sunnuntai 18. elokuuta 2013

Kokkausta pitkän tauon jälkeen: linssimuhennos sekä sipulinen paprikakeitto

Se on jo elokuu! Vaikka vielä voi tokaista sen clichéisen lauseen, että vielä on kesää jäljellä, niin silti Suomi on selvästi kääntynyt jo syksyn puolelle. Illat ovat pimentyneet ja ilma viilentynyt ja sateistunut. Vaikka nyt tätä kirjoittaessani ulkona paistaa aurinko ja on +21 astetta, niin ei voi sivuuttaa sitä ilmiötä, että fall is in the air. Tosin minua se ei haittaa pätkääkään. Kesää on mielestäni nyt jo ollut ihan tarpeeksi, on aika siirtyä seuraavaan vaiheeseen vuotta. Pidän siirtymävaiheista ja muutoksista, kun jotain erilaista on taas tulossa.

Olen syntynyt syksyllä tai melkein jo syys-talvella eli marraskuussa. Ehkä siksikin pidän syksystä ja pimeistä illoista. Siitä, että voi kääriytyä neuleisiin, ekstrahihoihin ja säärystimiin sekä pukeutua mustaan vaikka kiireestä kantapäähän. Musta on yksi lempiväreistäni ja pukeudun siihen kyllä myös kesäisin, mutta vasta syksyisin tuntuu, että tuota väriä haluaa käyttää enemmänkin. Kesälle omat värit, syksylle omat. Muutenkin hieman synkyyteen taipuvainen ja vakavamielinen luonteeni on enemmän "kotonaan" syksyisin kuin kesäisin, jolloin kaikki on niin...kevyttä ja iloista. Syksy on kotoisampi elementti luonteelleni.

Jännän tästä syksystä tosin tekee se, että ensimmäistä kertaa sitten ensimmäisen luokan en ole menossa mihinkään kouluun enkä edes enää kirjoilla missään koulussa! ^^ Saavutus se sekin. :D Kerrankin elämä vain jatkuu sellaisena, kuin mihin se kesällä jäi tai siis jatkan töissä ja treeneissä, kuten ennenkin. Tai noh, sieltähän se SM-liiga (tai oikestaan sehän taitaa nykyään olla vain Liiga) taas starttaa ja työt alkavat lisääntyä kun lomat on ohi... Joka tapauksessa, tervetuloa syksy!

Keitto (tai lähinnä sen ainekset) ja muhennus muhivat hellalla

Aloitin syksyyn valmistautumisen rikkomalla aivan liian pitkän kokkaustauon ja tekemällä ruokia, jotka sopivat kuin villasukat jalkaan sateisiin ja kylmiin syyspäiviin. Lämmittävää ja tulista paprikakeittoa sekä sipulista linssi-porkkanamuhennosta. Nam! Chili- ja broilerimausteet kyllä maistuvat, joten näillä luulisi pysyvän syksyllä lämpimänä! ^^ On siis tehtävä toistekin, etenkin paprikakeitosta tuli ihan törkeän hyvää! Kiitokset kuuluvat varmasti myös Mustapekka-ruokakermalle, se oli varsinainen piste i:n päälle. ^^

Paprika-sipulikeitto ja linssimuhennos

Nautin muhennoksen keiton kanssa ja ai että oli hyvää! ^^ Hiton tulista ja kuumaa vaan, kieli taisi palaa. :D Kyllä köyhä malttaa keittää, muttei jäähdyttää, äitini tuppaa sanomaan... Mitäs olen niin hätähousu. :) Mutta kieltämättä, kokkaukset onnistuivat niin, että hyvä kun malttaa odottaa jäähtymistä. Note to self: uudelleenlämmitystä ei saa vetää overiksi, jottei joudu turhaan odottamaan jäähtymistä. ^^

Linssimuhennos sopii täydellisesti myös haaleana syötynä kaalinlehtien päältä. Karppaajien tacoja. :D Yhtä sotkuista hommaa myös. Olipahan ihanaa taas pitkästä aikaa kokata! Tämä täytyy yrittää ottaa jokaviikonloppuiseksi tavaksi, niin ei tarvitse joka päivä mennä töissäkään ulos syömään. Mitä kaikenlaisia erilaisia keittoja ja muhennoksia sitä voikaan tehdä. Linssejäkin on vielä varmaan litran verran. :D

Paahdettu paprika-sipulikeitto
4 annosta

2 punaista paprikaa
1 sipuli
valkosipulia maun mukaan (itse käytin tosin jauhetta)
kourallinen pilkottua selleriä
0,5 l vettä
1 prk ruokakermaa (esim. sipulin tai juuston makuista)
mausteita maun mukaan
suolaa, pippuria

Pilko paprikat, sipuli (valkosipuli) ja selleri. Laita öljyä pannun pohjalle ja paahda vihannespaloja, kunnes ne ovat pehmenneet. Kaada sitten n. 0,5 litraa kiehuvaa vettä vihannesten päälle, lisää mausteet ja anna hautua muutama minuutti. Soseuta sauvasekoittimella niin sileäksi, kuin haluat ja laita takaisin hellalle. Kaada joukkoon ruokakerma ja anna seoksen kiehahtaa. Nauti. (Muista jäähdyttää! ;) )

Sipulinen porkkana-linssimuhennos
4 annosta (minun mielestäni lähemmäs kuutta...)
Alkup. ohje täältä.

3 dl linssejä
3 sipulia (itse käytin kaksi isoa)
2 valkosipulinkynttä (tai neljä...)
3 porkkanaa
mausteita oman maun mukaan, itse käytin chilisekoitusta ja broilerimaustetta sekä kuivattuja yrttejä
3 rkl öljyä
5-6 dl vettä

Huuhtele linssit huolellisesti ja laita ne kattilaan. Kaada päälle vettä kunnes linssit peittyvät ja anna kiehua 3 minuuttia. Sillä välin pilko sipulit, valkosipulit ja porkkanat. Kaada vesi pois linsseistä ja lisää joukkoon pilkotut kasvikset, mausteet, öljy ja vesi. Sulje kansi ja hauduta miedolla lämmöllä 30-35 minuuttia, kunnes linssit ovat pehmentyneet. Jos muhennos vaikuttaa liian kuivalta, lisää vettä.

Ensi kerralla aion kokeilla tähän ohjeeseen tomaattisosetta/-kastiketta. Ja samalla vaivalla voisi myös ostaa soijarouhetta kaappiin, siitäkin saa ihan loistavia kasvisruokia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti