sunnuntai 12. kesäkuuta 2011

Vegaaniset pähkinäruudut

Vegaaniset pähkinäruudut in da making

Huh hellettä! Onpahan ollut blogitauko! Voin selittää! Lähdin viime kuun puolenvälin jälkeen muutamaksi päiväksi Espanjaan espanjalaisen ystävän häihin, sitten oli kiirettä muuttaa Vantaalta Helsinkiin ja sitten netti ei toiminut, koska vanhaa tuotetta ei ollut ja vanha modeemi ei toiminut uuden tuotteen kanssa, joten piti tilata uusi ja siinä meni 1 ½ viikkoa... Mutta nyt! Jos yrittäisi taas pitää tätä pyörimässä. :)

Tämä vuosi oli hiukan poikkeava äitini syntymäpäivän suhteen (viime huhtikuussa!), sillä normaalin kolmen ruokalajin+kahvikakun sijaan tein vain yhden ruokalajin: Helsingin Sanomista löytämäni vegaaniset pähkinäruudut. Iskä oli jossain, eikä minulla jostain syystä oikein ollut intoa kokata mitään erikoista...Joten päädyin vain siihen tärkeimpään, eli jälkkäriin. :)

Minähän olen flirttaillut vegaaniuden kanssa tässä nyt jo jonkin aikaa, mutta olen tullut siihen tulokseen, ettei minusta nyt vegaaniksi ole. Yritän tehdä paljon juttuja vegaanisesti, mutten nipota. Jos joki hyvä vegaaniohje tulee vastaan, niin haluan kokeilla sitä. Ja niin kävi nyt.

Pähkinäruudut koostuvat suklaisesta pohjasta, cashgew-pähkinätahnasta ja kinuskikastikkeesta. Ensin pohja, jonka päälle pähkinätahnaa (ylin kuva), sitten toinen pohja päälle ja päälle vielä kinuskikastiketta. En ole ennen tehnyt pähkinävoita, vaikka olenkin kaikenlaisia sellaisia syönyt ja pitkään halunnut kokeilla sellaisen tekoa. Ikävä kyllä iskän tehosekoitin on tehty pirtelöiden tekoon, ei pähkinöiden murskaamiseen, sillä kulho on aivan liian pitkä ja kapea ja terä liian heikko. Noh, monessa eri osassa tehtynä sain pähkinöistä herkullisen tahnan aikaiseksi. Uu nam... Minulla ei ollut mantelilikööriä, joten soijamaito sai käydä. Tai muu kermalikööri.

Kinuskikastikkeen kanssa meinasi mennä hermo, koska keitin ja keitin ja keitin ja keitin ja keitin...eikä millään meinannut tulla hyvää! Noh, onnistuihan se vihdoin ja viimein hyytymään tarpeeksi, mutta sain kyllä keitellä paaljon enemmän kuin 10 minuuttia ja laitoin sekaan varmaan 6-7 rkl:sta Maizenaa 3:n sijaan. Noh, lopputulos oli onnistunut ja se riitti. :)

Kokonaisuus: nams! Pähkinäinen täyte oli parasta, olisin voinut syödä pelkästään sitä... Pähkinöissähän on rasvaa, joka irtoaa, kun pähkinöitä murskaa tehosekoittimessa tarpeeksi kauan. Tuloksena on sitten tahnaa, joten oman pähkinävoin teko on todella helppoa. Liiankin... ;) Myös ei-vegaanit ystävät ja äiti tykkäsivät ohjeesta, joten tämä on keeper! Veikkaan, että tilanne tämän tarjoamiselle tarjoutuu vielä tänä vuonna... Vegaaneillakin siis on herkkuja ja aion jatkaa niiden kartoittamista. Hmm, pitää kyllä varmaan sittenkin hankkia se yksi vegaaninen leivontakirja...


Pala vegaanista hyvää


Neljän pähkinän leivos
Alkup. ohje: HS.fi, omat vinkkini kursiivilla


Pohja:

    * 2 dl vehnäjauhoja
    * 1 dl hasselpähkinärouhetta
    * 1 1/2 dl sokeria
    * 1 banaani
    * 1 dl kaakaojauhetta
    * 1 tl leivinjauhetta
    * 1 tl vaniljasokeria
    * 1 tl kardemummaa
    * 1/2 tl suolaa
    * 100 g vegaanista margariinia (esim. tummansininen Keiju)
    * 1/2 dl manteli- tai soijamaitoa

Cashewtahna:

    * 3 dl cashew-pähkinöitä
    * 2 rkl manteli- tai soijamaitoa
    * 2 rkl sokeria
    * 2 rkl sitruunamehua
    * 2 rkl mantelilikööriä/soija- tai kauramaitoa

Kinuskikastike:

    * 4 dl kaura- tai soijakermaa
    * 2 rkl vegaanista margariinia
    * 2 dl fariinisokeria
    * 1 tl vaniljasokeria
    * 3 rkl maissitärkkelysjauhoa (esim. Maizena) (minä käytin varmaan 6-7 ruokalusikallista)

Kostutukseen
1/2 dl sitruunamehua
1/2 dl mantelilikööriä/soijamaitoa

Tee kakkupohja. Sekoita ensin kuivat aineet, nypi joukkoon kova margariini. Lisää taikinaan haarukalla murskattu banaani ja soija- tai mantelimaito. Vatkaa taikina sähkövatkaimella kuohkeaksi. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle noin 20 x 30 cm:n kokoiseksi suorakaiteeksi. Paista 175-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia. Anna jäähtyä.

Tee cashewtahna. Jauha pähkinät tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa hienoksi. Lisää manteli- tai soijamaito, sokeri, sitruunamehu ja mantelilikööri. Aja tasaiseksi tahnaksi. Tee kinuskikastike. Sulata margariini kattilassa. Lisää kerma ja sokeri. Keitä hiljalleen, kunnes seos saostuu. Lisää suuruste ja keitä vielä pari minuuttia, jotta kastikkeesta tulee paksua. Laita kastike jähmettymään jääkaappiin.

Leikkaa pohja kahdeksi yhtä suureksi palaksi. Sekoita kostutusta varten sitruunamehu ja mantelilikööri/soijamaito. Käytä seoksesta puolet ensimmäisen kakkulevyn kostutukseen. Levitä cashewtahna kakkupohjalle ja nosta toinen kakkupohjapala päälle. Kostuta päällimmäinen levy ja kuorruta se kinuskikastikkeella. Laita kakku jääkaappiin tekeytymään 1–2 tunniksi. Leikkaa sitten 12 leivokseksi.

Ohje: Anu Silfverberg. Resepti voitti leivoskilpailun, jonka Eläinsuojeluliitto Animalia järjesti 50-vuotisen toimintansa kunniaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti