sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Pienet luumutortut

Luumu-marsipaanitortut

Vaikka pidänkin erityisesti haastavien ja pitkien ruokalajien tekemisestä, niin joskus sitä vain haluaa eteensä nopeaa ja helppoa. Ja nyt puhumme siis leivonnasta; hävettää myöntää, mutta en arkena kokkaa kuin aivan äärimmäisen pakon edessä: muuten turvaudun salaatteihin, voileipiin, jogurttiin, hedelmiin, yksinkertaisesti eväisiin. Johtuu siitä, että asun nykyään Riihimäellä ja käyn töissä sekä treeneissä Helsingissä. Joten päivät ovat pitkiä ja kotona haluaa vain relata vaakatasossa. Noh, tein minä tässä tällä viikolla risottoa, mutta siitä joskus myöhemmin...


Tein nämä pikaluumutortut melkein sitten, mutta näin syksyn tullen ne voi ihan hyvin julkaista nyt. Ne ovat nimittäin todella helpot tehdä ja todella maukkaatkin vielä! Tarvitaan vain makeaa murotaikinaa (kaupasta tai itse tehtynä), haluamansa väristä marsipaania (esimerkiksi vihreä säväyttää kivasti) sekä luumuja.

Ensin tehdään taikina ja annetaan sen hieman levähtää jääkaapissa. (Tai sulatetaan pakastetaikina.) Luumut halkaistaan, poistetaan kivi, ja keitetään pehmeiksi vesitilkan, sokerin ja haluttujen mausteiden kanssa ja samalla leikataan taikinasta pieniä, käytössä olevan vuoan/vuokien kokoisia paloja ja painellaan taikina vuokiin. Leikataan marsipaanista palat taikinan päälle vuokiin ja sitten vain yksi luumunpuolikas jokaiseen vuokaan. Paistetaan 175 asteessa, hmm, sanoisin, että n. 10-15 minuuttia. En siis enää muista, mistä otin tämän ohjeen, joten täytyy vain kykkiä uunin luukun edessä heti 10 minuutin jälkeen.


Nopeita, simppeleitä ja, ennen kaikkea, hyviä. Voisi tässä syksyn kunniaksi taas tehdä näitä johonkin tilaisuuteen... Aivan loistavia pikkujoulueväitä! Varsinkin, kun maustaa luumut kanelissa. Noms.

Eikä muuten kannata rynnätä heti haukkaamaan, kun taikina on jäähtynyt. Nimittäin luumut eivät ole, vaan säilyvät hiton kuumina pidemmän ajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti