lauantai 8. kesäkuuta 2013

Synttärikakku äidille + Roux

Äitini täytti tänä vuonna kuusikymmentä vuotta. Saman verran täyttivät myös Domino-keksit, joten julistin äidille, että teen hänelle Dominon muotoisen kakun eli suklaakakun, jossa olisi paksu kerros valkoista täytettä. Äiti on aina sitä vastaan, että keväällä ei mitään raskaita suklaaherkkuja, mutta minusta suklaata sopii syödä ympäri vuoden. (Kesällä pitää vaan kuumuuden takia olla nopeampi, ettei herkku sula sormiin. ;) ) Ja koska olin päätöksen jo tehnyt, niin äidin oli se vain kestettävä. :D Miten niin synttärisankarin pitäisi saada valita oma kakkunsa? ;)

Saatoin samalla testata syksyn häihin meinaamani suklaakakun reseptin, että olisiko se todella niin hyvä, kuin mitä leipuri ajatteli. Kakusta oli tulossa todella iso ja meitä olisi tulossa syömään sitä peräti viisi ihmistä (minun ja äidin lisäksi isä, kummitäti ja eno), joten suurimalla todennäköisyydellä herkkua syötäisiin vielä hetki. :) Noh, onneksi iskälle voisi aina jättää sitä pakkaseen plus K voisi varmasti myös avustaa kakun tuhoamisessa.


Kakun ohje oli vähän jännittävä, sillä käytin ohjeena samaista kakkuohjetta, jota ajattelin käyttää ensi syksyn hääkakkuun. (Kakkujen koristelua tulisi kyllä taas harjoitella tässä kesällä...) 7,5 desiä jauhoja, 7,5 desiä sokeria, yli 3 desiä kaakaojauhetta, kolme munaa... Tästä kyllä riittäisi kolmeen kerrokseen, mutta en luottanut leikkuutaitoihini ja siksi leikkasin kakun vain kahtia. Pitää kyllä hankkia sellainen kunnon kakkuleikkuri, jossa on tavallaan sellainen siimanohut (mutta terävä) leikkuri ja siitä voi pitää kiinni molemmista päistä. Mutta kolmesta kerroksesta olisi tullut tasaisempi, koska tietysti sain yläkerroksesta ihan liian paksun aikaiseksi. 

Kakku siis oli hyvää, mutta mieluummin siis kolmessa osassa tai siis ainakin ihan viivottimella mitattuna kahteen osaan leikattuna. :) Ja molemmat puolet pitää muista kostuttaa hyvin! Minä tietysti muistin kostuttaa vain alimman, mutta onneksi kukaan ei sanonut (tai sitten ainakaan kehdannut myöntää) kakkua kuivaksi. ;)

Väliin laitoin mascarponea, tomusokeria ja sitruunamehua. (Jälkimmäinen taisi olla K:n idea ja ihan loistava sellainen!) Ja aika hyvin sain siitä Domino-keksin näköisen. Olisi tietysti pitänyt kirjailla jotain tekstiä kakun päälle tyyliin "Äiti 60" ja päivämäärä, mutta koska minun piti vielä kuljettaa kakku juhlapaikalle, niin varmin veto oli hoitaa koristelu paikan päällä tomusokerilla.


Suklaakakku
Ohje by Smitten Kitchen (jälleen kerran).
24 sentin levyinen 2-3 kerroksinen kakku, riittää 12-15 hengelle

7,5 dl vehnäjauhoja
7,5 dl sokeria
3,25 dl kaakaojauhetta
3 tl ruokasoodaa
3/4 tl kanelia
3/4 tl suolaa
340 g voita/margariinia
3,25 dl maitoa
3 munaa
3,25 dl vastakeitettyä ja huoneenlämpöistä kahvia

Lämmitä uuni 175 asteeseen ja voitele 24 senttiä halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoka. (Tässä voi tietysti vaikka käyttää montaa useampaa vuokaa.) Laita pohjalle leivinpaperi ja voitele paperi.

Sekoita isossa kulhossa jauhot, sokeri, kaakao, sooda, kaneli ja suola sähkövatkaimella n. puoli minuuttia. Lisää voi ja maito ja sekoita, kunnes seos on kosteaa. Vatkaa keskitasolla 2-3 minuuttia. Vatkaa yhteen munat ja kahvi ja lisää seokseen kolmessa erässä kaapien kulhon reunat hyvin lastalla jokaisen erän jälkeen. Kaada vuokaan/vuokiin.

Paista kakkua 38-40 minuuttia tai kunnes kakun keskelle laitettuun tikkuun ei enää tartu taikinaa. Anna jäähtyä täysin.


Aloitin kyllä tämän postauksen väärässä järjestyksessä, sillä ennen kuin pääsimme kakun kimpuun kävimme juhlimassa äitiä ihan kunnolla Lahden varmaan hienoimmassa ravintolassa eli Roux'ssa. (Lausutaan [ruu].) Se oli mainittu Classy Finnish Restaurant -kirjassa, joka esittelee 52 kiinnostavinta ravintolaa Suomessa. Not bad! Ja vielä ennen ravintolaa olimme maistelleet kaikenlaisia pikkuherkkuja äidillä. Kunnon juhlapäivä siis! (Ja kunnon herkuttelupäivä. :D )

Roux sijaitsee Lahden keskustassa lähellä kaupungintaloa (ja äitini asuntoa). Istuimme ikkunan vieressä ja sieltä paistoi aurinko sisään niin, että ei ainakaan tarvinnut kärsiä kylmyydestä! Ravintola sijaitsee entisessä Apteekissa, josta on jäljellä sisustuksessa pari jättikokoista lääkepurkkia kaapin päällä sekä baaritiskinä nykyään toimiva apteekin kassataso. 

Roux tarjoaa menukokoinaisuuksia, kausimenuja ja ihan perinteistäkin à la cartea. Ollessamme huhtikuussa syömässä kauden herkku oli tietysti parsa ja menukokonaisuudet sen mukaisia. Sesongin mukaan, joten parsaa kohti!

Keittiön tervehdys: parsaa yrttimajoneesissa (muistaakseni)

Tunnustan, että tämä ruokailu tapahtui 20.4. mutta onneksi menu löytyy myös ravintolan nettisivuilta, eli kaiken pitäisi muistua mieleen. :D Tosin alkuun tullutta keittiön tervehdystä en niin muista, muuta kuin että siinä oli parsaa, yrttiöljyä (tms.) ja jonkinlaista majoneesinnäköistä. Hyvää! Tosin hiukan haasteellista kaapia kastiketta pelkällä parsalla. :)


Parsaa ja pankofriteerattuja scampinpyrstöjä, appelsiini-chilivoikastiketta (13,20 €)

Mm. äitini ja isäni ottivat ylläolevan annoksen alkupalaksi...vai olisivatko kaikki muut (siis myös kummitätini ja enoni) ottaneet sen? Noh, joka tapauksessa, äiti antoi minn maistaa scampiaan, joka oli kyllä herkullinen vaikkakin ehkä hieman liian suolaisen makuinen tuo friteeraus. 

Heh, sen verran vielä enostani pitää mainita, että hän antoi ruokatilauksensa täysin äidin päätettäväksi. :D Kuulemma ei olisi muuten saanut ikinä valittua, joten katsoi luottavansa ravintolahetkensä siskonsa käsiin. Enoni on...melkoinen tyyppi välillä. :) (Juttu on monitahoisempi kuin tähän nyt viitsin kirjoittaa. ;) )


Parsakeittoa ja savukatkaraputartar (11,40 €)

Minä valitsin alkuun keittoa. Ah, samettista parsakeittoa ja makoisaa katkarapua. En enää pysty menemään kovin syvällisiin analyyseihin näin yli 1,5 kuukautta myöhemmin, mutta sen muistan, että annos oli todella hyvänmakuinen. :)

Paistettua Inarin siikaa, korvasienikastiketta, parsaa ja varhaisperunaterriiniä

Sen muistan, että KAIKKI me otimme saman pääruuan eli siikaa. En välittänyt perunaterriinistä (kuten en välitä muistakaan perunaruuista) sillä se oli mielestäni kuiva ja melko mauton, mutta korvasienikastike oli suussa sulavaa. ^^ Myös siika oli hyvää, mutta kuten ravintolaruoka yleensä (ainakin minun makuun) eli melkoisen suolaista. :/ Vähemmälläkin olisi pärjännyt... Ja taas noita punajuurikuutioita. :D

Osa tutkaili jo jäkiruokalistaa ennen kuin kaikki lopulta vakuutuimme, että meillähän on jo äidillä odottamassa jälkkäri. :) Jos muuten katsoo kaikkia noita kolme annosta niin huomaa, että ne ovat ihanan keväisen vihreitä! Tuollaista kirkkaanvihreää yrttiöljyä tms ja ihania kevätvihanneksia joka annoksessa. ^^

Kuka siis sanoo enää, että parhaat ravintolat löytyvät aina Helsingistä? Lahdessakin on monta hyvää ravintolaa ja hyvä niin. Mutta ensi vuonna äidin synttäreillä täytyy olla itse taas kokkausvuorossa. ;)

Roux
Rautatiekatu 7
Lahti
010 279 2930
www.roux.fi

Ma-pe 16-23
La 13-23
Su 13-18

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti