sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Runebergin tortut5.2. on jälleen Runebergin päivä, eli jostain tammikuun puolen välin paikkeilta näitä perinteisiä karvasmantelilla, punssilla, hillolla ja tomusokerikuorrutteella makeutettuja (usein siltikin luokattoman kuivia) leivonnaisia. Helppoja tehdä, mutta myös helppoja ryssiä. Ainakin sen mukaan, kuinka paljon ylikuivia torttuja olen vuosien saatossa syönyt. Tortuista on tehty aivan liian pitkiä, jolloin jää liiaksi kuivaa taikinaosaa ilman makeita hörtylöitä. Epic fail.

Naku torttu

Ei kuitenkaan sovi antaa ymmärtää, etten pitäisi Runebergeista. Ehei, kyllä ne ovat mielestäni oikein maukkaita, kunhan vain kakkuosa on kostutettu hyvin. Pidän myös karvasmantelin, hillon ja tomusokerin yhdistelmästä. Ah, kyllä vain, Runebergit kuuluvat talveen. ^^  Niistä tulee ihan lapsuus mieleen. Lisäksi niihin saa hyvin upotettua joulun jäljiltä kaapin perällä ajelehtiva, jo parhaat makunsa nähneitä viimeisiä pipareita. Niinhän teki myös Runebergin vaimo Rebekka aikoinaan.

Rommia oli hankala annostella pikkupullosta...

Onneksi perinteet on tehty rikottaviksi. Sain kaverilta muistaakseni viime vuonna synttärilahjaksi kunnon Runebergin torttuihin tarkoitetun silikonivuoan, mutta tietysti tapani mukaan unohdin tänään ottaa se mukaan, kun menin iskälle näitä Runeja vääntämään. ("Väänsin tortut." Heh heh, kuinka luokaton vitsi.) Noh, ei auttanut itku vaan kävin ostamassa muffinivuokia. Ja miksi kukaan muuten ei ole keksinyt valmistaa korkeampia muffinivuokia vai olenko vain sokea/niitä myydään vain erikoiskaupoissa? Nuo normit ovat liian matalia! Pitääkö tässä alkaa tehtailemaan korkeampia muffinivuokia...

Anyway, tein siis ei-niin-perinteikkäitä Runebergeja ulkonäöllisesti, mutta maullisesti onneksi onnistuin hyvin. Kaapista löytynyt vanha karvasmanteliaromikin toimi ihan hyvin. Success! Rommia ehkä lirahti vähän liikaa joihinkin torttuihin, mutta olivatpa sitten kunnolla kostutettuja... :D Eikä tullut ongelmaa liiallisen kakkuosan kanssa. 


Kuorrutustaan ei mene ihan kaikkien taiteiden sääntöjen mukaan, mutta olkoot. Kotisyöntiinhän nämä tulevat joka tapauksessa. Ja testisyöjät eivät valittaneet. Ensi vuonna pitää kyllä tehdä nämä siinä kunnon vuoassa. 

Runebergin tortut
Alkup. ohje ruoka.fi

200 g voita
1,5 dl sokeria
2 munaa
2 dl vehnäjauhoja
2 dl mantelijauhetta (80 g:n pussi)
2 dl piparkakunmuruja
1 tl leivinjauhetta
1,5 tl kardemummaa

Kostutukseen
0,5 dl vettä
0,5 dl arrakkipunssia

Pinnalle
vadelmahilloa
tomusokerikuorrutetta

Laitan uuni kuumenemaan 200 asteetseen. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää munat yksi kerrallaan ja voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää taikinaan. Annostele muffinivuokiin. Tee muffinin keskelle kolo ja laita siihen hilloa. Paista uunissa 20 minuuttia. Kun tortut ovat jäähtyneet, kostuta ne punssi-vesiseoksella, hillolla ja tomusokerikuorrutteella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti