torstai 14. heinäkuuta 2011

Pääsiäisleivonnaisia: Mämmileipä, Pina Colada-kakku ja sitruunainen juustokakku

Hyvää pääsiäistä! Joo, okei, ei ole edes hyvä huono vitsi. Mutta minkäs teet, kun en ole saanut aikaiseksi pääsiäisen aikaan tekemieni leivonnaisten bloggaamista. Ja vaikka tässä sitä ennen olin Baccuksen samppanja-tastingissa, haluan nyt laittaa ulos vähän leivonnaisia. Joten niin teen. Esittelyssä siis mämmileipä, Pina Colada- ja sitruunainen juustokakku.

Mämmileipä

Mämmi. Tuo suomalainen herkku/kammotus menee samaan kategoriaan mm. homejuuston kanssa: joko siitä pidetään tai sitten ei. Minä pidän, voin syödä (ja useimmiten syönkin) mämmiä pelkästään. Ihan ilman mitään. Nam! Mämmissä on se hyvä puoli, että se antaa ihanan maun myös jälkkäreihin ja leivontaan. Ostin joskus viime vuonna alennuksesta Mämmi-kirjan, joka siis sisältää (alunperin ulkomaalaisen) mämmiohjeita. On tryffeleitä, kakkuja, patonkeja, leipiä... Vai hetkinen, otinko leivän ohjeen sittenkin pääsiäisen alla ilmestyneestä Vantaan Sanomista? Voi %&?# taas... No, ihan sama! Joka tapauksessa siis lupasin kirjan ostaessani kokeilla siitä vaikka mitä herkkuja pääsiäisenä, enkä nyt sitten tehnyt kuin tuon yhden leivän. Mutta parempi sekin.

En kuitenkaan tehnyt leipää ihan out-of-the-blue vaan viemisiksi kaverilleni neiti K:lle, sillä vietin pääsiäisen pyhät hänen ja hänen avokkinsa sekä heidän super-ihanan ja uskomattoman söpön ja lutuisen kääpiösnautseripentunsa Uunon luona Jyväskylässä. Kohtelias vieras tuo aina jotain mukanaan ja minähän olen kohtelias. Ainakin mitä tuomisiin eli leipomisiin tulee. Tosin minusta tuntuu, että käytin heidän vieraanvaraisuuttaan sillä lailla hyödyksi (olin vielä yhden ylimääräisen yön heidän luonaan ja muutenkin olin kunnolla kestitettävänä ja lainasin toppia etc.) että olisi pitänyt leipoa vielä joku kakku. Onneksi otin mukaan vielä viiniä. Tosin sekin oli iskältä ja iskän ehdotus. Ja minä ja neiti K juotiin se samana iltana. Mutta ajatus on tärkein! 

Mutta leipä onnistui ja siitä tykättiin. Se on melko makeaa, koska leipä sivellään vielä siirapilla. Mutta jos siis joku ei tykkää mämmistä, niin ei kannattaisi yhtään nyrpistää nenäänsä tälle leivälle! Ohjeesta tuli kaksi leipää, joten toinen jäi kotikäyttöön. Ja osa neiti K:lle tekemästäni leivästä meni myös hänen vanhemmilleen, joten onnistuin aika hyvin jakamaan...no, leipää. Olinhan myös vanhempien luona kahvilla. Get some, give some. Minulla nyt ei sitten ole antaa reseptiä, mutta heti kun taas käyn Korsossa ja muistan ottaa sen kirjan mukaan, laitan sen tänne. Olkoon nyt sitten siitä kirjasta se ohje. :)


Pina Colada-kakku ennen koristelua

"If you like Pina Coladas..." Ystäväni heitti jossain vaiheessa, että mitäs jos sitä leipoisi jotain. Minä olin, että ehdottomasti, mitäs tehdään? Mitään erikoista ei ollut mielessä, joten hyppäsin koneelle ja läväytin auki Smitten Kitchen -ruokablogin ja sen resepti-indeksin. Ja eikun vaan kakkureseptejä selaamaan. Erinäisten mielipiteiden vaihdon jälkeen päätimme tehdä ei yhtä, vaan kaksi kakkua: Pina Coladan sekä sitruunaisen juustokakun. Joten eikun vaan kauppaan!

Pina Coladaan tulee tietenkin ananasta, rommia ja kookosmaitoa. Niin tietysti kakkuunkin. Onneksi pariskunnalta löytyi myös rommia. Meillä olikin hauskaa tehdessämme kakkua ja kuorrutusta. "Mä maistan onko tässä tarpeeks rommia...Hmm, vois vähä lisätä viel." "Joo, vähä kyl vois et se sit maistuu kans." "Laita vaan viel tohon kostukkeeseen lisää rommia." :D Tuloksena oli ihananasti kookokselta, ananakselta ja hitusen rommilta maistuva mehukas kakku. Koristelukin oli ihanan keväinen, sillä Jyväskylässä koettiin kevään ekat helteet! Kiitokset taiteelliselle emännälle! :)

Pina Colada -kakku

En pidennä postia enää enempää, vaan linkitän käyttämäni reseptin.


Sitruunainen juustokakku

Kuten sanoin, innostuimme myös tekemään toisen kakun. Ja jos toinen kakku on kuivakakku (tosin meidän tapauksessamme erittäin mehukas ;) niin toisen täytyy olla juustokakku. Resepti myöskin Smitten Kitcheniltä. Muutimme alkuperäistä resettiä niin, että käytimme limejen (onko tuo edes oikea taivutusmuoto?) sijaan sitruunoita emmekä koristelleet kakkua mitenkään. Eikä kakusta ole mitään muutakaan erikoista sanottavaa. Perusjuustokakku, joka onnistui hyvin ja hyvässä seurassa. :) Ohje täältä.


Leivokset siis molemmat olivat erittäin keväisiä ja keltaisia sävyiltään eli sopivat teemaan mainiosti. Olipahan mahtava pääsiäinen, itse asiassa taisi olla eka kerta kun en vietä sitä tätini luona. Ja myös eka kerta kun käyn pääsiäisenä baarissa...ja vielä kahdesti. :D Kävin vielä pariskunnan ystäväpariskunnan miehen vanhempien kotona, jonne ajettiin pyörillä. On kyllä virkistävää laajentaa ympyröitä ja hengailla uusien ihmisten kanssa. Kiitokset kavereille! Enköhän vielä joskus onnistu saamaan ystäväni myös oman kattoni alle, jotta voin sitten vuorostani kestittää häntä. :) Ja leipoa ja kokata taas. (Ihan niin kuin muuten tilaisuuksia ei aina jostain putkahtaisi...)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti