tiistai 6. tammikuuta 2009

Joululeipä


Joulu on ohi, samoin uusi vuosi ja sanonnan mukaan joulukoristeitakaan ei saa pitää enää kuin viikon. Paha nuutti kun vie joulun pois 13. päivä. Sen vuoksi yritänkin saada parit joululeivonnaiset kirjattua tänne ennen kuin on ihan liian myöhäistä. :D Nyt on tietysti siinä mielessä liian myöhäistä, ettei enää oikein haluta tehdä mitään joululeivonnaisia, edes leipiä. Muttei sillä nyt niin väliä, muokkaamalla tästä saa vaikka minkälaisen leivän.

Ensimmäinen joululeivonnainen oli joululeipä, jonka tein isovanhemmilleni joululahjaksi. Tänä jouluna en tehnyt omaa piparitaikinaa ollenkaan, mutta leivän voi sentään tehdä joka vuosi…ja antaa pois lahjaksi. Menin äidille leipomaan, jotta pääsisin nopeasti iskälle jotta päästäisiin vielä nopeammin seuraavana aamuna isovanhempien luo Lahteen. Väliin mahtui myös liikaa skumppaa, viiniä ja juustoa kaverin luona mutta that’s not the point vaan leipä eli asiaan.


Sain kaverilta joululahjaksi kuivattuja mansikoita ja papaijoita, jotka päätin heti parin maistelukerran jälkeen käyttää leipään. Muutenkin tykkään tehdä leipiä, erityisesti joululeipiä, koska niistä tulee niin ihanan jouluinen olo. Lisäksi saan myös yhden lahjan keksimisen helposti kuitattua. ;) Ympäristökin kiittää, kun en osta turhaa. Samoin lompakko.

Olen juonut tänään ihan liikaa kahvia, joten ajatukset harhailee. Leipä, niin joo… Minulla on reseptikansiossa useankin jouluisen leivän ohje, mutta halusin kokeilla juuri tätä ohjetta, johon tuli kuivattujen hedelmien lisäksi olutta. Ihan vain 3/4 desin takia (okei, minä laitoin koko desin) ostin kokonaisen jouluolutpullon. Eikä se maistunut yhtään paremmalta kuin normi olut. Mutta leipä oli hyvä ja makea! Ihanan jouluinen fiilis siitä tuli! Kuivatut hedelmät olivat mukavia sattumia, mutta en nyt tiedä, olisinko huomannut oluettoman leivän kanssa mitään eroa. Ehkä jotain maltaisia makua toivon mukaan kuitenkin. Leipä ei ollut myöskään yhtään mureneva. Söin sitä myös sen jälkeen, kun tulin hieman hiprakassa kaverilta. Pienten juominkien jälkeen sitä kaipaa jotain suolaista ja oma tekemä leipä on silloin hyvä vaihtoehto. Terveellisempää kuin rasvaitset pizzat ja hampparit. ;)

Jauhoja voi tietysti vaihdella mielensä mukaan, samoin kuivattujen hedelmien sijaan käyttää pähkinöitä tai vaikka taateleita. Minä laitoin mukaan koko 50 gramman hiivapalan, joten lisäsin sen 1/4 desin lisää kaljaa. Ei ole järkeä jättää 10 grammaa hivaa jäljelle. Outo määrä… Koko paketilla tuli hyvät leivät. Ohje on vanhasta Kodin Kuvalehdestä leikattu ja siitä saa kaksi leipää. Tässä vielä malli, jonka iskä sai, joten ohjeesta tulee siis kaksi leipää:


Joululeipä

½ litraa piimää
3/4 dl olutta
1-2 dl kuivattuja hedelmiä
1 dl tummaa siirappia
40 g hiivaa
2-3 tl suolaa
1 tl anista
1 tl fenkolia
1 tl pomeranssinkuorta
noin 1 ½ litraa hiivaleipäjauhoja
1 dl öljyä
voiteluun siirapin ja veden sekoitusta

Kuumenna piimä ja kalja ja sekoita joukkoon hedelmänpalat ja siirappi. Kun neste on kädenlämpöistä, murenna siihen hiiva sekä mausteet. Alusta jauhoja vähän kerrallaan taikinaan ja lisää loppuvaiheessa öljy. Alusta vielä hetki, jotta leipään muodostuu kunnon sitko eikä siitä tule liian murenevaa.

Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa liinan alla. Kumoa taikina jauhoitetulle pinnalle ja alusta vielä hetki. Jaa takina kahteen osaan ja pyörittele ne pötköiksi tai pyöreiksi leiviksi ja nosta kevyesti voideltuihin vuokiin tai pöyrykät vastaavasti leivinpaperin päälle. Jätä reilusti kohoamisvaraa. Kohota vielä 15-20 minuuttia liinan alla. Voitele leivät vesi-siirappiseoksella ja paista ensin 180 asteisessa uunissa alatasolla 15 minuuttia. Nosta sitten leivät keskitasolle ja jatka paistamista 20-25 minuuttia tai kunnes leivät ovat kypsiä. Jos pinta tummuu liikaa, peitä leipä foliolla tai leivinpaperilla. Anna leipien vetäytyä vähintään 20 minuuttia paistamisen jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti