huom! Mitä korkeampi vuoka, sen parempi.) Levitä kasvisseos pohjan päälle.

Sekoita keskenään tuorejuusto, ruokakerma, munat ja valitut mausteet. Kaada täytteen päälle. Asettele vielä lopuksi halkaistut kirsikkatomaatit koko komeuden päälle ja paista uunissa n. 30-40 minuuttia uunin alimmalla tasolla. (Kannattaa laittaa varmuuden vuoksi foliota uunin pohjalle, jos nimittäin täytettä sattuu valumaan. Ei sitten tartte alkaa pestä uunia...) Jäähdytä ja tarjoile esim. salaatin kera. (Loistavaa aamuyön huokopalaa juhannuksen tapaisissa kestityksissä!)



Vielä viimeinen kuva! Tämä on otettu juhannuspäivän eli lauantai-iltana. Ei onnistunut niin hyvin kuin tuo ensimmäinen  kuva, mutta toisaalta myös meno oli kovempi ekana iltana. :D Juhannus oli mahtava! Ensi jussina tuskin onnistuu enää meidän mökille tulo, joten sitten täytyy keksiä jotain muuta. Ja sitten kyllä täytyy vaikka väkisin juhlia molempina päivinä! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti