lauantai 10. elokuuta 2013

Arkistojen kätköistä: Saariselän reissu 2010 ja Pirkon Pirtti

Tähän väliin vähän arkistojen aarteita! Koska siis tosiaan siirsin blogini parisen vuotta sitten tänne Bloggeriin, piti siirtämäni vanhoja postauksiani ylioppilaskuntani KY:n nettiportaalista eli kywebistä. Tuo portaali sitten muuttui ja mailia lähti kaikille bloginpitäjille, että miten toimia uudistuksen aikana. Noh, joko en mailia saanut tai sitten en vain sitä huomannut, mutta yhtä kaikki blogini katosi ja nyt olen yrittänyt web-archiven kautta saada posteja takaisin. Osan sain, kaikkia en, ja tämä on yksi niistä postauksista, jonka siis kirjoitan uudestaan tässä vaiheessa. Livin' the old life. ^^ Tämä postaus siis tapahtui joskus maaliskuun puolevälin tienoilla vuonna 2010.


Firmalla, jossa isäni oli koko uransa töissä, oli (ehkä on edelleen? Isäni on siis nyt jo eläkkeellä, tosin tämän postauksen aikaan ei vielä) mökki Saariselällä ja niinpä lapsuudessa vietimme monet hiihtolomat siellä hiihdellen. En tod. pidä hiihtämisestä niin paljon, että olisi parasta ikinä "joutua" joka päivä hiihtämään montakymmentä kilometriä (mitä vanhemmaksi kävin, sitä enemmän kilometrejä kertyi), mutta yleensä siitä sai aina ylimääräisen lomaviikon koulusta, joten kyllähän sen sitten kärsi. :) Onneksi myöhemmin innostuin myös laskettelusta ja sen takia joka toinen päivä oltiin rinteessä ja vain joka toinen päivä ladulla. :D No ei, Saariselän reissut ovat olleet kivoja. Ihania muistoja. ^^

Joka torstai olemme yleensä sitten meneet ravintolaan ja viime vuodet se oli Pirkon Pirtti. (Edellinen vierailu vuodelta 2009 täältä, jolloin myös koin herätyksen vuohenjuustoon.) Todella ihana ja sympaattinen ravintola, jossa on hyvä ruoka ja hyvä & rempseä palvelu. Sinne suuntasimme myös vuonna 2010 reissullamme.

Deco
 
Reissumme alkoi niin, että minä ja iskä lennettiin Kittilään sunnuntaina. Olin ollut samaisen viikon muut päivät Belgiassa kansainvälisellä viikolla Kauppiksen kautta, mutta vaihtolento myöhästyi Belgiasta Amsterdamiin niin, että "jouduin" jäämään yöksi kivaan hotelliin täysihoidolla. (Postaus kokemuksesta täältä.) Onneksi kuitenkin ehdin aamukuuden lennolla sopivasti kotiin, ehdin jopa vähän syödä kotona ja sitten lähdin taas takaisin kentälle lentääkseni Kittilään. :D Reissua reissun päälle...

En muista enää, kuinka paljon hiihdimme, mutta yhteensä varmasti yli 100 kilsaa, koska se oli aina tavoitteena näin vanhemmiten. Torstai-iltana 20+ kilsan (vai sitten laskettelun jälkeen?) oli kuitenkin kiva mennä syömään jonkun muun laittamaa ruokaa.

Lohisalaatti

En nyt ollenkaan muista, että otinko tosiaan lohisalaatin alkupalaksi, mutta vahvempi veikkaukseni on, että otin. :D Kuten huomaatte, se oli aika hulppean kokoinen alkupala-annos! Lista on jo vaihtunut, enkä siis muista/tiedä, paljon annos maksoi, mutta hyvää se oli. ^^ (Nyt pienen kokoinen salaatti maksaa 10,90 euroa, joten tuokin oli varmaan about samaa luokkaa.) Juuri sopivaksi paistettua lohta, cashew-pähkinöitä. balsamicoa, salaatteja, kurkkua, tomaattia... Ainoa, mistä en tykännyt, olivat jättimäiset kaprikset, mutta eihän niitä tarvinnut syödä.

 Gratinoidut etanat ja leipää

Iskä otti, kuten useasti, etanoita. Jollain juustolla ne oli gratinoitu ja hyviähän ne olivat. Nyt listalla on etanoita, jotka maksavat 10,40 euroa, joten varmaan samaan kastiin menivät nuokin.

 
Kasvislasagne

Kuten alussa mainitsin, vuonna 2009 olin samaisen paikan upean vuohenjuustosalaatin takia pyörtänyt täysin aikaisemman vihani vuohenjuustoa kohtaan ja nykyään se on parasta juustoa ikinä. ^^ Niinpä valintani pääruoaksi oli selvä: se listan ainoa kasvisannos, jossa oli keoittain bataattia ja vuohenjuustoa. Myös tämä annos oli valtavan kokoinen, mutta nähtävästi viikon hiihtelyt (ja/tai edellisen viikon vierailu Belgiassa...) olivat lisänneet ruokahaluani tai vain venyttäneet vatsalaukkuani niin, että sain kaiken sinne mahtumaan. :D Ja hyvää oli! ^^ Bataattia ja vuohenjuustoa on tehty uunissa tämän jälkeenkin ja esim. jouluna se on ollut erityisen suosittu annos. Nyt syksyn viileneviin säihin tätä täytyy taas ruveta tekemään. Vuohenjuustoa, bataattia ja porkkanaa... Noms!

Poroa höysteineen

Iskä otti perinteisen elin poroa, juureksia ja jonkinlaista perunakakkua. Perunakakku taisi olla kuivaa, muttam muuten annos oli hyvä. Nykyään listalta löytyvä poron filé maksaa 27,50 euroa, joten varmaan jotain samansuuruista tämäkin annos aikoinaan kustanti.

Omenahyve

Pakko jaksaa vielä jälkkäriä?! Iskä ainakin jaksoi ja tilasi omenahyveen. Oli hyvää. :) Nykyään jälkkärit maksavat n. kympin, joten varmaan tämäkin aikoinaan. Lämmintä omenapaistosta ja vaniljajäätelöä, it's hard to go wrong. :)

Irish Coffee

Minä en enää mitenkään pystynyt ahtamaan itseeni mitään muuta, joten tilasin ns. digestiivin eli ruoansulatusta edistävän kahvin. Tosin hieman terästetyn version eli Irish Coffeen. Ei se viski ole meikäläisen juttu, joten mielestäni kerman ja kahvin ratio viskiin verrattuna voisi olla suurempi. :D (Pahoittelut muuten sumeista kuvista, valoitus ei ollut optimaalisin eikä kamera tuohon aikaa mikään top-laatuinen.)

Tämä 2010 reissu on ainakin so far ollut viimeinen reissu Saariselällä, sillä isäni jäi vuoden 2010 lopulla eläkkeelle ja sen jälkeen en ole käynyt Lapissa kuin laskettelureissulla Levilla 2011. Mutta kyllä sitä varmasti tulee vielä Lapissa käytyä, ensi vuonna esim. olisi huippua lähteä porukalla jonnekin Lappiin laskettelemaan... Ehkei sentään Saariselälle, vaikka sinne voisi mennä uudestaan pelkästään Pirkon Pirtin ruokien ja palvelun takia. ^^

Pirkon Pirtti
Hankapolku 2
Saariselkä 

www.pirkonpirtti.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti