torstai 22. tammikuuta 2015

27-vuotissynttäribileet

Täytin viime marraskuussa 27 vuotta. Ikä, jona niin moni rokkari ja kuuluisuus on heittänyt henkensä. En kuitenkaan itse ole kuuluisa enkä varsinkaan käytä päihteitä hengenvaarallisesti, joten toivoa sopii, että näen myös 28-vuotispäiväni.

En ensin ajatellut pitää synttäreitä ollenkaan, koska tupareista ei ollut niin kauaa aikaa, mutta kun sitä alettiin kysellä, niin minkäs teet. Pidin sitten minisynttärijuhlat pienellä porukalle. Ja hauskaa oli! Kaverit kiitteli sitä, kun ei aina tarvitse lähteä baariin. :D 


Synttärijuhliin kuuluu tietysti kakku! Tosin minun tapauksessani liikaa taikinaa kahteen pieneen vuokaan ja tuloksena oli jonkinsortin laavapurkauma.  Ja, onneksi, hyvä suklaakakku. On se kumma, että yhdenkin munan taikinasta tulee niin paljon kakkua...

Viikunahillo

Nämä synttärit olivat todelliset "tee se itse" -syndet, sillä tein itse naposteltaviin crostinit ja hillot! Juustoa en senään alkanut itse tekemään, joku roti sentään. Ohje löytyi K-ruoka-lehdestä ja se on nimensä mukaisesti helppo ja nopea. 

Macarons

Uskaltauduin myös kokeilemaan macarons-leivosten tekoa pitkästä aikaa. Note to self: älä käytä Lidlin mantelijauhoa, se on aivan liian rakeista. Halvalla ei saa hyvää leivonnassa. Tulipahan kokeiltua. Lisäksi, jos haluaa saada KUNNON punaisia macaronseja, kannattaa hankkia pastavärejä. Käytin nestemäistä ja purkillisesta sain vain syvän aniliininpunaisia macaronseja. Tulipahan kokeiltua.

Spelttinäkkäri
Krostinit eli siis spelttinen näkkäri. Pellit rajat tulivat liian nopeasti vastaan, joten taikina jäi hieman liian paksuksi keskeltä. Tämä oli kyllä varsinaista sinne päin -leivontaa. :D


Toki, kun näkkärit teki päivää ennen, niin ne ehtivät ilman vaikutuksesta kuivahtaa juurin sopivan rapsakoiksi. Joten ei sinänsä hätää tässä. 

Spelttinäkkäri vuohenjuustolla ja viikunahillolla
Tarjoilin näkkärin kanssa vuohenjuustolevitettä sekä viikunahilloa. Suolaisen ja makean yhdistelmä toimii aina, varsinkin, kun yhdistää myös tekstuureja eli rapean ja pehmeän.


Kuten kuvasta näkyy, näitä ei oikeastaan pitäisi kutsua macaronseiksi vaan mantelikekseiksi, koska ulkonäkö on hyyyvin kaukana oikeasta. Täytyy kokeilla vielä monta kertaa uudestaan; haluan kehittyä mestarimacaronstekijäksi! Minulla on aiheesta kirjakin.

Täytetyt macaronsit
Maku sentään oli mainio. Laitoin leivosten väliin tupareista yli jäänyttä lakritsikastiketta sekä iskän tekemää pihlajanmarjahyytelöä. Nimestä huolimatta se ei ole myrkyllistä vaan oikein mukavan kirpsakkaa. Loistava pari makeiden macaronsien kanssa.


Leivokset olisivat näyttäneet vieläkin paremmilta, jos niiden väri olisi ollut kirkkaan punainen. Note to self: pastavärien ostoon. Aikamoisia kuukeksejä kyllä... :D 

Lohirullat

Suolaisena tarjottavana oli myös lohi-rieskarullia. Tai okei, lohi-tortillarullia, sillä käytin näihin tortillalettuja. Olen aina ihastellut näitä kahden kaverini luona, mutten ole vielä koskaan tehnyt näitä itse. Tuorejuustoa ja lohiviipaleita tortillan tai rieskan päälle, rullaus, kelmutus ja lepuutus jääkaapissa. Toimii aina. Joskus voisi kokeilla myös iki-ihanaa piparjuurituorejuustoa! Noms.

Synttärikakku
Viimeisenä muttei missään nimessä vähäisimpänä vaan tietysti kliimaksina: synttärikakku. Olen jo pitkään halunnut kokeilla rusetin tekemistä, sillä rakastan rusetteja. Ja totta kait kakussa piti olla kolme lempiväriäni...tai lempivärini punainen sekä valkoinen ja musta, joista kaksi viimeksi mainittua eivät taida olla värejä ollenkaan...


Tein rusetin punaisesta sokerimassasta tutoriaalin avulla. Siinä leikataan ensin kaksi suorakaidetta lenkeiksi, jotka sitten rutistetaan yhteen. Lenkit kannattaa muotoilla esim. vessapaperirullan avulla pyöräyttämällä suorakaiteen niiden ympärille ja sitten rutistamalla päät yhteen. Tämän yhteenliittymän päälle tulee vielä pala sokerimassaa rusetin keskikohdassa (kuvassa musta sokerimassa) ja vielä taiteillaan ylijäävät päät. Eihän se mikään kaunis näky ollut, mutta ihan ok ekaksi rusetiksi! Youtube on varmasti pullollaan rusettitutoriaaleja, itse löysin omani Pinterestistä.


Laitoin kakun päälle koristeeksi muutaman macarons-leivoksen. Ah! Isompi kakku oli vaalea kakku, jonka värjäsin punaisella elintarvikevärillä punaiseksi eli siis Red Velvet -kakku! En ottanut kuvaa sisuksista, koska ne näyttivät ihan sotatantereelta, kun kaikki lakritsitäyte valuu ulos. :D Käytin taas K-ruoka-lehden ohjetta, jossa oli sattumalta vuoden lopulla aivan loistavia ohjeita! En laittanut ohjeen mukaisesti kakkuun kaakaojauhetta, sillä halusin sen niin punaiseksi, kuin vain oli mahdollista.

Pienempi kakku oli se ensimmäisen kuvan ylitsevuotava suklaakakku. Täytteenä oli lakritsikastiketta ja maustettua tuorejuustoa.

Vielä yksi!


Vielä ohjeet! Spelttinäkkäri täältä (Smitten Kitchen -blogi jälleen), Red Velvet -kakku täältä (K-ruoka), suklaakakku...äh, en muista, ja viikunahillo täältä (K-ruoka). 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti