tiistai 26. tammikuuta 2010

Uuden vuoden lounas




Bliniohjeet senkuin paranee joka kerta

Joku saattaa ihmetellä, että taasko olen kokannut blinejä (ainakin itsestä jo tuntuu, että niitä on tullut laitettua viime aikona), mutta koska ne ovat nyt sesongissa, niin ei kannata vielä tylsistyä. Mikäli lukee Helsingin Sanomia on varmasti huomannut monien ravintoloiden mainostavan bliniviikkojaan. Blinit ovat tosiaan talvista ruokaa ja niitä syödään juuri tammikuussa, johtuen varmaan tärkeästä venäläisestä kirkollisesta juhlasta eli meidän loppiaisesta (heidän joulunsa). Blinithän siis ovat venäläinen herkku ja onneksi ne ovat meille rantautuneet. Niinpä uutena vuotena blinipannu kävi taas kuumana iskän luona uudenvuodenpäivänä. Ja täytyy myöntää, että tällä kertaa löysimme kyllä parhaan bliniohjeen tähän mennessä! Tai no, vasta kolme bliniohjetta takana eli vuosi sitten iskän synttärilounaalta (posti helmikuussa 2009) ja tietysti itsenäisyyspäivän menulta, mutta joka tapauksessa paras kolmesta.

Edellisiin ohjeisiin verrattuna tähän taikinaan tuli muistaakseni enemmän kermaviiliä, joten taikina oli todella muhevaa ja melkoisen hapantakin. Hyvä, ettei liian hapanta, mutta koostumukseltaan ihanaa. Taikinan koostumuskin oli tietysti erilainen eli jämäkämpi kuin edelliset ohjeet. Äiti totesikin, että nyt taisi löytyä SE bliniohje. Mistäköhän äiti sen ohjeen leikkasi? Ettei ollut suoraan tattarijauhopussin kyljestä? Joka tapauksessa, tosi ihanaa! Varsinkin, kun käytti kunnon blinipannua, joka on pieni ja jolla saa aikaan sellaisia ihanan paksuja lättyjä. Mmm… Onneksi bliniviikot jatkuu vielä jonkin aikaa. :D


Blinien lisukkeet eli mätiä, smetanaa ja punasipulia sekä taustalla täytetyt avokadot

Syötiin me toki muutakin. Itse asiassa aloitin tämän vähän hassussa järjestyksessä, koska me syötiin alkupaloiksi katkaravuilla, avokadolla, omenoilla sekä sipulilla täytettyjä avokadoja. Ohje löytyi yhdestä melko tuoreesta K RuokaPirkka-lehdykästä ja ohje on ollut jo melko pitkään to do-listallani. Ruoka on simppeli ja tosi maistuva! Makeat hedelmät komppaa just hyvin hapanta sipulia, ja pehmeät ravut sekä avokado sopivat myös kaikkien kanssa. Päälle vielä vähän hapanimelää salaattikastiketta ja avot! Ihanan raikasta ja hyvää sekä keholle että mielelle! Terveellisiä rasvahappoja avokadosta, vitamiineja omenasta, proteiineja ravuista. Ja extra-makua brie- ja vuohenjuustosta, melkein unohtui.


Täytetyt avokadot

KRuokaPirkka (vapaasti muistilokeroita kaivellen)
neljälle
4 avokadoa
½ sitruunan tai 1 limen mehu
200 g brie- tai vuohenjuustoa
2 isoa omenaa
4 salottisipulia
200 g katkarapuja pakaste)
hapanimelää salaatinkastiketta
tuoreita yrttejä, esim. tilliä tai persiljaa

Sulata katkaravut joko jääkaapissa, huoneenlämmössä tai mikrossa. Leikkaa avokadot siististi puoliksi ja poista kivi. Älä heitä kuoren puolikkaita pois. Pilko hedelmäliha kulhoon ja purista päälle sitruunan tai limen mehu, jotei hedelmä tummu. Lohko myös omenat lohkoiksi, sekä kuori ja silppua sipuli. Viipaloi juusto.

Annostele avokadonpuolikkaisiin avokadoa, katkarapuja, omenakuutioita ja sipulisilppua, Kaada päälle hapanimelää kastiketta ja silputtuja yrttejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti