torstai 23. joulukuuta 2010

Takaisin Suomessa eli nyt leivotaan joulu!



Pipareita

Kotona Suomessa jälleen! :D Olen nyt yrittänyt totutella taas Suomeen ja suomalaisiin ja lumeen ja kylmään ja pimeyteen noin viikon ajan, sillä palasin kolmen viikon joululomalle viime viikon perjantaina. Ja onneksi olin ottanut lennot juuri ennen kuin sankka, Eurooppaa sekoittanut lumipyry laskeutui Belgiaan! Torstain ja perjantain välisenä yönä LLN:ssäkin satoi lunta muutaman sentin, mutta onneksi lumi ei sentään haitannut lentoja vaan pääsin hyvissä ajoin takaisin kotiin. Ja suoraan suomalaisten vaihtarien läksiäisiin. :D Kolmen tunnin yöunilla ja yhdellä kahvikupilla saa aikaan mielenkiintoisen tilan ihan ilman alkoholiakin kyllä... :) Kiva olla joulunpyhät ja uusi vuosi kotona, mutta kiva on kuitenkin vielä palata näkemään kavereita Belgiaan. Ja kai ne tentitkin tulee hoitaa... Onneksi nyt jouluksi on tädin luokse keski-Suomeen luvattu sellaisia pakkasia, että ulkona ei käydä kuin koiraa kusettamassa (-25:stä -30:een), joten lukemiselle ei ole suurempia esteitä. Mitä nyt silloin tällöin täytyy....leipoa!



Joulupipari

Blogi on ollut vähän tauolla, vaikka periaatteessa olisi juttu Lontoon vegaanipaikasta ja myös synttäri-ilallliselta LLN:stä, mutta palaan niihin myöhemmin, nyt vähän kunnon leivonnaisia ulos! Olipahan kivaa taas päästä leipomaan ja joulun kunniaksi täytyi tietysti tehdä pipareita! Äiti oli ostanut sekä valmista taikinaa että tehnyt omaa, josta sitten väännettiin yhdessä monenmoista peltiä sydämiä, tähtiä ja kuita. Joulu tulee piparintuoksusta kämpässä, mmm... Oheinen pipari syntyi kahden piparin liiallisesta läheisyydestä uunissa ja se piti sitten ihan erikseen koristella. :)



Speculoos-piparit

Tein myös oman taikinan, mutten suinkaan suomalaisia joulupipareita, vaan belgialaisia. Speculoos-keksit ovat belgiassa tosi yleisiä; niitä saa usein cappuccinojen seurana, ja ne maistuvat melko lailla meidän joulupipareilta, koska molemmissa ohjeissa käytetään samoja mausteita (kanelia, kardemummaa, inkivääriä, neilikkaa). Erotuksena meidän pipareihin speculooseihin tulee fariinisokeria eikä mausteita siis keitetä siirapissa. Kaupoissa myydään myös Speculoos-levitettä! Se jos mikä on vaarallisen hyvää! Siis ihan kuin piparitaikinaa, mutta levitettävä muotona. Suoraan lusikalla purkista, ette kuulkaa uskokaan... :D Täytyy vielä tammikuussa tuoda tuota herkkua (vaarallisuuden uhallakin) pari purkkia kotiin talvisia leivonnaisia (tai muita hetkiä) varten. Sitä saa 400 ja 700 gramman purkeissa, varmasti tulee mukana tuo isompi. ;)


Oma kokeiluni ei onnistunut ihan niin kuin toivoin, koska tuplasin ohjeen. Alkup. ohjeeseen kun tulee ½ muna ja kuka nyt sellaista alkaa laskemaan? Omasta mielestäni kyllä tuplasin kaikki muutkin aineet, tosin käyttämäni jauhot olivat täysjyvävehnäjauhoja... Joka tapauksessa kekseistä tuli melko kovia vaikken laittanut kaikkia jauhoja, mutta uuni taisi olla liian kuumalla... Nämä siis paistetaan 170 asteessa verrattuna normipipareihin n. 225:een. Mutta kyllä näitä nyt syö ennen kuin selkäänsä ottaa! :D Jos ei muuta, niin onpahan keksejä ensi kevään juustokakkujen pohjaksi. ;) Ja ainahan keksit pehmenevät säilytyksessä.

Speculoos
ohje: Elle à table nro 73 Novembre-Decembre 2010
(ohje siis tuplana; jauhomäärää ei kannata hurauttaa taikinaan kaikkea)

200 g pehmeää voita/margariinia
ripaus suolaa (meidän rasvoissa on kyllä jo ennestään suolaa, joten suolalisää ei välttämättä tarvitse)
200 g tummaa fariinisokeria
20 g maitoa (n. 3 rkl)
60 g hienoasokeria
400 g jauhoja (ei kannata heti lisätä kaikkea)
1 muna
(ohjeessa laitetaan ripaus mausteita, mutta minusta voi laittaa ihan reilusti teelusikalliset tai vähän enemmänkin):
kanelia, neilikkaa, kardemummaa, inkivääriä
ripaus valkopippuria
1 ½ tl leivinjauhetta

Sekoita rasva ja sokerit yhteen kulhossa vispilällä tai sähkövatkaimella kuohkeaksi. Lisää maito ja muna. Lisää seuraavaksi jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe sekä mausteet. Sekoita tasaiseksi taikinaksi, kääri tuorekelmuun ja anna jäähtyä jääkaapissa ½ tunnin ajan. Laita uuni kuumenemaan 170 asteeseen ja kaulitse taikina parin millin paksuiseksi levyksi kevyesti jauhotetulla pöydällä. Ota taikinasta muotiolla pipareita ja paista uunin keskitasolla 15-20 min. (Tarkkaile uunia n. 10 minuutin jälkeen, sillä piparit eivät todellakaan saa paistua liikaa! Muuten niistä tulee kovia tai pahimmassa tapauksessa ne kärtsää. Uunissa on eroja ja aika riippuu myös pipareiden koosta.) Jäähdytä ja nauti.




Speculoos-brownie

Toin puoli purkillista Speculoos-tahnaa Suomeen tarkoituksena käyttää sitä brownies'hin. Ja niin teinkin. Käytin Smitten Kitchenin maapähkinäbrownies-ohjetta, jonka tein viime kesänä kaverin syndeille ja jonka havaitsin hyväksi. Ihan sama ohje, mutta maapähkinävoin sijasta Speculoos-tahnaa. Se toimi maapähkinävoin sijaisena erittäin hyvin, mutta sen maku on paljon miedompi, joten kuorrutteen suklaa pääsi kyllä dominoimaan browniesien makua aika lailla. Seuraavalla kerralla täytyy kokeilla yhtä jäädykettä iskän synttäreille jälkiruuaksi. Tai speculoos juustokakku, onhan noita ohjeita...;)

Leivonnaisella on vähän pääsiäismäinen ilme keltaisine Jelly Beans-koristeineen (Pina Coladan-makuisia), mutta ostin ne Lontoosta ennen kuin tuliaissuunnitelmat menikin uusiksi ja niille piti saada muuta käyttöä. Kuvitellaan, että ne on tähtiä tummalla joulutaivaalla. ;)



Joulubrownies



Pähkinä-hedelmäkakut

Joka joulu teen isovanhemmille/muulle perheelle joululeivän, mutta löydettyäni viime kesänä ihanan kuivattu hedelmä-pähkinäkakun ohjeen Tastespottingista, päätin tehdä ohjeen mukaan joululeivonnaiset isovanhemmille ja tädille. Ohje on sikakallis, koska siihen tulevat hedelmät ja pähkinät maksaa maltaita (ostin niitä kahteen leipään yli kilon!), mutta jouluhan on antamisen aikaa, joten viis rahoista! Kunnon energiapommikin kakku on, ja yhdellä slaissilla pärjää pitkälle. Tosin kakusta on hankala isojen pähkinöiden takia leikata ohuita siivuja, joten väistämättä tulee otettua iso pala... ;) No, pähkinäthän on terveellisiä. Ohje: Baking Obsession. Tällä kertaa en käyttänyt taateleita, vaan neljä pussia Pirkan pähkinä- ja manteli-pähkinä-mixejä, 500 g kuivattujen hedelmien sekoitusta (mm. banaania, inkivääriä ja papaijaa), kuivattuja karpaloita, sekä vielä yhtä pähkinämixiä. 



Maailman helpoin suklaa-fudge...ja myös toimivin sellainen!

Minulle jäi vispikerman persuus jäljelle brownieseista ja koska mottonihan on "Waste not", niin mietin kuumeisesti, mihin sen persuuksen käyttää. Mieleen välähti ajatus fudgesta, mutta koska minulla tuntuu aina olevan huonoa tuuria fudgen kanssa (lähes aina liian löysää!), niin en heti halunnut ryhtyä sitä kokeilemaan... Onneksi kuitenkin löysin helpoksi mainostetun ohjeen netistä, ja koska kaikkia aineita sattui kaapeista kerman lisäksi löytymään, kokeilin sitä. Tai no, 1/3 kuppia kermaa on 0,83 desiä ja minulla oli 0,75 desiä, mutta ohjeen hienoinen sovellus onnistui! Fudgesta tuli loistavaa! Se jämähti todella nopeasti parvekkeella ja oli hyvin leikkautuvaa melkoisen pehmeänäkin. Score! :D Ei tarvetta tiivistemaidolle tai vaahtokarkkitahnalle tai karkkilämpömittarille tai tuntien keittämiselle.

Olen vihdoin löytänyt SEN fudge-ohjeen, woot woot! Nyt tiedän, mihin kaikki vispikermapurkkien loput tulen käyttämään! :D Ensi kerralla vain kokeilen ohjetta tummaan suklaaseen. Nyt meni 300 grammaa iskän ostamia Fazerin maitosuklaakonvehteja. Piti sanoa heti iskälle, ettei kuvittele minun tuhonneen koko pakkausta, vaan että tein niistä fudgea. :D Muutoin olisi tullut sanomista... Onneksi perheen toinen herkuttelija hyväksyi uusiokäytön ja joulurauha ei vaarantunut. ;) Vien fudget mukanani tädin luo eli ns. vahinko kiertämään.

Iisi Suklaafudge:
ohje: About Candy.com

340 g suklaata
0,83 dl kermaa
0,83 dl vaaleaa maissisiirappia (käytin ruokosokerisiirappia, joten eiköhän mikä tahansa siirappi kelpaa)
2,5 dl tomusokeria
0,83 dl murskattuja pähkinöitä
1 tl vaniljasokeria

Voitele neliskanttinen, n.  20 x 20 cm vuoka. Kaada kerma ja siirappi paksupohjaiseen kattilaan ja anna kiehua minuutin ajan. Laske sitten lämpötilaa ja lisää suklaapalat koko ajan sekoittaen, kunnes suklaa on täysin sulanut. Ota kattila pois liedeltä ja lisää tomusokeri, pähkinät sekä vaniljasokeri. Sekoita tasaiseksi ja kaada vuokaan. Tasoita pinta ja anna jäähtyä. Leikkaa haluamasi kokoisiksi paloiksi ja kääri vaikka sellofaaniin ja anna lahjaksi. PS: Jos kotoa löytyy hauskanmallinen jääpalamuotti, niin massa kannattaa lusikoida siihen ja saa aikaan hauskoja suklaita. Aion kokeilla ohjetta seuraavan kerran sydämenmuotoiseen jääpalamuottiini. Ja olen myös ostanut Titanic ja jäävuori-jääpalamuotin, siitä vasta hauskoja fudgeja syntyy. :D



Paras fudge! <3

Jouluna leivotaan ja kokataan taas! Suunnitelmissa on ainakin kurpitsavanukas (Lontoosta asti raahatusta kurpitsasoseesta), kastanjapaistokset (LLN:stä tuodusta kastanjasoseesta) ja myös karpalo-valkosuklaajäätelöä! Olen aina halunnut kokeilla jäätelöä ja koska vanhemmat innostuivat viime viikon Hesarin ruokatorstaissa olleesta ohjeesta, niin nyt pääsen toteuttamaan haaveeni, woot woot! :D Pakkanen ainakin pistää sisähommiin ja siinä Project Managementin ja Comportement du consommateurin välissä voi ihan hyvin tekaista pari litraa jäätelöä... ;) Tummaa suklaata vetäytyy nyt (lääkärin kautta tosin) joulun viettoon ja palaa asiaan taas mitä luultavimmin kuitenkin vielä tämän vuoden puolella. :) Toivotan siis kaikille oikein ihanaa ja rauhaisaa joulua rakkaitten ihmisten sekä hyvän ruuan ja juoman parissa! Joyeux Noël à tous!

1 kommentti: