lauantai 21. heinäkuuta 2012

Taste of Helsinki 14.-17.6.2012

Kesäkuun puolivälissä Helsinkiin rantautui Taste of Helsinki, jonka tarkoituksena on tarjota kävijöille huippuravintoloiden annoksia huokeaan hintaan, viinimaisteluita, muita maisteluita sekä mahdollisuus ostaa mukaan kaikenlaista pienetuottajien tavaraa. Erilaisia 'Taste of...' -tapahtumia on järjestetty ympäri maailmaa (mm. Sydneyssä ja Lontoossa) ja nyt vihdoinkin, kiitos erittäin aktiivisen ruokaintoilijan, brittiläisen Berry McNamaran, saimme tapahtuman myös omaan pääkaupunkiimme!

Hän oli käynyt tapahtumassa muistaakseni juurikin Lontoossa ja rakastuttuaan suomalaiseen naiseen alkoi miettiä, että eikö täälläkin voisi järjestää samanlaista tapahtumaa. Koko homma meinasi tietenkin kaatua suomalaisen (tai sanoisinko helsinkiläisen) byrokratian rattaisiin, kun paikaksi sopivan Kansalaistorin vuokraksi määrättiin alkuun 10 000 euroa! Onneksi kaupunki heltyi ja antoi paikan McNamaran joukoille ilmaiseksi. Siitäkin huolimatta pääsylipun sai halvimmillaan 15 eurolla, jos sen osti netistä etukäteen ja osti samalla 10 markkaa (tapahtuman omaa valuttaa) tai käytti etukuponkia, jota jaettiin mm. Metro-lehdessä. Ja tietysti kaikesta ruuasta ja juomasta (viinimaistelut sekä viinilasin pantti) piti vielä erikseen maksaa paikan valuutalla eli markoilla. Johtuen tietysti alkoholiluvan puutteesta, ei alkoholia saanut myydä, mutta tietysti vaihtaa pienia, pyöreitä ja sinivalkoisia "kolikoita" vastaan. Muita ruokatavaroita (esim. konvehteja ja leipiä) pystyi toki ostamaan ihan euroilla.

Kävin Taste of Helsingissä ensimmäisenä päivänä torstaina äitini kanssa ja valitsin myöhemmän kattauksen. Tapahtumaan siis myytiin lippuja aina kahteen kattaukseen, ns. lounasaikakattaus ja illallisaikakattaus. Jokainen kattaus kesti aina neljä tuntia. Myöhempi alkoi klo 17.30 ja kesti sulkemiseen eli klo 21.30 asti. Tapahtumaan osallistui ravintoloita pääosin Helsingistä (Aito, Muru, Carelia, Farang, Demo Toscanini ja Juuri), mutta myös turkulainen Smör, tamperelainen C sekä kirkkonummelainen Bistro O Mat olivat mukana. Jokainen ravintola tarjosi kolmen ruokalajin menun, josta saattoi valita mieleisensä annokset ja sekoitella ristiin, eli esim. alkupalat Farangista, pääruoka Aidosta ja jälkkäri Toscaninista. Tapahtumassa pystyi myös osallistumaan (joissakin erillismaksua vastaan) erilaisiin luentoihin ja maistatuksiin. Emme osallistuneet mihinkään niistä, vaan kiertelimme ja maistelimme eri herkkuja ja viinejä.


Bisto O Mat: Gambas Paris. Grillattuja jättikatkarapuja, vuohenjuustoa, salaattia ja valkosipulileipää, 5 mk.

Katsoimme ensin kaikki ravintoloiden tarjonnat läpi, jotta saisimme hyvän läpileikkauksen ja voisimme päättää, mitä ottaa. Alku oli helppo: katkarapuja ja vuohenjuustoa? Öö, hell yeah! Ja olihan se! Katraravut oli grillattu juuri sopiviksi, vuohenjuusto oli suussa sulavan pehmeää, salaatti rapeaa ja raikasta, kuten pitikin, ja leipäpala herkullisesti grillattu. Nams! Pitäisikö melkien tehdä retki Kirkkonummelle ihan vain tämän ravintolan vuoksi? Varmasti tarjoaa muitakin yhtä herkullisia...noh, herkkuja.


Farang: Vihersimpukkaa, punaista nahm jim -kastiketta, korianteria, rapeaa sipulia, 5 mk

En ole koskaan syönyt simpukoita suoraan kuoresta (sitä purkkikamaa kylläkin) ja halusin myös ehdottomasti maistaa jotakin Farangin keitoksista. Simpukoita oli juuri sopivasti kaksi eli yksi minulle ja toinen äidille. Kuori käteen, kallistus ja klunks! Simpukka kitusiin. :) Tulista kastiketta! Kuten  ZImba totesi Leijonakuninkaassa: "Limaista, mutta maukasta."

Tummaa suklaata suolakiteillä sekä pistaasi-praliini

Petri's Chocolate Room valmistaa suklaaherkkuja Fiskarsin Ruukissa ja hänellä on suklaaliike Museokadulla. (Jossa pitäisikin muistaa joku päivä käydä!) Ostimme äidin kanssa yllä olevat konvehdit. Pistaasi oli aika mieto, mutta niinhän pistaasikonvehdit yleensä ovat. Hyvä kuitenkin. Tuo, missä oli suolaa oli tosi ihana, koska makean ja suolaisen liitto on ihana!


Demo: Kylmäsavulohta ja tryffeliperunapyreetä, 5 mk

Jossain tässä kohdassa jätin äidin jonottamaan Demon jonoon ja menin hakemaan lisää viinimaistiaisia. Satuin yhden italialaisen Anna Spinanto -viinitalon kohdalle ja maistoin heidän nimikkokuohuviiniään. OMD, miten hyvää! Parasta kuoharia, jota olen koskaan maistanut! Kipitin äkkiä äidin luokse ja annoin hänenkin maistaa. Ja sama mielipide! Kuohari tehdään pelkästään yhdestä rypälelajikkeesta, jonka nimeä en ollut koskaan aikaisemmin kuullut, joten se selittää erikoisen maun. Ikävä kyllä viiniä ei saa Alkosta, vaan ainoastaan Toscanini-ravintolasta ja jostain muusta paikasta, jonka nimeä en enää muista. Boo. (Onneksi pääsin pari viikkoa sitten Toscaniniin syömään ja totta kai tilasimme tuota kuoharia. :) Blogipostaus tulossa myöhemmin.)

Lakkiaisten jälkeen minä ja muutama muu kaveri menimme Demoon syömään. Siitä on nyt kuusi vuotta ja tuolloin ravintolalla ei vielä tähteä ollutkaan, joten en edes osannut ajatella, kuinka hienossa paikassa olimme. Ymmärsin kyllä, että hienossa, koska annokset olivat erikoisimmat (eli pienimmät ja piperretyimmät), kuin mitä olin koskaan nähnyt. :D Ruoka oli totta kai erinomaista ja niin myös Taste of Helsingissä. Olin jo niin täynnä, että vain maistoin äidin annoksesta. Ohuenohuen savulohiviipaleen alla oli möykky tryffeliperunamuusia. Suussasulavaa taas, nom.

Tämä valtava juustokiekko taisi olla Toscaninin, koska heillä oli pääruokana ravioleja. Hyvää parmesania.


Toscanini: Tiramisu, 5 mk

Viimeiseksi jaoimme Toscaninin tiramisun, josta olen muistaakseni lukenut määritelmän "kaupungin paras" tms. (Ja sekin saattoi vielä olla ravintolan oma mielipide. :D) Eivätkä ihan väärässä olleetkaan. Amaretossa ei todellakaan oltu säästelty ja leivos oli suussasulavan pehmeä. Pohja ja mascarponetäyte olivat sulautuneet yhteen ihanaksi, kosteaksi massaksi olematta kuitekaan liian vetinen.

Tällaisia tapahtumia lisää, toivoo ruoka- ja juomaintoilija! Tosin halvemmalla kiitos! Koko iltaan meni varmasti lähemmäs 70 euroa, huh! Oliko se sen arvoista? Kyllä, mutta kyllä aikamoinen ruokaharrastaja saa olla. Ensi kerralla toivon myös, että enemmän ravintoloita saadaan mukaan, ja myös enemmän ravintoloita muualta Suomesta. Esim. Jyväskylän Pöllöwaarin näkisin mielelläni, sillä olen pitkään halunnut siellä käydä. Listani "Helsingin ravintolat  -to go" kasvaa jatkuvasti ja Taste of Helsinki oli mainoa tapa saada pieni maistiainen ravintoloiden tarjonnasta. Hyvää seuraa, hyvä sää, hyvää ruokaa ja juomaa. Ei sitä ihminen paljoa enempää tarvitse. (Tai okei, ehkä nyt muutaman kenkäparin ja älypuhelinen, jolla kuvata koko lysti. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti