sunnuntai 30. marraskuuta 2008

Kun saa itse koota mieleisensä synttärikakun...


En ehtinyt pitämään synttäribileitä, mikä oli tietenkin erittäin tylsää. No, bileitä tässä syksyn mittaan nyt on riittänyt ihan kiitettävästi, mutta olisin tietysti halunnut pitää mahtavat kotibileet ja tietysti leipoa upean synttärikakun! Ja olla varma, ettei itse enää tarvitsisi syödä sitä bileiden jälkeen… ;) No, mutta kyllä hätä (ja leipomisvimma) keinot keksii! Mikä mainio tilaisuus siis kutsua isovanhemmat katsomaan uutta kämppääni, jolloin voisin tietysti tarjota heille kakkua kahvin kanssa. Kun vielä vanhemmat tulivat mukana, niin isokaan kakku ei tulisi olemaan ongelma. Nimittäin voin melkein vannoa, että tästä kakusta tuli tuhdein koskaan tekemäni. Mutta ah, niin hyvä! 

Sain inspiraation kakkuun Glorian Ruoka & Viini-lehden numerosta 55 eli tämän vuoden numerosta 6. Halusin tehdä jotain todella suurta ja ihanaa ja ohjeen 5 kananmunan sekä 300 suklaagramman kokoinen kakku kuulosti juuri sopivalta! Tein kakun läpimitaltaan 26 ja korkeudeltaan 5 senttiseen irtopohjavuokaan ja uunissa kakku kohosi jopa hivenen yli. Whoa, it was a whole lotta cake! Olisi ihan hyvin riittänyt isompiinkin kekkereihin… 

Täytteenä ohjeessa oli kuitenkin kirsikoita ja liivatetta muiden muassa, joten päätin tehdä oman versioni appelsiinituorejuustosta sekä talviseen makuun viikunoista. Onnistuin myös unohtamaan tomusokerin kuorrutteesta, vaikka olin kyllä sitä ostanut sitä varten. Oops! No, kuorrutteesta tuli ihan hyvä ilmankin.


Ylhäällä kakku juuri ennen kuorruttamista. Pohjasta tuli ihana mehevä sisältä, mutta niin mureneva päältä, että leikatessani sitä kahtia päällimmäinen kerros uhkasi hajota useaan osaan. Sain sen lopulta pelastettua suuremmilta lohkeamisilta, mutta pientä palapelin kokoamista jouduin harrastamaan lopussa. Onneksi en ruvennut leikkaamaan kakkua kolmeen osaan; sitä se ei varmasti olisi kestänyt. Annoin sen kyllä olla melkein tunnin uunissa, eikä se ollut sisältäkään mitenkään raaka. Lämpötila oli oikea, samoin paistokohta… Huoh, kakut ovat edelleen pieni mysteeri…

Täyte siis oli kirsikkaisen sijasta hedelmäinen. Appelsiinituorejuusto isänpäivälounaalta pääsi nyt hyötykäyttöön ja lisäksi halusin tuhlata vähän lisää ja ostin myös 9 taatelia. Taateli on meidän perheessä aina merkinnyt joulua, sillä äiti on aina tehnyt taatelikakun ja useammankin joulunaikaan. Kahvin ystävänä pikakahvijauhe oli myös must, samoin kermalikööri. En yleensä käytä sitä muuhun kuiten leivontaan, joten pakkohan sitä nyt on sitten lorotella vähän joka paikkaan. Vielä mokkapapuja koristeiksi ja kookoshiutaleita lukuunottamatta lempielementtini olivat edustettuina tässä kaloripommissa. Noh, ei synttäreillä sovi laskea kaloreita. ;)


Murentuneesta pohjasta ja unohtuneesta tomusokerista huolimatta lopputulos oli onnistunut! Jännitystä tuotti vain kuorrutteen kaato, kun valuva kuorrute uhkasi vetää mennessään erään irtonaisen pohjanpalan. No, onneksi katastrofilta vältyttiin ja kakku oli melko sileä. Mitä nyt yksi vajonnut kohta…  Maku on, yllätys yllätys, tuhdin suklainen. Appelsiinituorejuusto tuo kyllä ihanaa raikkautta ja se sopiikin mitä parhaiten suklaan kanssa. Vai kuka ei ole koskaan kuullutkaan yhdistelmästä appelsiini ja suklaa? Myös viikunat olivat mukava lisä, samoin iki-ihanat mokkapavut, joita vain oli pakko ostaa koristeiksi!

Minä ja neljä vierastamme söimme kakkua urheasti kolme ruokalajin lounaasta huolimatta. Olin nääs uhannut, että jokaisen on pakko syödä kunnolla kakkua ähkystä huolimatta! En nimittäin halunnut jättää sitä liikaa itselleni. Ja hyvin kakkua menikin! Kaikki tykkäsivät, itseni mukaan lukien tietenkin. Kahvikuppi kädessä on kyllä melko must tätä syödessä ja lisäksi kofeiini auttaa ruuansulatuksessa. Tämän vuoksi kittasin kahvia sydämentykytyksiin asti, jotta olisin edes jonkinlaisessa kuosissa samana iltana olevia Dammareita varten. Asuvalintani kun ei antaisi anteeksi pömpöttävää massua. :D Urheasta syömisestä huolimatta kakkua jäi vielä pariksi päiväksi jääkaappiin. Sen verran hyvää se oli, että päätin korvata sillä välipalat ennen urheilusuorituksia. Kylläpä jaksoi hyvin heilua pumpissa! :D


Ohjeen pohjana siis Glorian Ruoka & Viini-lehti 6/2008
Kakkupohja:
300 grammaa tummaa suklaata
300 grammaa voita tai margariinia (käytin tähän Becelin kasvisrasvasekoitetta, joka on terveydelle parempaa kuin tavallinen margariini ja jota on vihdoin tehty myös leivontaan soveltuva versio!)
5 kananmunaa
Sokeria tai vaaleaa muscovadosokeria
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
Täyte:
400 g appelsiinituorejuustoa
1 ½ dl vispikermaa
sokeria maun mukaan
8-9 viikunaa
Kuorrute:
n. 200-250 g suklaata (en punninnut kovin tarkkaan)
1 dl vispikermaa
n. 150 g margariinia tai voita
2-3 rkl pikakahvijauhetta
2-3 rkl kermalikööriä
(2 1/3 tomusokeria, tosin en itse käyttänyt, mutta voi kokeilla ja katsoa, mitä tapahtuu. Silloin vähempi suklaa riittää.)
purkillinen suklaisia mokkapapuja

Valmista kakkupohja mielellään jo edellisenä päivänä. (Itse annoin koko kakun kuorrutteineen päivineen seistä jääkaapissa yhden päivän.) Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sulata paloiteltu suklaa ja margariini vesihauteessa tai mikrossa. Anna jäähtyä hetki. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita suklaa- sekä jauhoseos vaahdon joukkoon.

Kaada taikina joko leivinpaperoituun tai voideltuun vuokaan. (Kokemuksesta viisastuneena minä vain voitelisin vuoan pohjan ja reunat. Leivinpaperin takia kakun reunoista tuli melko epätasaiset, koska en saanut paperia asettumaan suoraksi vuokaan. Jokainen voi kuitenkin tehdä, miten parhaaksi näkee. Leivinpaperi tietysti säästää tiskiä ja ehkäisee tarttumisen.) Paista uunin keskiosassa 50-60 minuuttia, kunnes kakun keskelle työnnettyyn terävään tikkuun ei enää tartu taikinaa. Jos kakun pinta tummuu liikaa paistamisen aikana, peitä se foliolla. Irrota jäähtynyt kakkupohja vuoasta ritilälle. Jos leivot sen edellisenä päivänä, suojaa se kuivumiselta kelmulla tai leivinpaperilla. Jaa kakku kahteen tai kolmeen kerrokseen.

Valmista täyte: notkista tuorejuusto ja vatkaa kerma. Lisää kerma tuorejuustoon ja mausta sokerilla, mikäli kaipaat vielä lisää makeutta. Levitä kakkupohjan päälle. Leikkaa viikunat pieniksi kuutioiksi ja asettele täytteen päälle. Laita toinen kakkupohja koko komeuden päälle.

Kuorrutusta varten kiehauta kerma, margariini ja suklaa kattilassa, kunnes suklaa on sulanut. Ota pois liedeltä ja lisää kermalikööri sekä pikakahvi. Sekoita ja anna jäähtyä hetken. Kaada kuorrute keskelle kakkua ja anna sen valua reunoilta. Tasoita veitsellä ja katso, että kuorrutetta on tasaisesti joka puolella. Koristele kahvipavuilla ja laita jääkaappiin pariksi tunniksi, kunnes kuorrute on jähmettynyt. Kakku kestää muutaman päivän ihan hyvin jääkaapissa, mikäli se on talonasukkaille mahdollista… :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti