lauantai 15. kesäkuuta 2013

Elitessä juhlimassa valmistujaisia


Isäni on periaatteiden mies. Tai lähinnä sellainen tyypillinen 60+ suomalainen mies, joka jotain hyvää löydettyään pysyy siinä. Esimerkkinä annettakoon, että hän soi samaa mysliä n. 40 vuotta ja nyt sitä vaihdettuaan varmaan syö samaa merkkiä elämänsä loppuu asti. :D 

Niinpä ei ollut ihme, että kun valmistumispäiväni vihdoin ja viimein varmistui, hän halusi meidän menevän juhlimaan tätä saavutusta Eliteen. Olimme nimittäin olleet siellä kun kirjoitin ylioppilaaksi, kun pääsin Kauppikseen ja kun valmistuin kandiksi (itse asiassa päivälleen neljä vuotta sitten, huh!). You see a pattern here? Itse olisin halunnut mennä ihan vain vaihtelun vuoksi jonnekin muualle, sillä vaikka Elitestä pidänkin, niin jos tarjoutuu mahdollisuus mennä ihan uuteen paikkaan, niin mielelläni tartun siihen. Unelmoin jo Farangin vegaanisesta tasting-menusta, kunnes lopulta tajusin, että jos iskä maksaa, niin ehkä mieluummin sellaiseen paikkaan, josta hän pitää. :) Ja pitäähän sitä nyt perinteitä olla... (Varmaan jos ikinä menen kihloihin niin nekin juhlat pidetään Elitessä...) 

Mutta ei siis oikeasti sovi valittaa, sillä Elite on todella hyvä ravintola ja melkein jo instituutiokin. Taiteilijat ovat siellä viihtyneet jo vuosikymmeniä (esimerkiksi Tauno Palolla on oma nimikkoannoksensa) eli vaikka se nyt on tavallista hienompi paikka, voi sinne mennä ihan omalla rahalla ja ilmapiiri on kuitenkin suhtkoht rento. "Taiteilijoiden olohuone vuodesta 1932" mainostetaan ravintolan nettisivulla. Myös selvästi nykyajan kulttuuri-ihmiset käyvät täällä, sillä eräs kulttuurialalla työskentelevä ystäväni kertoi kerran pomonsa kanssa syöneensä ja juoneensa 900 eurolla. Well... Me emme sentään ihan niin laittaneet jalalla koreasti (en katsonut, paljon lysti maksoi), mutta olo oli hyvä jälkeenpäin.

Paistettuja kampasimpukoita ja kukkakaalipyreetä (15, 80 €/22,40 €)

Heh, meinasin jo ruveta kirjoittamaan, että miksi ihmeessä olen poistanu oman alkuruokani eli kuohkean rapukeiton (14,20 €) kuvan koneeltani, mutta suora kuvakulma sai minut epäilemään, että taisin sittenkin itse tilata tämän. :D Jännä, miksi en tilannut keittoa... Noh, joka tapauksessa, otins siis kampasimpukoita. Ne oli paistettu juuri sopiviksi (ei tietoakaan sitkeydestä) ja kukkakaalipyreen olisi voinut vaikka nuolla lautaselta... Iskä otti taas etanoita alkuun enkä sitten ruvennutkaan kuvaamaan äitini tai kummitätini alkuruokia.

Sienitäytteiset savojinkaalikääryleet ja tomaatti-papuragu (20,50 €)

Pääruokien listalta löytyy ilahduttavasti yksi kasvisannos eli kaalikääryleitä. Nämä ei kyllä todellakaan muistuta mitään, mitä ihmiselle yleensä voisi kaalikääryleistä tulla mieleen (jotka kotona tehtynä ovat muuten tosi hyviä!). Näitäkään ei oltu paistettu liikaa vaan kääryleissä oli ihanasti puruvaraa ja sienitäyte oli taivaallista... Mmm! 

Paistettuja jättiravunpyrstöjä, lämmin parsasalaatti ja sitruuna-voikastiketta (25,30 €)

Äiti otti ylläolevan annoksen. Jotenkin Eliten menua on vähän hankala lukea, kun jotkin annokset menussa ovat ihan toistensa alapuolella ja joiden välissä on kunnon riviväli, niin ehdin jo luulla, ettei tätä enää ole menussa. :D Nähtävästi minulla on joku dysleksian tapainen juttu... Tämä blogipostaus ei nyt mene ihan putkeen. :)

Savustettua lohta, tillivoissa haudutettuja uusia perunoita ja korvasienimuhennosta (24,90 €)

Iskä otti tietysti lohta, perunoita ja sienikastiketta. :) Yksinkertaiset asiat voivat myös joskus olla niitä parhaita. (Ainakin joillekin meistä...)

Mantelinen raparperipiiras ja vanilja-mascarponevaahtoa (9,80 €)

Koska tiesin, että menisin synttäreille vielä syömään sinne itse tekemiäni leivosta, jätin ravintolajälkkärin väliin ja tilasin pelkän cappuccinon. (Ja mutustin complimentary-Geisha-konvehteja...) Muut tilasivat jälkiruuan, ja ylläoleva annos onkin iskän tilaama. Tuo mascarponevaahto oli IHANAA. Eikä kyllä piirakassakaan mitään vikaa ollut. :) Tuo mantelisuus teki siitä vähän erikoisemman, sillä en itse pahemmin välitä raparperista.

Crème brûlée (9,80 €)

Äiti otti ranskalaisen klassikon eli paahdettua kermaa. :) Paahdettu sokerikuorrutus oli niin makea, että sukat alkoi pyöriä jaloissa. Ja minä kun tykkään makeasta... Äidin mielestä ei ollenkaan liian makeaa. Olen puhunut tästä makeusaiheesta myös K:n kanssa ja alkaa nyt kyllä näyttää siltä, että omat makeusnystyräni toimivat ihan eri tavalla, kuin keskivertoihmisten...

Limettisorbetti (4,30 €)

Kummitäti otti ihana raikasta limettisorbettia. ^^  Ihanan raikas päätös illalliselle. :) Tuota olisi niin helppo tehdä itsekin. Hmm, tässähän on vielä parisen limettiä jääkaapissa...

Ilta oli siis erittäin loistava, kun pääsin juhlistamaan tätä n. seitsemän vuoden urakkaa rakkaassa seurassa. <3 Paikan valintakin osoittautui loppupeleissä ihan loistavaksi, sillä siirryin ravintolasta suoraan synttäribileisiin kadun toiselle puolelle. :D Skumppaa, viiniä, boolia, siideriä... Tulipahan kunnolla juhlittua valmistumista ja synttäreitä (tosin jälkimmäistä vähän etuajassa). Seuraavana päivänä olikin sitten edessä valmistujaisten juhliminen kaveriporukalla, joten vappuun valmistautuminen ja sitä varten harjoittelu alkoi täällä suunnalla jo hyvissä ajoin. :D

Elite
Eteläinen Hesperiankatu 22
www.elite.fi

Ma-to 11-24
Pe 11-01
La 13-01
Su 13-23

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti