lauantai 19. lokakuuta 2013

Syksytunnelmissa kookoslinssipadalla ja kasvis-leipäherkuilla

Pinaatti-dahl (eli siis pinattista kookos-linssipataa)

Olen enemmänkin leipoja kuin kokkaaja, vaikka tykkäänkin hyvästä ruuasta ja erilaisten reseptien ja ruokalehtien lukemisesta. Itselle on jotenkin niin tylsää laittaa ruokaa, tai siis lähinnä yksi, ja iltaisin treenien jälkeen ruokailu koostuu lähinnä jostain raejuusto-/rahka-/marja-/pähkinä-/munakas-osastolta. Viikonloppuisin taas ei jaksa mennä kauppaan tai sitten vaan ei ole aikaa silloinkaan. Lisäksi en yleensä koskaan syö lämmintä ruokaa ja olen muutenkin niin valikoiva sen suhteen, mitä haluan syödä, ettei oikein ole enää intoa oikein kokkailla. Töissä tulee tietysti syötyä lounasta, ja sinne nyt olisi joskus aina kiva tehdäkin eväitä, ettei aina tarttisi käyttää rahaa ulkona syömiseen, niin kivaa kuin se onkin. Noh, innostuin sitten tässä jo useampi viikko sitten tekemään edes jotain herkkuja, nimittäin uusimman Glorian Ruoka & Viini -lehden innoittamana kookos-linssipataa sekä kaksia erilaisia leipäherkkuja.

Vaikka taisi olla vielä elokuu ja ulkona paistoi aurinko ja oli lämmintä, oli kiva tehdä linssipataa tulevan syksyn viima mielessä. (Tosin taas on lämmennyt niin, että heikompia hirvittää...) Syön yleensä salaattia, mutta talvella aina sellaisen jälkeen tulee ihan pirun kylmä, kun ruuansulatus hävittää loputkin lämmöt ruumiista. (Tosin minulla on yleensä kuuma, joten pieni vilu on vain kivaa vaihtelua...)

Linssipataan tulee siis tietysti linssejä, ja sitten sipulia, tomaattia ja kookosmaitoa. Ja paljon mausteita sekä yrttejä, mums. Hyvä että mahtuivat kattilaan! Minulla on linssien vuosikertaa varmaan jostain vuodelta 2006 tahi 2007, mutta eihän ne miksikään mee. Tai en ainakaan ole vielä sairastunut. :D Ja ne on niin riittoisia. Pitäisi taas käydä ostamassa kookosmaitopurkki ja tehdä jaa padallinen pataa. Nyt jos se sääkin tästä vielä viilenee...

Löysin samaisesta lehdestä myös kaksi ihanaa leipäohjetta, joihin ostin soija- ja spelttijauhoja. Vaikka nyt syönkin leivoksia, niin yritän välttää vehnää muussa leivonnassa ja siksi vähän erikoisempia ja kuidukkaampia sekä proteiinipitoisempia jauhoja. Noh, soijajauhoissa on se ikävä puoli, että niitä kun käyttää, tulee taikinan rakenteesta hyvin murumainen. Eli hyvästi täytetyt patongit, tervetuloa...noh, mitä noi nyt olisi...taikina-kasvisnöttöset? Siis oikeasti, mikä idea oli laittaa sitä soijajauhoa, kun tiedän, miten se käyttäytyy? Noh, minun keittiössäni kyllä sattuu ja tapahtuu, joten en edes ole yllättynyt. :D Te muut, tehkää niin kuin sanon, älkää, kuten minä teen. :D Spelttijauhot kyllä siis toimivat tässä.



Kyllähän sitä näitä söi ihan hyvällä ruokahalulla. Ehkä parmpi näin, enemmän kasvista ja proteiinia ja vähemmän viljaosuutta/annos. Mutta ehkä sitä voisi ensi kerralla oikeasti kokeilla niitä tavallisia jauhoja...

Leipätaskuja

Seuraavaksi...tai noh, puolittain samaan aikaan, tuli tehtyä eräänlaisia calzoneja. Täytteenä mozzarellaa, porkkanaraastetta ja kirsikkatomaatteja. Näistä piti siis tulla joitain ihmeellisiä leipäkääröjä, mutta kun laitan ohjeen tämä postauksen loppuun, niin voitte itsekin selvittää, että miten ihmeessä niitä kierteitä oikein aikaansaadaan... Ajattelin, että pyh kierteet, leipätaskut käy hyvin. :) Tosin ensi kerralla: lisää juustoa näihinkin, koska muutoin jäävät helposti vähän kuivan makuisiksi. Ah, juusto, kaiken pelastaja....

Juustoa, mmm...

Lämpimänä nämä vasta maistuivatkin, omd. Ja siis kannattaakin juuri syödä nämä lämpimina. Näihin tulikin vähemmän sitä soijajauhoa, joten pysyivät paremmin kasassakin. Tämmöinen leipä, teekuppi ja kirja. Tai sitten ihan loistavana eväänä töissä. Kunhan vain ensi kerralla tuplaan tai triplaan tuon juuston määrän...

Nopea pinaatti-dahl
Alkup. ohje Glorian Ruoka & Viini 6/2013

1 keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
1-2 rkl rypsi-tai oliiviöljyä
1 tl garam masala -mausteseosta
2 tl jauhettuja korianterinsiemeniä
2 l/140 g lehtipinaattia /200 g pakastepinaattia
3 dl punaisia linssiä (kypsennettyjä)
2 dl kasvislientä
400 g kookosmaitoa
2 tomaattia
1 ruukku korianteria
1 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria myllystä
Lisäksi
1-1 1/4 dl turkkilaista jogurttia
4 palaa naanleipää

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna öljy kattilassa, lisää sipulit ja garam masala ja korianterijauhe. Kuullota pari minuuttia. Lisää pinaatinlehdet kokonaisina tai pilkottuina. (Jos käytät pakastepinaattia, sulata se ja valuta kuivaksi.) Kuullota pinaattia sipuliseoksessa pari minuuttia.
Huuhtele kypsennetyt linssit kattilassa, valuta ja lisää kattilaan. Kaada kasvisliemi ja kookosmaito sekaan. Sekoita ja anna kiehua 10 minuuttia välillä sekoittaen.
Huuhtele tomaatit ja leikkaa ne pieniksi paloiksi. Lisää tomaatit kattilaan ja sekoita. Hauduta välillä sekoitellen 3-5 minuuttia. Hienonna korienteri ja mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa jogurtin ja naanleivän kansa.

Kreikkalaiset rullapatongit
Alkup. ohje edelleen Glorian Ruoka & Viini 6/2013

Taikina
2 dl maustamatonta jogurttia
1 ps kuivahiivaa/25 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
1,5 dl hiivaleipäjauhoja
2,5 dl venhäjauhoja
2 rlk oliiviöljyä
Kasvis-kananmunatäyte
2 munaa
1 sipuli
1 rkl voita
100 g kirsikkatomaatteja
2 dl vihreitä/mustia oliiveja
1 pieni puntti persiljaa
2 rkl kuivattua oreganoa
ripaus suolaa
Lisäksi
4-5 rkl maustamatonta jogurttia
4 rkl siemen-pähkinäsekoitusta

Lämmitä jogurtti 42-asteiseksi tai hieman viileämmäksi, jos käytät tuorehiivaa. Sekoita kuivahiiva 1 dl jauhoja ja sekoita jogurttiin/sekoita tuorehiiva suoraan jogurttiin. Lisää suola ja loput jauhot ja alusta taikina kimmoisaksi. Lisää öljy loppuvaiheessa ja anna kohota liinan alla 30 minuuttia.
Keitä kananmunat kypsiksi, 8-10 minuuttia ja jäähdytä ne kylmässä vedessä. Hienonna sipuli ja kuullota voissa paistinpannussa 5 minuuttia. Viipaloi tomaatit ja oliivit, hienonna persilja ja viipaloi munat.
Kauli taikina suorakaiteen (n. 30x45cm) muotoiseksi jauhoitetulla työpöydällä. Levitä täytteen ainekset kerroksittain taikinalle. Mausta oreganolla ja suolalla. Rullaa levy kääretortun tapaan rullaksi ja leikkaa kahdeksi patongiksi. Nosta leivät pellille ja anna kohota 15 minuuttia liinan alla. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Voitele patongit jogurtilla ja ripottele siemensekoitus pinnalle. Paista leipiä 25-30 minuuttia.

Italialaiset tomaatti-salvialeivät
Alkup. ohje Glorian Ruoka & Viini 6/2013

1 dl spelttijyvämannaa (tai spelttijauhoja tai ruisjauhoja tai spelttijauhoja)
7 dl vehnäjauhoja (mielellään täysjyväjauhoja tai spelttijauhoja ja grahamjauhoja...)
1 ps kuivahiivaa
1 tl soodaa
2 tl suolaa
4 dl vettä
½ oliiviöljyä
Täyte
10 kirsikkatomaattia
125 g mozzarellaa
2 keksikokoista porkkanaa
2 dl pekaanipähkinöitä
1 dl salvianlehtiä (en itse käyttänyt)
1 tl sormisuolaa (en itse käyttänyt)
Lisäksi
1 dl oliiviöljyä

Mittaa täysjyvämanna, vehnäjauhot, kuivahiiva, sokeri ja suola (yleiskoneen) kulhoon ja sekoita. Lisää 41-asteinen vesi ja vaivaa takinaa n. 10 minuuttia. (Taikinakoukku on paras ystävä vaivauksessa. ^^) Lisää öljy ja jatka vaivaamista 5 minuuttia. (Käsin vaivatessa vaivausaika on hieman pidempi. Taikina on tarpeeksi vaivattu kun se irtoaa käsistä.)
Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja muodosta siitä pallo. Laita takaisin kulhoon ja peitä liinalla. Laita lämpimään paikkaan kohoamaan n. tunniksi.
Esivalmistele täytteet kohotusajan lopussa. Halkaise tomaatit ja paloittele mozzarella. Kuori porkkanat ja leikkaa ne juustohöylällä ohuiksi lastuiksi. Hienonna suurimmat salvianlehdet.
Kumoa ja kohonnut taikina jauhoitetulle työpöydälle. Vaivaa taikinaa hetki ja levitä se suorakaiteen muotoiseksi, n. 25 cm x 35 cm. (Älä siis jätä taikinaa niin ohueksi, että se hajoaa käsitellessä.) Jauhoja saa olla reilusti, jotta ne jäävät leivän pinnalle.
Levitä täytteet taikinalevyn päälle tasaisesti, säästä muutama tomaatti koristeeksi. Taita suorakaiteen oikea kolmannes keskelle ja tee sama vasemmalle kolmannekselle. Leikkaa tämä taitettu suorakaide neljään palaan ja nosta kahdelle pellille leikkuupinta ylöspäin. (Ahaa! Nyt selkisi. :D Oli tullut luettua ohje liian nopeasti...) Avaa kierteistä täytteet näkyviin. Taputa leivän reunat jauhoitetuilla käsillä. Anna leipien kohota liinan alla vielä 30 minuuttia.
Laita uuni 275 asteeseen ja koristele leivät tomaateilla ja pähkinöillä. Paista leipien pintaa väriä 5-10 minuuttia. Laske sitten lämpö 200 asteeseen ja jatka paistamista 15 minuuttia. Ota leivät uunista ja lorauta pintaan oliiviöljyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti