keskiviikko 2. helmikuuta 2011

Vuoden 2010 parhaat


Vuotta 2011 on jo yksi kuukausi takana ja ihmettelenkin, että mitä tapahtui tammikuulle?? No, olinhan kuusta suuren osan vielä Belgiassa tentteilemässä, mutta kuitenkin. Nyt ollaan jo helmikuussa? Enää neljä viikkoa tärkeään presikseen, enää kolme ja puoli vuosijuhlaan ja ennen kuin huomaankaan, onkin jo pääsiäinen ja vappu ja kesä ja...iik, kohta pitää alkaa kirjoittaa graduakin! (Siis ensi syksynä.) Hmm, okei, ehkä nyt menen ihan hiukkasen asioiden edelle. Yritetääns elää tässä hetkessä ja itse asiassa vielä kerran menneessä vuodessa 2010. 

Yritin kaivella blogia mahdollisimman tarkkaan ja laittaa viime vuoden leivonnaisia edes jonkinlaiseen järjestykseen. Vaikka loppupää viime vuotta olinkin pakosta leivontalakossa, niin kyllä sitä materiaalia oli taas ehtinyt kertyä niin, että parhaita annoksia olisi joistain kategorioista löytynyt enemmänkin kuin kaksi. Joten ihan hyvä, että vaihdossa tuli taukoa... Sanotaan, että tikulla silmään sitä, joka vanhoja muistelee, mutta näin uuden vuoden alussa on ihan kiva katsoa vähän menneisyyteen ja että mitä sitä on tullut tehtyä. Viime vuoteen mahtui mukavia ravintolahetkiä niin Helsingissä, muualla Suomessa kuin ulkomaillakin, ja tietysti kymmeniä illanistujaisiin leivottuja herkkuja. Ja niitä ylimääräisiäkin juttuja... Uutuutena vegaanit herkut, joita on kyllä kiva tehdä ja tuntuu, että niitä voi syödä paljon paremmalla omallatunnolla. :)

Vuonna 2011 aion jatkaa leivontablogin pitämistä kuten ennenkin, mutta nyt kyllä vannon hidastavani tahtia enkä aio leipoa niin paljon, kuin viime kesänä. Tai jos leivon, niin sitten sillä kaikella täytyy olla joku muu loppusijoituspaikka kuin oma pakastin tai kaappi. No, olen jo pitkään luvannut iskälle leipoa hänelle kaikenlaista uutta pakkaseen ja putkiremppa iskee päälle maaliskuun puolivälistä lähtien. Sillon kun majailen taas Korsossa, niin on ainakin säilytystilaa! Sitten vaan olen myös itse samassa taloudessa niiden herkkujen kanssa, joten selkärankaa tulee taas harjoitettua (pitkästä aikaa). 

Mutta siis, pitemmittä puheitta, esittelyyn vuoden 2010 parhaat ruoka- tai leivontakokemukseni. Päätin siis valita vaan kaksi parasta, jotka eivät välttämättä ole missään järjestyksessä.

Parhaat ravintolakäynnit



Pirkon Pirtti Saariselällä:bataatti-vuohenjuustolasagne

Olen käynyt Pirkon Pirtissä jo useita kertoja useiden Saariselälle suuntautuneiden hiihto- ja laskettelureissujen aikana ja pari vuotta sitten ravintola myös sai minut ihastumaan vuohenjuustoon taivaallisella salaatillaan. Eikä ravintola pettänyt nytkään, vaan illallinen oli huippu ihanan rempseästä tarjoilijattaresta (sama kuin kaksi vuotta sitten!) jälkiruoaksi tilaamaani Irish Coffeeseen. Vaikken enää kaipaa Saariselän hangille ne loppuun asti kuluttaneenani, niin ravintolan takia voisin joskus palatakin. :)



Royal Lines'n risteily Helsingin edustalla ja vuohenjuustolla kuorrutettua punajuurta

Ei mitenkään yllättävästi toinen mieleenpainuvimmista ravintolakokemuksista oli minun ja iskän nimipäivien kunniaksi tekemämme historiallinen risteily Helsingin edustalla viime heinäkuussa. Alkuun upea buffet-pöytä, joka sisälsi mm. marinoituja vihanneksia, leikkeleitä ja kylmiä sekä lämpimiä kaloja, sitten pääruokaa (jopa punajuuri maistuu hyvältä, kun sen kuorruttaa vuohenjuustolla) ja loppun vielä (tosin hiukan mitäänsanomaton) jälkkärikakku. Hyvää ruokaa, hyvää juomaa ja tietoa Venäjän tsaareista. Ei voinut viikko paremmin alkaa! :)

Parhaat ruoka-annokset




Yrttinen juustokohokas


Äitienpäivän kunniaksi valmistin tietysti äidille lounaan ja pääruoaksi valikoitui juustokohokas. Kohokkaat ovat aina vähän pelottavia (nouseeko? laskeeko? hmm, olenko ainoa, jolle tuli yhtäkkiä jotain ihan muuta mieleen? on mullakin ruokajutut...), mutta jos ei muulla niin aloittelijan tuurilla onnistuin taikomaan uunista kunnon kohokkaan! Hyvä, ettei puolet levinny uuniin. :D Tätä ruokaa aion ehdottomasti tarjota toistekin. Se itse asiassa sopisi nyt talviselle ilmalle paremmin kuin toukokuun helteille.


Uuden vuoden lounas: täytetyt avocadot


Viime uutena vuotena valmistin alkupaloiksi täytettyjä avocadoja, joihin laitoin lisäksi mm. omenaa, katkarapuja ja brie- ja vuohenjuustoa. Vai vain vuohenjuustoa? Joka tapauksessa, aivan täydellisen ihana alkupala! Pitäisi syödä enemmän avocadoja.

Parhaat jälkkärit




Valkosuklaa-puolukkajäätelö

En ole enää vähään aikaan ostanut jäätelöä, mutta olen kyllä tehnyt sitä itse pariinkin kertaan. Ja tästä lähin taidan hoidella iskälle kotitekoiset jäätelöt ensi kesäksi. Valkosuklaan makeus yhdistettynä puolukoittein happamuuteen, oi nams! Niin helppoa ja ilman lisäaineita. Olen varmaan maailman ainoa ihminen, joka oikeasti voisi olla innoissaan häälahjaksi saadusta jäätelökoneesta. :D



Mangoinen crème brûlée

En ole useasti kokeillut crème brûléen tekemistä, mutta äidin synttärien kunniaksi halusin kokeilla mango-versiota. Oi nam! Vähän kevyempi versio kuin alkuperäinen crème brûlée (hitto, vihaan noiden aksenttien kirjoittamista), mutta varmasti yhtä maistuva! Täytyy joskus kokeilla tehdä tuota vaikka omenasta tai ananaksesta.

Parhaat makeat leivonnaiset




Kuivattu hedelmä-pähkinäkakku

Vannon, että teen tätä kakkua vain lahjaksi ja vain tooodella tärkeille ihmisille. Kakun ainesosat (kuivatut hedelmät ja pähkinät, joita tulee kilokaupalla) kun maksavat mansikoita ja mannaryynejä. Lopputulos on kuitenkin todella ihanan makea, tahmea ja rouskuva samaan aikaan. Niin addiktoivaa, että tekemisen jälkeen se on parasta lahjoittaa muualle. Ellen sitten ole lähdössä Lappiin hiihtämään. Aivan täydellistä evästä pitkille retkille energiaa antamaan!


Maailman mahtavin juustokakku


Tästä toisesta parhaan leivonnaisen paikasta kävi kisaa kaksi melko samanlaista kakkua: oheinen suklainen cappuccino-piparitaikinajuustokakku kaverin tupareihin kesän lopulla/alkusyksystä sekä maaliskuussa vaihtariopiskelijoilleni tekemäni samantapainen, öh, kevyhkö herkku (tosin ilman tuota piparitaikinakerrosta). Päätin, että tuo piparitaikinalevynen tuossa kaiken komeuden päällä oli piste i:n päälle (ja varmistus järkyttävästä sokerikoomasta), joten valitsin sen tämän "kisan" voittajaksi. Hmm, pitänee tehdä tästä kakusta joku perinne ja tarjota sitä tämänkin vuoden vaihtareilleni... ;)

Parhaat suolaiset leivonnaiset



Pinaattibrownies

Molemmat parhaat suolaiset leivonnaiset ovat ehkä vähän yllättäen pinaattisia! Ensialkuun browniesja sitten leipä. Jep jep, brownies tarkoittaa tässä nyt siis vain leivontapaa (samantapaiset ainekset ja samanlainen vuoka ja paistoaste), muttei tietenkään niin paljon sokeria, rasvaa tai suklaata nyt varsinkaan. :D Suklaata ja pinaattia, brr... Tein kesällä vahingossa liian löysää kun käytin enemmän pinaattia kuin ohjeessa, mutten lisännyt yhtään enempää jauhoja. Oops! Näitäkin täytyy tehdä joskus tässä uudestaan! *personal note*


Pinaattileipä

Pinaattileipä ei välttämättä kuulosta hyvältä, mutta on se! Vähän vihanneksia leivän sisään, niin koko komeus on paljon mehevämpää ja muutenkin herkullisempaa. Eikä tartte niitä rehuja (eikä mitään muutakaan) päälle vaan leipää voi pistellä poskeensa ihan pelkästään. Vitsi, tuohon leipäänhän menee juuri sopivasti 30 grammaa juustoraastetta ja iskällähän on vielä se parmesanjuustopalan köntti jäljellä jääkaapissa. Hmm!

Paras herkku


Speculoos-tahna

Oli pakko vielä laittaa ylimääräinen kategoria tähän loppuun ja siinä kategoriassa on vain yksi herkku ylitse muiden: belgialainen speculoos-tahna. Mönjä on siis kuin joulupipareilta maistuvaa levitettä, jota voi käyttää kuten maapähkinävoita tai Nutellaa: leivonnassa, jäätelön kanssa, paahtoleivällä, suoraan purkista... Toin tätä herkkua Belgiasta yhteensä n. kilon tavallista laatua, sitten n. 300 grammaa valkosuklaa-speculoosia ja n. 300 grammaa rapeaa speculoosia. Ei ihme, että meitsillä oli 6,5 kiloa ylimääräistä... :D

Huh, olipas makea vuosi! Tänä vuonna voisi koettaa vähän rajoittaa...ehkä. Sitä ei tiedä, mitä tänä vuonna tuleekaan tapahtumaan, mutta hyvältä se ainakin vaikuttaa kiinalaisen horoskoopin mukaan! Tänään kun alkaa jäniksen vuosi ja meikäläinen on jänis ja sain tänään tietää saaneeni upean uuden duunin! :D Joten jos jo eka päivä oli näin hyvä, niin mihin se tästä vielä kehittyykään? Joka tapauksessa, hyvää helmikuun alkua kaikille! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti