lauantai 22. tammikuuta 2011

Vuosi 2010 päättyi jäätelöön, brownie'siin ja kekseihin

Koti-Suomessa jälleen! Neljän kuukauden vaihto on nyt ohi! Vähän outo fiilis yrittää taas päästä kiinni siihen "normaaliin" arkeen, kun juuri oli sisäistänyt Belgian elämän normaalina... Ikävä kaikkia ihania vaihtarikavereita ja mukavaa vuokranantajapariskuntaa. Ja ranskan kieltä! (Erityisesti ranskankielisiä piirrettyjä aamuisin...) Ja lämpöä! Sunnuntaina paistoi aurinko ja oli 12 astetta lämmintä. Seuraavan kerran Suomessa tuollaisiin lämpötiloihin päästäneen vasta toukokuussa... Louvain-la-Neuvea nyt sinänsä ei ole ikävä, paikkaan meinasi melkein mennä hermo kun joutuu pyörimään samoissa ympyröissä jatkuvasti. (Niiiiin pieni paikka!) Mutta näytetään nyt pari kuvaa:



Grand place


Aurinkoinen järvi

Vielä alkusyksystä järvi oli puhdistuksen takia tyhjä, mutta nyt talveksi se taas täytettiin. Sen ympäri meni mukava lenkkipolku (paitsi jos oli satanut eli lähes koko ajan se oli melko mutaista), tosin asuin sen verran kauempana että kävin juoksemassa sen ympäri vain kerran. Anyhoo, yritetäänpäs saada taas tätä ruokablogia liikkeelle! Vielä olisi yksi vegaanipitoinen postaus Lontoosta työn alla ja kenties senkin tässä saan eetteriin, koska tälle ekalle periodille ei ole tiedossa "kuin" Capstone-kurssi ja töitä. (Eli siis helisemässä ollaan taas viimeistään ensi kuun ekalla viikolla, mutta siihen asti mennään rennolla asenteella ainakin vielä kolme päivää.)



Valkosuklaa-puolukkajäätelö

Varastossa on luomuksia sekä ennen että jälkeen uuden vuoden ja jaan ne nyt kahtia esittelemällä ensin viime vuoden lopun tuotokset ja heti perään ensimmäiset tämän vuoden leivonnat. Joku roti se olla pitää. :) Olen aina halunnut tehdä omaa jäätelöä ja pariin kertaan olen siinä onnistunutkin, mutten ole vielä koskaan tehnyt ihan kunnon kermajäätelöä keltuaisineen päivineen. Nytpä tultuani joululomaksi kotiin äiti näytti Hesarin Ruoka-sivulla ollutta jäätelöohjetta sanoen, että tuota voisi tehdä sitten jouluna. Bling! Ehdottomasti!

Ja niin tehtiin. Tai siis minä tein. :D Jäätelön teko onnistuu mainiosti ihan ilman jäätelökonetta, kunhan vain sekoittelee pakastuvaa massaa n. 20 minuutin välein jääkiteiden muodostumisen estämiseksi. Konehan siis saa aikaan ilmavan rakenteen, mutta hyvin jäätelö meni alas vähän hileisenäkin. ;) Ja Kiuruveden -25 pakkanen oli omiaan jäädyttämisessä. Jäätelöstä tuli taivaallisen hyvää ja kaikki kehuivat sitä! Sitä tuli niin iso annos, etten voinut tehdä muita kahta suunnitelmaani jälkkäriä (ei hätää, niiden vuoro tulee pian), muttei niitä olisi varmaan kaiken muun herkuttelun lomassa edes jaksanut syödä. (Onneksi joulu on vain kerran vuodessa...) Lupasin iskälle, ettei hänen tarttisi enää tämän jälkeen osaa jäätelöä vaan lupauduin tekemään hänelle tästä lähin kaikki jäätelöt.

Ohje löytyy siis Hesarin nettisivuilta.



Suklaa-macarons

Koska jäätelön tekoon meni 4 keltuaista niin jäljelle jääneet valkuaiset piti tietenkin käyttää. Eli tietysti piti tehdä macaroneja! En vain ikinä osaa tehdä niistä tarpeeksi pieniä ja nytkin taikinasta tuli liian löysää ja se levisi kuin jokisen eväät pellillä ja pursotinpussin toisesta päästä... :P Ja kaiken lisäksi en sitten lopulta käyttänytkään leivonnaisia aikomallani tavalla ja oltuaan liian kauan purkissa ne menettivät makunsa niin, että ne oli heitettävä pois. :( Kauheaa! Tästä lähin teen jäljelle jääneistä valkuaisista aina munakkaita ellen ole 100 %:n varma, että macaronit tulee myös syötyä!




Kastanjasose-keksit

Belgiasta löytyi kaikenlaisia kivoja leipomiseen käytettäviä juttuja (etunenässä se ihana Speculoos-tahna!) joihin ei Suomessa törmää tai ainakin niiden löytäminen on hankalaa ja/tai ne maksavat ihan simona. Yksi ihana jouluinen löydös supermarketista oli vaniljainen kastanjatahna. Ruskea, kastanjasoseesta tehty tahna siis sopii vaikka leivän päälle, jäätelön kanssa tai vaikka keksien väliin (miksei vaikka jogurttiin, hedelmien kera, suoraan purkista...) ja toinkin sitä tonkan koti-Suomeen.

Löysin ranskalaisesta Elle à table-ruokalehdestä kastanjajälkkärin ohjeen ja odotin tuloksena olevan jonkinlainen muffini (ohjeessa kehotetaan laittamaan taikina vuokiin). Tuloksena oli kuitenkin keksejä, sillä taikina oli aivan liian kiinteää laitettavaksi minkäänlaisiin vuokiin. Varsinkin, kun sen piti vielä levätä puoli tuntia jääkaapissa niin eihän sellaisesta taikinasta oikein muuta voi tehdä, kuin keksejä. Hmm. Olisiko sittenkin pitänyt kunnolla suomentaa se resepti? Joka tapauksessa keksejä tai muffineita, tulos oli hyvä! Keksit olivat ihanan tahmeita (vaikkeivat nyt mitenkään erityisesti kastanjasoseelle maistuneetkaan) ja ihan tervetullut piristys kaikkien tavallisten joulupipareiden rinnalla. :)


Brrrwnie

Uudeksi vuodeksi matkustin toista kertaa peräkkäin (hmm, alkaako tässä olla tradition muodostumisen merkkejä?) Tuusulaan uuden vuoden juhlintaan kavereiden kanssa. Ohjelmassa nyyttärit (paitsi ny omat juomat...tai oli siel pari outoa pulloa jaettavaksi, joista yksi näytti ihan suuvedeltä... :P ), joten pitihän sitä nyt kantaa oma korsi kekoon ja brownies pöytään! Ja myös juustokeksejä. Ikävä kyllä en millään enää muista, mistä kaivoin tuon brownies-ohjeen ja juustokeksienkin ohje on nyt Helsingissä jossain ranskankielisessä ruokalehdessä, mutta lisään ne sitten jos satun ne jostain löytämään. Ehkä. :) Mutta erityisesti browniesit oli hyviä! Niihin ei edes paljoa tullut jauhoja ja ne olivat niin tahmeita, että sain todella tapella ne ulos vuoasta! Laitoin mukaan myös vähän Bailey'siä, mmm! Hitto, mistä kaivoin sen resetin? No, toisaalta, jos sitä ei nyt löydy niin eipähän tule ensi kerralla tehtyä samaa leivosta...


Taikinapötkö

Myös juustokeksit oli tosi hyviä! Ohjeen löysin jostain ranskankielisestä Elle à Table-ruokalehdestä ja siihen meni 2,5 desiä raastettua parmesaania ja sitten vielä kierittelin koko komeuden unikonsiemenissä (sesamsiemenet olis voinu kans olla hyvät!). Taikinasta muotoiltiin siis pötkö ja hetken jäähdyttelyn jälkeen siitä leikattiin n. muutaman millin levyisiä keksejä.



Juustokeksit

Uusi vuosi loppui leipomisella ja sillä se myöskin alkoi...tai no, jälkkärin tekemisellä. Mutta jälkkäreillä nyt kuitenkin! Pitäisiköhän taas tehdä "Vuoden parhaat"-esittely? Ainakin täytyy yrittää, ennen kuin ollaan maaliskuun puolella. :D Toivottavasti kaikki ovat saaneet akkuja ladattua joululomalla ja ovat nyt innosta puhkuen palanneet kouluhommien pariin! ;) Itselläni ainakin kevät näytää hyperkiireiseltä mutta todella mielenkiintoiselta Capstone-kurssin, uusien työkuvioiden, KY-hommien sekä vaihtaritutoroinnin sekamelskassa. Vuosi 2010 oli mahtava, joten katsotaan, mihin 2011 pystyy!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti