sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Ravintolapäivä 17.8.2014


Osallistuin toisen kerran Ravintolapäivään viime elokuussa, tosin tällä kertaa kaverin kanssa. Kaksi vuotta sitten apuna ollut ystäväni halusi osallistua tapahtumaan myös ja niinpä päätimme pistää yhteisen jäätelö- ja leivoskojun pystyyn uuden asuntoni taloyhtiön sisäpihalle. Leivonta ja jäätelönteko alkakoon! (Ohjeet/linkit ohjeisiin löytyvät postauksen lopusta.)

Jääkaappi koetuksella

Koska herkkuja myisi kaksi, ei kummankaan sopinut liioitella tarjottavien määrässä ettei jäisi liikaa käteen. Totta kait en noudattanut tätä neuvoa vaan tein yhden ylimääräisen. Koska kaikkea on pakko kokeilla... Oman haasteensa aiheutti jääkaappi, joka sai puhkua aika kovalla pitääkseen kaiken tarpeeksi kylmänä. 

Kaverini myi suklaakakkua, sitruuna-mascarpone-, toffee- ja maapähkinäjäätelöä sekä suklaakeksejä ja itselläni oli sekalainen seurakunta erilaisia leivonnaisia, joita kaikkia yhdisti terveellisyys eli ne olivat joko vegaanisia, raakaruokaa, gluteenittomia tai kaikkia vähän sekaisin.


Heti ensimmäisenä esittelen bonus-herkun, sillä muistin tämän ohjeen vasta leivottuani jo "pääleivonnaiseni". Ostin vuosi sitten Melbournesta vihreä tee -jauhetta eli matchaa ja bongattuani matcha-juustokakun ohjeen oli sitä ihan pakko kokeilla. Edellisestä kerrasta kun oli jo aikaa... Kakku oli gluteeniton eli pohjaan olin käyttänyt riisijauhoa. Vihreän teen maku tuli esiin juuri sopivasti eli sen verran, että matchasta mitään tietämätön kaveri ei tykännyt tästä yhtään, mutta asiaan vihkiytyneet pitivät siitä. :D

Vegaaninen & gluteeniton sitruunajuustokakku

Tästä leivonnaisesta olen erityisen ylpeä; niin maun kuin ulkonäönkin suhteen: vegaaninen & gluteeniton sitruunajuustokakku! Päällä vielä pisteenä i:n päälle soijakermavaahtoa. Noms. Se oli koko setin kallein tarjottava, mutta onneksi se myös meni kokonaan viimeistä palaa myöten. Hyvää. Sopii myös varmasti sekasyöjillekin, kunhan ei kerro, että mitä kakku oikein sisältää. Kermavaahdossa makueron huomaa selvimmin, mutta sitten vain lisää sokeria ja sitruunankuorta mausteeksi. ;)

Banaani-kaurahiutale-tummasuklaaenergiapallot

Terveyslinja jatkui energiapallojen myötä. Olin pitkään halunnut kokeilla terveellistä versiota keksitaikinapalloista (koska kaikkihan haluavat aina syödä raakaa taikinaa) eli siis ilman sokeria, vehnäjauhoja ja kovaa rasvaa. Sekoittelin tähän aineksia vähän ohjetta mukaillen, koska taikinasta meinasi tulla vähän liian löysää. Cashew-pähkinöitä, tummaa suklaata (sehän on terveellistä!), riisijauhoa (gluteenitonta siis) hunajaa, kaurahiutaleita... Nam!


Onneksi en tehnyt näitä montaa päivää etukäteen, sillä näihin tulee himo! Voisi kokeilla taas tehdä näitä, kun näillä keleillä sopivat täydellisiksi välipaloiksi ennen treenejä. Ja treenin jälkeen. Vaikka kesken treeniäkin. Ja tummaan suklaan voisi vaikka kokeilla vaihtaa raakasuklaaseen tai pähkinöihin. Tummalla suklaalla kuoruttettuihin pähkihöihin!


Tässä yksi pääleivonnaisista eli herkku, jonka halusin heti tehdä Ravintolapäivään. Juuri sopivasti hiukan ennen tapahtumaa Hesarin Ruokatorstai-liitteessä julkaistiin Kvinoa-hedelmäkakun ohje. Kvinoaa (siis viljaa) kakussa? Pähkinäkuorrutteella Tätä pitää kokeilla! 


Toki lähdin pienellä riskillä tarjoamaan tällaista terveysherkkua (se on kaiken lisäksi gluteeniton), mutta lopputulos oli hyvä. Päälle tuli tosiaan liotetuista cashew-pähkinöistä ja sitruunanmehusta tehty kuorrute, joka jääkaapissa kyllä imeytyi vähän liiankin paljon kakkuun. Ja sen väri ei kyllä minulla ollut valkoinen, kuten Hesarin kuvassa. Mitä lie ovat käyttäneet, valkaisuainetta vai valotusta? :D Toki siis minun kuorrutteeni oli aluksi vaaleampaa kuin yllä kuvassa, mutta silti.

Onneksi myös näitä ihmiset uskalsivat kokeilla. En nyt ehkä rupea tätä niin kovasti tekemään, mutta jos joskus pitää keksiä esim. vegaanille tai muulle "kunnon" terveysintoilijalle tarjottavaa, niin onhan tässä hyvä leivos. 

Samoas Girl Scout Cookies
Pahoittelut tästä sotkuisesta kuvasta, mutta oheinen leivos osoittautui melko haasteelliseksi... Halusin tehdä raa'an (no, tuli siihen loraus likööriä) "suklaa"-kookosleivoksen, johon siis muussattiin  mm. avokadoa, kaakaojauhetta ja likööriä keskenään, sitten tehtiin pohja paahdetuista kookoshiutaleista ja riisijauhosta ja koko komeus jäähdytettiin pakkasessa. Tästä tuli kyllä todella hyvää, mutta myös melkoisen huonosti kasassa pysyvää ilman jääkalikka-olomuotoa. Tietysti siksi, etten jaksanut käydä ostamassa kookosöjyä tuota moussea varten vaan käytin tavallista öljyä. Muistin vasta moussea sekoittaessani, että niin, se kookosöljyhän JÄHMETTYY ALLE 20 ASTEESSA. *sigh* Noh, sainpahan hyvän syyn kokeilla tätä uudestaan ja tällä kertaa sillä kookosöljyllä. Loistava kesäinen viileä terveysherkku.

Näiden lisäksi tein vielä vegaanisia banaanipaloja, mutta taisin ottaa niistä kuvia vain kännykälläni, joka joutui tässä taannoin vesivahingon uhriksi... Joka tapauksessa laitan niiden reseptin tähän, koska ne olivat HYVIÄ, Banaania ja kookosta, mmm... Amerikkalaiseen tapaan niitä kuvataan "hyväksi aamupalaksi" mutta sillä sokerimäärällä mieluummin kutsuisin niitä jälkiruuaksi. :D

Kakkuviipaleiden asettelua.
Kaveri tarjoili ihanaa mutakakkua, joka oli nimensä veroisesti todella tahmeaa keskeltä. Sellaista, josta tekee mieli syödä sitä melkein raakaa keskustaa. Noms. Näiden kanssa kun vielä tarjosi jäätelöä, niin menekki oli taattu.

Kaverin suklaakeksit
Aloitimme pari tuntia liian aikaisin jälkiruuille eli jo klo 12 ja lisäksi läheinen Karhupuisto tuntui vievän kaikki Ravintolapäivässä käyneet sinne. Mutta onneksi siinä kolmen aikaan meillä oli jo ruuhkaakin, johon liittyi myös erään asiakkaan kännykän putoaminen sadevesiviemäriin... Myös äitini oli mukana koko päivän leivospalkalla auttamassa eli sisäänheittäjänä ja kahvin keittäjänä. :D

Olipahan taas kivaa osallistua Ravintolapäivään! Ensi kerralla aion minäkin tehdä jäätelöä! Ja toki tapani mukaan aivan liian montaa lajia. Kun kerran aloittaa, niin...

Kvinoa-hedelmäkakun ohje löytyy HS:n sivuilta. Pitäisi kyllä kokeilla uudestaan ihan vain sen takia, että miten tuosta kuorrutteesta saa noin valkoista... Ei minulla ollut noin valkoista missään vaiheessa. Hmm...

Banana-Coconut Bars
FatFree Vegan Kitchen


(Näistä minulla ei siis ole kuvia, mutta kehoitan kokeilemaan! Pahoittelut myös englanninkielisestä ohjeesta; 1 cup = 2,5 desiä.)

These bars are dense and chewy, and they have a tendency to be tough on the outer edges of the pan, so be careful not to overstir the batter, which causes fat-free baked goods to toughen up, or to overbake them.

1/4 cup silken tofu, lite or regular
3/4 cup brown sugar or Sucanat
1/2 tablespoon vanilla extract
1/2 tablespoon rum (or 1/2 teaspoon rum extract)
2 large bananas, mashed
1 1/2 cups unbleached flour
1 1/2 teaspoons baking powder
1 teaspoon salt
1/2 cup sweetened flake coconut

For topping:
1/3 cup powdered sugar
1 teaspoon cinnamon

Preheat oven to 350F and oil or spray a 13x9-inch baking dish.

Mash or blend the tofu until smooth. Add the sugar and blend with a fork until creamy. Add the vanilla, rum, and mashed bananas, and stir well.

Sift the flour, baking powder, and salt into a large bowl. Stir in the coconut. Make a well in the middle and pour in the banana mixture. Stir only enough to moisten the flour (over-stirring makes them tough). Pour into the baking dish and put into the oven. Bake for 25-30 minutes, until a toothpick inserted in the center comes out dry.

Remove from the oven and while warm, cut into bars. Sprinkle the mixture of powdered sugar and cinnamon over the bars, reserving some to sprinkle onto the serving platter. Remove each bar and put it on the platter.

Enjoy warm or at room temperature. Leftovers make a great, quick breakfast.


Matcha-juustokakku (en enää tiedä, kenen tämä ohje on, mutta se siis ei ole minun)

Ingredients: 9-inch cake
For chocolate shortcrust base:
85g unsalted butter - cubed, cold
2 tbs caster sugar
100g flour
1 1/2 tbs cocoa powder

For cheesecake batter:
600g Philadelphia cream cheese - softened
1 can (405g) sweetened condensed milk
3 large eggs
3 1/2 tbs matcha powder
50g white chocolate - coarsely chopped
1 tbs unsalted butter

Directions:

For chocolate shortcrust base:
Preheat oven to 180°C.
Place all ingredients for the crust in a food processor, process until you get a sandy mixture.
Press into the bottom of a lightly greased and lined 9-inch pan. Bake for about 25 mins.
Leave to cool.
Wrap the outside of the pan with aluminium foil to avoid leakage of cheesecake batter and water from seeping into the pan while baking in a bain marie.

For cheesecake batter:
Preheat oven to 160°C.
Melt butter and white chocolate in a double boiler. Leave to cool a bit.
Beat cream cheese until fluffy.
Gradually beat in condensed milk until smooth.
Beat in eggs one by one.
Add one cup of cream cheese mixture to melted white chocolate. Mix well. Leave aside for the swirls.

Whisk matcha powder into the rest of the cream cheese mixture. Whisk in 1/2 tsp at a time OR I would suggest dissolving the matcha powder in a bit of hot milk before adding to the cream cheese mixture to prevent lumps from forming.
Pour green tea cream cheese mixture into prepared pan.
Create swirls with the white chocolate cream cheese mixture.

Bake in a water-bath for 45 mins - 1 hr or until center is slightly jiggly but perimeter is set.
Leave to cool before refrigerating. The cheesecake will shrink as it cools, so run a paring knife around the edge of the cheesecake to prevent any cracks.
The cheesecake is even better then next day!

Energiapallot (eli Raw Vegan Chocolate Chip Cookie Dough Bites)

Tästä pitäisi tulla n. 17 kappaletta, mutta Ravintolapäivää varten tuplasin annoksen ja siitä tuli yli 40 palloa.)

1,6 dl cashew-pähkinöitä
0,8 dl kaurahiutaleita
2 rkl agaavesiirappia/hunajaa
1 rkl vaahterasiirappia (itse käytin yhteensä 3 rkl hunajaa)
1 tl vaniljauutetta/-sokeria
0,6 desiä rouhittua suklaata

Hienonna pähkinät ja kaurahiutaleet tehosekoittimessa hienoksi jauheeksi. Älä sekoita liikaa ettei pähkinöistä ala irrota rasvaa. Lisää muut aineet paitsi suklaarouhe ja aja tasaiseksi. (Itse siis lisäsin riisijauhoa, koska seos oli mielestäni liian löysää.) Älä sekoita liikaa; sekoita mieluummin lyhyissä sykäyksissä. Lisää rouhittu suklaa käsin. Jos seos on liian löysää, anna sen levätä hetki jääkaapissa ennen pyörittelemistä palloiksi.

Samoas Girl Scout Cookie Pie (eli se "raakasuklaa"-kookoskakku)

5 dl kookoshiutaleita
4 rkl sulatettua kookosöljyä (älä siis käytä muuta öljyä!)
1,25 dl täysjyväjauhoja (gluteenittomatkin tai tavalliset käy)
1 rkl hunajaa
2 kypsää avokadoa
4-5 rkl hunajaa
0,6 dl kaakaojauhetta
1 rkl Kahluaa, tms. kahvi-tai kermalikööriä (itse käytin Amarulaa) tai vahvaa kahvia
2 rkl kookosmaitoa
ripaus suolaa
Päälle (halutessasi): sulatettua suklaata

Tee ensin kookospohja paahtamalla kookoshiutaleita kuumalla pannulla (älä laita öljyä/muuta rasvaa pannulle) n. 5 minuuttia. Ota pois 1,25 desiä ja yhdistä jäljellejääneeseen 3,75 desiin sulatettu kookosöljy, jauho sekä hunaja. Sekoita hyvin ja painele piirakkaastian pohjalle.

Täytettä varten laita avokadojen liha, loppu hunaja, kaakaojauhe, likööri/kahvi, kookosmaito ja suola tehosekoittimeen ja sekoita täysin sileäksi. Kaada kookospohjan päälle ja levitä sileäksi. Laita astia pakkaseen vähintään neljäksi tunniksi, mieluiten yön yli. Halutessasi juuri ennen tarjoilua koristele sulatetulla suklaalla.

Vegaaninen sitruunajuustokakku

Pohja:
n. 3 desiä keksimuruja
n. 1/2 desiä sokeria
n. 5 rkl sulatettua rasvaa

Täyte:
900 grammaa vegaanista tuorejuustoa
3 desiä sokeria (kyseessä amerikkalainen ohje, joten sokerin määrää voi myös hieman vähentää :D )
Egg Replacer -munankorviketta neljän munan verran (googlettamalla löytyy myös muita hyviä ohjeita munien korvaamiseen)
0,8 desiä maidotonta hapankermaa (käytin tämän sijaan soijakermaa; toimi hyvin)
1 rkl sitruunan mehua
1 rkl sitruunan kuorta

Päällyskerros:
(minä siis jätin tämän välistä ja käytin vain vatkattua ja makeutettua soijakermaa, koska en löytänyt vegaanista hapankermaa tavallisesta ruokakaupasta enkä halunnut lähteä etsimään)
1,25 desiä tomusokeria
1 tl sitruunan mehua
2,5 desiä maidotonta hapankermaa
2 sitruunaa, leikattuna muutaman millin paksuisiksi
soijakermavaahtoa (halutessa edellisten lisäksi)

Laita uuni 175 asteeseen ja voitele 24 sentin irtopohjavuoka maidottomalla margariinilla. Tee pohja sekoittamalla keksimurut, sokeri ja sulatettu margariini kulhossa ja painelemalla se vuoan pohjalle. Laita uuniin viideksi minuutiksi ja sitten ritilälle jäähtymään.

Täytettä varten sekoita tuorejuusto sileäksi tehosekoittimella ja lisää sokeri. Lisää Egg Replacer, sekoita hyvin, ja lisää hapankerma (tai soijakerma), sitruunan mehu ja sitruunan kuori kaapien aina välillä kulhon reunoja, jotta täyte on täysin sekoittunut. Kaada pohjan päälle ja paista uunissa tunnista tuntiin ja kymmeneen minuuttiin eli kunnes kakun päällynen on saanut hieman väriä. Anna jäähtyä 1-2 tuntia. (Mielestäni jäähdystä ei tarvitsisi ennen seuraavaa steppiä vaan tunnin jälkeen hapankerma päällyksen voi suoraan levittää kakun pinnalle.)

Koristelua varten laita uuni uudestaan 175 asteeseen. Sekoita kulhossa yhteen tomusokeri, sitruunamehu ja hapankerma. Levitä seos juustokakun päälle, asettele sitruunaviipaleet viimeiseksi ja paista uunissa viitisen minuutta. Annan jäähtyä huoneenlämmössä 30 minuuttia ja sitten vielä pari tuntia jääkaapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti