lauantai 25. huhtikuuta 2015

Täytetyt paprikat, kurpitsagalette ja kurpitsa-päärynäkeitto

Syksy on kurpitsoiden sesonkia. Sanon tämän ja silti uunissa paahtuu kurpitsat täyttämistä varten. (Miten ihmeessä lehti oikein sai ne koverrettua ilman pehmittämistä? Kaupan lajike on selvästi sementtilajike...) Kikherneitä, fetaa, pinaattia... 

Innostuin kurpitsasta vasta viime syksynä, kun vihdoin kokeilin jotain muuta kurpitsareseptiä, kuin pelkkää kurpitsapiirakkaa. Tai bataattia. Kurpitsa on todella ravitseva ja maukas juures! Sellainen makeahko.

Hei, olen myskikurpitsa. Valmiina palvelukseen!

Suomessa myydään varmaan eniten myskikurpitsaa. Tietysti Halloweenin aikaan lokakuussa löytyy enemmän valikoimaa, mutta vuoden ympäri (kuten nyt huhtikuussa) myskikurpitsaa. Aivan hiton tiukka paketti; jos lähtee leikkaamaan niin moottorisahaa tulee ikävä. Mutta kannattaa äheltää, kyllä se pikkuhiljaa notkistuu. Ja jos ei millään niin sitten alkulämmöt uunissa.

Halloum-juustolla ja kvinoalla täytettyjä paprikoita

Tosiaan, kurpitsaa tuli tehtyä viime syksynä kahteen kertaan, niin galetessa (ranskalainen piiras) kuin keitossakin. Bonuksena kvinoalla ja halloum-juustolla täytetyt paprikat. Uskokaa tai älkää, maun salaisuus on kaneli! Kvinoan sekaan sekoitetaan porkkanaraastetta ja manteleita sekä mausteeksi (muun muassa) kanelia. Toimii loistavasti myös suolaisessa ruuassa! Suosittelen!

Ohje Maku-lehdestä 1/2015 eli löytyy myös lehden nettisivuilta. Pitää kyllä tehdä tuota täytettä uudestaan ihan pelkästään. Sopii varmasti vaikka kanan tai katkarapujen, lohen, tofun, noh, minkä tahansa sellaisen kanssa, joka kestää mausteita.

Galette.
Piirakat, ah piirakat. Peruspiirakoiden jälkeen oli kiva kokeilla jotain uutta eli ranskalaista galettea. Siinä taikina rullataan täytteen päälle kuvan mukaisesti. Hyvä ohje, mutta ensi kerralla enemmän makua ricotto-juustoon. Ja pitää ruveta käyttämään sitä enemmän! Esimerkiksi juustokakuissa...

Täydellinen iltapala: piirakkaa ja paprikaa
Leivoin galeten ja täytetyt paprikat yhdellä kertaa ja niistä sai aivan loistavan lauantai-illan illallisen. Noms. Galetteen tuli myös rouhittuja saksanpähkinöitä. Pehmeyttä, makeutta sekä rousketta. 
Top notch.

Galetteen meni vain puolikas kurpitsa, joten toiselle puolikkaalle piti keksiä nopeasti käyttöä. Ja sehän löytyi päärynä-kurpitsakeitosta! Makeaa päärynää yhdistettynä puolimakeaan kurpitsaan. Kyllä. Ei kannata epäröidä makean hedelmän käytössä keitossa. Päärynä on kuitenkin mieto hedelmä. Paahdetaan kurpitsan kanssa uunissa, keitetään kattilassa ja soseutetaan samettisen pehmeäksi.

Päärynä-kurpitsakeitto kurpitsansiemenillä

Keiton päälle pitää tietysti paahtaa kurpitsasta ulos kaivetut siemenet. Waste not! Puhdistaa siemenet kurpitsan maltosta ja paahtaa kuumalla pannulla tummanruskeiksi. Nam. Täydellinen, noh, olisiko ollut sunnuntai-illallinen.


Pahoittelen, etten onnistunut taaskaan löytämään näiden viimeisen ohjetta. Joku Glorian Ruoka & Viini -lehti se todennäköisin on, mutta en onnistunut löytämään reseptiä nettireseptiluettelostaan (joka on kyllä vähän kuin etsisi neulaa heinäsuovasta). Jos ne joskus osuvat silmään niin laitan tänne!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti