torstai 13. joulukuuta 2012

Puolukka-omenasoseboston


Ohops! Tämä postaus meinasi jäädä kaikenlaisen joulutoiminnan -ja tohinan jalkoihin. Tai itse asiassa tässä olisi yksi toinen aikaisempi postaus vielä vuoroaan odottamassa, mutta laitetaan nyt ensin tämä puolukka-omenasose-boston eetteriin. 

Boston on USA:n itärannikolla sijaitsevan kauniin Aerosmith-bändin kotikaupungin lisäksi myös eräänlainen pullaleivos. Boston-pulla on paistos, jossa pullat on aseteltu yhteen vuokaan vierekkäin niin, että tuloksena on yksi iso pullakakku. Parhaaseen ikinä tekemääni boston-pullaan tuli muistaakseni maapähkinävoita ja todella paljon rasvaa (ei ihme, että se maistuu hyvältä!), suklaahippuja ja mitävielä. Mmm! En ole varma, että onko minulla sitä ohjetta enää missään, mutta ehkä se tulisi tässä kaivella esiin.... Nyt kun vaan tässä kirjoittelen gradua, niin sen lomassa tai sitten kun olen töissä ja gradu on kirjoitettu, pitää kyllä järjestää kaikki ruokalehteni ojennukseen ja ottaa ihan ylösylös kaikki "Pitää kokeilla" -ohjeet. Eiköhän se pullakin sieltä jostain löytyisi...

Muttamutta, pysytään asiassa. Leivoin oheisen bostonin iskälle tässä muutama viikko sitten. Ohje löytyi Glorian Ruoka & Viini -lehdestä 7/12 eli edellisestä numerosta. Ohje on tosin Dan Sukkerin kehittelemä eli oikeastaan se oli maksettu mainos, muttei sen väliä. Hyvä ohje joka tapauksessa. Tosin totta kai mainoksen kuvassa boston oli todella symmetrinen ja bostonista pystyy selväsi näkemään seitsemän erillistä pullaa. Ja kun katsoo minun bostoniani... Well, you get the point. :D Kaulitsin pullataikinan liian ohueksi, jolloin pullat eivät pysyneet kunnolla koossa. Ulkonäköä pitää kyllä vähän hioa näissä jutuissa, mutta toisaalta, ainakin silloin ne näyttävät kotona tehdyiltä...

Lisäsin ohjeeseen omenasosetta, jota sivelin kaulitun pullataikinan päälle ennen puolukoiden lisäämistä. Kirpeää ja makeaa sekä kaikkien pitämää pullaa: noms! Vaikka tämän leivonnaisen makumaailma onkin enemmän syksyinen kuin talvinen (kun ulos katsoo, olisi tämä todellakin pitänyt laittaa eetteriin reilusti ennen tuota piparkakkumökkiä!), niin menkööt. Kesällä tietysti mustikkaa ja vaikka sitruunatahnaa väliin. Mmm....

Puolukkaboston
Dan Sukkerin ohje Glorian Ruoka & Viini -lehdessä 7/12
(Ohjeen mukaan tulee kaksi halkasijaltaan 20 cm:n pyörää vuokaa, mutta minä tein yhden halkaisijaltaan n. 24 cm:n vuoan ja se tuli juuri ja juuri täyteen)

2 ½ dl maitoa (37 astetta) (minä käytin kuivahiivaa tuorehiivan sijaan, joten tällöin maito voi olla n. 42 asteista eli kuumempaa kuin kädenlämpöistä)
½ palaa (25 g) tuorehiivaa (käytin siis yhden pussillisen kuivahiivaa)
1 dl ruokosokeria
½ tl suolaa
1 tl kardemummaa
7 dl vehnäjauhoja (minä käytin hiiväleipäjauhoja, joten jos käytetään täysjyväjauhoja, niin niitä saattaa usein tarvita hiukan vähemmän, kuin pelkkiä venhäjauhoja, sillä täysjyväjauhot ovat tuhdimpia)
100 pehmeää margariinia/voita

Täyte
250 g (n. 4 dl) puolukoita
1 dl ruokosokeria
1 rkl perunajauhoja
(minä lisäsin vielä n. 2 dl omenasosetta)

Voiteluun
1 kananmuna

Sekoita hiiva lämpimään maitoon, lisää sokeri, suola ja kardemumma. (Kuivahiivaa käytettäessä se sekoitetaan jauhojen joukkoon ja lisätään niiden kanssa maitoseokseen.) Lisää puolet jauhoista ja vatkaa taikinaa voimakkaasti. Lisää pehmeä rasva sekä loput jauhot ja alusta kimmoista taikina. (Taikina on hyvää siinä vaiheessa, kun se alkaa irrota kädestä/taikinakoukusta ja astian reunoilta.) Peitä ja kohota kaksinkertaiseksi (n. 40-50 minuuttia)

Voitele vuoka ja kauli taikinasta pohjan peittävä pyöreä pala. Kauli lopputaikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. (Minä en siis saanut kuin yhden vuoan aikaiseksi, joten menen nyt sen ohjeen mukaan.) (Jos käytät omenasosetta tms. hilloa, levitä se taikinan päälle.) Ripottele lähes sulaneet puolukat taikinalevylle. Sekoita sokeri ja perunajauhot ja ripottele seos puolukoiden päälle. Rullaa levy varoen, nipistä sauma kiinni ja paloittele rulla samankokoisiin paloihin. Nosta kierteet vuokaan. Kaapaise työpöydälle valuneet täyteaineet ja ripottele kierteiden päälle. Peitä kelmulla/pyyhkeellä ja kohota 20-30 min. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele boston vispatulla kananmunalla ja paista uunin alaosassa 30-40 minuuttia. Jäähdytä ja nauti. Toimii niin sateisena syysiltana kuin lumisena talvipäivänäkin kuuman juoman kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti