sunnuntai 13. helmikuuta 2011

Ensimmäiset herkut 2011!

Hei, minä täällä taas! :) Töiden ja työlään Capstonen kanssa (ja liikunta nyt vie tavan mukaan puolet vapaa-ajasta ja nukkuakin kait pitäis...) en ole hirveästi kehdannut blogata. Olen kyllä tyytyväinen siihen, että on työ, jossa riittää hommaa, ja että pääsin haluamalleni kurssille, mutta blogi on jäänyt nyt sitten taas jalkoihin. Se ei tietenkään tarkoita sitä, ettenkö olisi leiponut tai syönyt ulkona, ehei! Mutta sitä se tarkoittaa, että nyt on pakko bloggailla monta juttua kerralla, jotta ikinä pääsen eroon näistä posteista. Seuraavaksi siis vuoden 2011 ensimmäisiä herkkuja. Toivottavasti vielä näin helmikuun puolella muistan kaikki oikein... :P


En ole usein tehnyt maissileipää, mutta pari kertaa on tullut kokeiltua ja kerran jopa jauhemixistä. Toisen kerran tein vegaanista maissileipää, josta tuli ihanaa! Eikä vähiten sen vegaanijuuston takia... Tälläkin kertaa juusto, tosin parmesan, oli pääosassa, sillä halusin käyttää iskän parmesan-köntin ennen kuin se menisi huonoksi. (Koluan usein iskällä käydessäni jääkaappia ihan vain tarkistaakseni, jos sieltä pitäisi jotain heittää pois. Viimeksi heitin pois homeisen homejuuston. :( ) 

Onneksi tämä parmesan oli vielä elossa ja toiminnassa, mutta olisi pitänyt lisätä reseptiin jotain mausteita, sillä nyt se jäi vähän valjuksi. Iskäkin valitti, ettei leipä maistunut miltään. :( Ei edes parmesan auttanut. Ehkä olisi pitänyt kokeilla sitä homejuustoa...ilman väärää hometta. Tai sitten pitäydyn vaan siinä vegaaniohjeessa. Joka tapauksessa, ohje täältä.



Okei, kuva ei mitenkään tee oikeutta jäätelölle, enkä kyllä itse asiassa minäkään tehnyt, koska en noudattanut ohjetta, mutta siis toisen kerran tein jäätelöä kuukauden sisään! Ja hyvää tuli! Tai no, ohjeen mukaan jäätelöön tulee käyttää tummaa suklaata, mutta koska tiesin iskän maitosuklaan ystäväksi niin vaihdon sen. Ei olisi todellakaan kannattanut, sillä jäätelö maistui lähinnä valjulle kaakaolle. :( Tyhmä minä. Note to self (noin miljoonatta kertaa): ei pidä mennä vaihtamaan niitä ainesosia resepteissä, jos ei ole niitä ennen kokeillut! No, ensi kerralla sitten tummaa! Kokeilen oikein 75-prosenttista! Koska siis ohje on helppo ja halpa. Eikä siis tartte jäätelökonetta, jos vaan muistaa aina n. puolen tunnin välein sekoittaa jäätyvää massaa. (Ja samallahan voi testailla, kuinka maku muuttuu pakastuksen aikana... ;) Resepti löytyi joulun jälkeen tulleesta Vantaan Sanomista.

Kotitekoinen suklaakermajäätelö
Resepti by Markus Nikko

 5 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
5 keltuaista
100 g tummaa suklaata rouhittuna (eikä kannata käyttää alle 60 % suklaata, koska muutoin tulee tosi haalea maku, oma huom.)

Kiehauta kerma ja sokeri kattilassa. Kaada kuuma kermaseos keltuaisten päälle, sekoita huolella, kaada takaisin kattilaan ja kypsennä varovasti kunnes seos sakenee. Kaada kuuma kermaseos suklaan päälle, sekoita tasaiseksi ja jäähdytä. Kun seos on jäähtynyt, valmista jäätelökoneen ohjeiden mukaisesti. Muussa tapauksessa kaada seos astiaan ja pistä pakkaseen ja käy sekoittamassa sitä 15 minuutin välein, kunnes seos on jäätelön paksuista.




Kävin Lontoossa Belgiassa ollessani ja itse asiassa sieltä olisi vielä yksi vegaaniaiheinen posti tulossa. Anyhoo, toin sieltä kaksi tölkkiä kurpitsasosetta, koska se on paljon halvempaa siellä kuin Suomessa. Siitähän piti sitten tehdä sitä sun tätä. Yksi jälkkäri jäi kokeilemalta, kun jouluähkyssä piti jotain karsia, mutta onnistuin kuitenkin käyttämään molemmat tölkit. Ensin kokeilin kurpitsabrowniesien ohjetta. Kurpitsa toi brownieseihin jännän, juuresmaisen sivumaun, joka ei kuitenkaan ollut missään nimessä voimakas tai paha. Maku vaan ei ollut niin makea kuin yleensä ja rakennekin oli hyvin tiivis, ei kuitenkaan murenevainen. Vanhemmat tykkäsi eikä minustakaan tulos ollut mitenkään huono, mutten kyllä usko enää ohjetta kokeilevani. Kaikesta voi tehdä brownieseja, mutta kurpitsan jätän tästä lähin ihan muihin leivonnaisiin. Tosin näitä browniesejahan voisi vaikka väittää terveellisiksi, koska niissä on kasvista... ;)

Olen laiskalla tuulella, joten ohje löytyy täältä. Sellainen huomautus kuitenkin, että käyttämäni tölkki oli isompi kuin ohjeen 15 unssia eli 318 grammaa. Täytyy siis olla tarkkana, minkäkokoisen kurpitsatölkin kanssa on liikkeellä. Tosin isompi tölkki ei haitannut, sillä "pohjista" sain tehtyä...



kurpitsaleivän! Tölkin persuus liitti juuri puolikkaaseen ohjeeseen, jotka taas mahtuivat juuri ja juuri neljään sydänvuokaan. Lisäsin mausteita (mm. neilikkaa, kanelia ja maustepippuria) reilulla kädellä, koska halusin leipien todellakin olevan mausteisia. Ja hyviä niistä tulikin, sillä kurpitsasose antoi mehevyyttä ja jouluiset mausteet veivät mielen vielä noin kuukauden taakse. :) Resepti löytyi, jälleen kerran, eatmedelicious-blogista. Ja itse asiassa, tällaisen sydänkuvan avulla voinkin mitä mainioimmin toivottaa kaikille lukijoilleni oikein mahtavaa ystävänpäivää! Kaikki lukijani ovat tavallaan ystäviäni (ja moni heistä sitä onkin ihan oikeasti), koska käytte täällä aina kurkkimassa, mitä se Punapää nyt on saanut aikaan. :)


Vaikka ystävänpäivä onkin minusta hieman teennäistä (ystäviä voi muistaa koska vaan!) ja oikeastihan se on rakastavaisten päivä (eikä mielestäni sinkuille tarvitse tasa-arvon nimissä mitään omaa liputuspäivää, vaikka Anonyymien Sinkkujen mielestä niin pitäisi olla! ei sinkkuutta tarvitse yrittää pönkittää liputuksella!)...Okei, nyt vähän lipsuin aiheesta. Siis, toivottavasti kaikilla oli mukava viikonloppu mukava viikon päätteenä! Ja toivon joka tapauksessa hyvää ystävänpäivää kaikille niille, jotka sitä viettää (ja vaikkei itse vietä, niin se tyttöystävä saattaa viettääkin... ;) ja muille: oikein mahtavaa maanantaita ja viikonalkua! Ja hei, enää alle viikko Speksin ensi-iltaan! :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti