maanantai 3. helmikuuta 2014

Whoopie pies (Eli Jippii!-leivokset)

Whoopie pies! Kahden keksin välissä tahnaa. (Jotenkin selitys ei enää kuulosta yhtään niin herkulliselta/söpöltä, kuin niiden nimi.) Ne ovat vähän kuin ns. laiskan leipurin macarons, koska niiden kanssa ei tarvitse jännittää oikean koostumuksen ja koon kanssa. (No okei, kyllähän nämäkin näyttävät nätimmältä, jos ovat samankokoisia...) Mutta hei, pehmeää keksiä (suklaista, vaaleaa, lakritsijauhetta, suklaahippuja, kuivattuja marjoja, mahdollisuudet ovat rajattomat...) ja makoissa tahnaa (suklaista, likööristä, vaniljaista, minttuista, hedelmäistä, mahdollisuudet ovat rajattomat), what's not to love? (Mahdollisuudet ovat rajattomat!)

Tein nämä kaverin synttäreille viime lokakuussa (I know...) juuri ennen, kun lähdin reissuun. Kaveri oli silloin poikaystävänsä kanssa heidän kämppänsä putkiremppaa paossa eikä halunnut pitää mitään juhlia väliaikaisasunnossa. Tämä tuli siis minulle yllätyksenä (mikä ei kyllä tullut yllätyksenä...), kun kaveri laittoi viestiä, että "Me tultais sit sun luo siinä kuudelta." "...Aa...joo, toki!" Noh, sainpas taas syyn siivota, ja sopivasti ennen reissua. :D Ei meitä ollut loppujen lopuksi kuin kuusi tyyppiä, mutta oli kivaa. Ja whoopie piet oli hyviä. 

Keksien tulee tosiaan olla pehmeitä, koska muuten haukatessa keksit murenevat joka suuntaan. Näiden väliinhän voi myös laittaa jäätelöä. Tekee oikein isoja whoopie pieta ja lusikoi väliin jätskiä. Mmm... *Making a mental note*


Näiden nimi siis tulee innostuneesta "Whopiii!"-huudahduksesta (vai miten se nyt kirjoitetaankaan), mutta mikä näille olisi sopiva suomenkielinen nimi? Jippii-piiraat? Hmm, piiras kuulostaa kyllä hölmöltä suomeksi, oska eiväthän nämä ole piiraita, ja jippiistä tulee kyllä mieleen se yhtiö... Mutta olkoot, eihän sitä yhtiötä edes enää ole. Kutsukaamme (tai ainakin minä suomennan nämä) Jippii!-leivoksiksi.

Whoopie pies (Eli Jippii!-leivokset)
alkup. resepti Kinuskikissalta
n. 20 leivosta

60 g voita
1 1/4 ruokosokeria (tavallinenkin tietysti käy)
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
2 ½ rkl kaakaojauhetta
½ tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
3/4 dl kevytkermaa

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Yhdistä kuivat aineet. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää  muna. Sekoita joukkoon vuorotellen jauhoseosta ja kermaa.

Laita taikina pursotinpussiin, jossa on iso, pyöreä suutin. (Tai vain laita taikinaa muovipussiin ja leikkaa kulmaan isohko reikä.) Pursota leivinpaperoidulle pellille kahden euron kokoisia nokareita. Jätä reilusti leviämisvaraa. Paista 175 asteessa n. 20 minuuttia. Jäähdytä ja irrota paperista.

Täyte

Minä käytin täytteeseen sekä appelsiini- että sitruunatuorejuustoa, johon sekoitin vähän maitoa sekä tomusokeria. Mutta voi tehdä täytteen myös sulatetusta suklaasta ja kermasta/voista tai maustamattomasta tuorejuustosta ja marjoista. Likööriäkin voi täytteeseen lisätä. Vaahtokarkkikuorrutettakin voi käyttää (Kinuskikissan reseptistä sellaisen löytyykin) tai sitten vaikka maapähkinävoita. Kuten sanoin, mahdollisuudet ovat rajattomat! (Tai ainakin lähes.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti