tiistai 19. kesäkuuta 2012

Helatorstailounaaksi etanarisottoa ja lime-valkosuklaakakkua

Minkä takia sitä helatorstaita taas juhlitaankaan? Tai siis miksi se on vapaapäivä? Wikipedia osaa kertoa, että silloin juhlitaan Jeesuksen taivaasenastumisen 40:tä päivää, eli siis 40 päivän jälkeen pääsiäisestä. Jahas. Näin maalliselle ihmiselle kyseessä on vain yksi ylimääräinen vapaapäivä, jonka ansiosta voi vaikka... mennä keskiviikkona ulos pidemmän kaavan mukaan. (Miksi aina ennen vapaapäiviä rupeaa miettimään, että hei, tänään... Iish. Not good.) Tai sitten voi matkustaa vaikka äitiä tapaamaan. :)

Äitini muutti tässä parisen kuukautta sitten Tikkurilasta Lahteen, joten enää ei sovi pyöräillä hänen luokseen koska tahansa lauantaina, vaan täytyy ottaa VR alle. Viime helatorstaina, kuten hyvin usein, kun näemme, tarkoitus oli laittaa ruokaa yhdessä kummitätini kanssa. Katsotaan, mitä saimme aikaan.

Etanarisottoa

Viime syksynä kävin vanhempieni kanssa Kirja-ja ruokamessuilla ja siellä vanhempani maistoivat etanarisottoa. Siihen oli käytetty punaista riisiä, jota ei edes Suomesta saa. Äiti onnistui ostamaan itselleen viimeisen riisipussin ja sitä onkin sitten käytetty risottoihin pari kertaa tapahtuman jälkeen. Minä en yleensä syö risottoja (kuten en mitään muitakaan riisi-, pasta- tai perunaruokia), mutta tässä tapauksessa on tehtävä poikkeus. Punaisessa riisissä on paljon enemmän makua, kuin tavallisessa risottoriisissä ja tietysti, kun pataan lisätään kermaa (eikä siis mitään ruokakermaa!), punasipulia (muistaakseni)...mausteita...(joo, muistini tekee tepposet, mutta risottoon ei kyllä edes tule paljoa aineita) ja etanoita. Ainakin. Ja hyvää on, ziis! Okei, ovathan (purkki)etanat toki melko limaisia, mutta tässä tapauksessa ei haittaa. OMG. 

Täytyykin pyytää äidiltä risoton resepti, koska jos johonkin haluaa tehdä vaikutuksen, niin kannattaa tehdä tätä. ;) Ja jonkinlaista punaista riisiä siis Suomesta kyllä saa. Olemme tehneet tätä myös purkkisimpukoista, jotka ovat jossain ihanassa tomaattisessa öljyssä. Silloin risotosta tulee vieläkin parempaa! Omnom. 

Risottoa ja seesamiöljyssä paistettua parsakaalia

Vuosia sitten kokeiltiin äidin kanssa Maku-lehden ohjetta, jossa parsakaalin kukintoja ja cashewpähkinöitä sekä salottisipulia paistetaan seesamiöljyssä. Ihastuimme silloin tuohon aivan älyttömän kalliiseen, mutta ihanan makuiseen öljyyn. Siinä kun paistaa esim. kalaa, niin ah, mikä ihana maku kalaan jää! Tai mihin tahansa. Öljyä voi tietysti myös valella salaatteihin, muuta kastiketta ei tarvitse. Ah. 

Lime-valkosuklaakakku

Kummitätini oli tehnyt jälkkäriksi ihanan kesäistä lime-valkosuklaakakkua. Siis juustokakkua, jota ei paisteta uunissa vaan annetaan hyytyä pakkasessa. Täydellistä kesähelteille, jolloin ei tod. halua vääntää uunin kanssa (paitsi minä, säästä riippumatta) ja haluaa syödä pelkkiä kylmiä asioita. Aion tehdä tätä hieman modattuna juhannukseksi, koska OMD, silloin on luvattu aurinkoista perjantaiksi ja lauantaiksi! :D Aurinkoinen juhannus, voiko tämä olla totta?? Noh, ennusteet ehtii toki muuttua, mutta peukut pystyyn.


Kakkuun kuuluu vielä mustikkakastike eli siis mustikoita keitetään kattilassa tomusokerin kanssa hetken aikaa ja sitten valellaan kakun päälle. Kummitäti myös raastoi kakkuun limen kuorta ja lisäsi vähän limemehua. Kannattaa varmasti tehdä niin, koska muutoin voi tulla aika äkkimakeaa. Tätä tehdään! Aion myös laittaa tuorejuustomassan sekaan viipaloituja mansikoita, koska onhan nyt jo vihdoin KESÄ! :D

Lime-valkosuklaakakku

150 g keksejä murskattuna (Digestive-, kaura-, suklaakeksejä...)
50 g voita
300 g lime-valkosuklaarahkaa
250 g mascarponea
200 g valkosuklaata

Murskaa keksit, sulata voi ja sekoita keksimuruihin. Painele seos leivinpaperilla peitetyn irtopohjavuoan pohjalle. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Sekoita keskenään suklaa, rahka ja mascarpone. Levitä täyte pohjan päälle. Pane kakku pakastimeen vähintään neljäksi tunniksi ja ota pehmenemään hyvissä ajoin ennen tarjoamista.

Marjakastike:

300 g marjoja (vadelmia, mustikoita...)
1 dl tomusokeria

Pane marjat ja sokeri kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä n. 5 minuuttia tai kunnes marjat ovat pehmeitä ja liemi siirappimaista. Tarjoa kastike lämpimänä kakun kanssa.

Oma lisäys: Ota kakkulautanen, mene parvekkeelle/takapihalle/terassille istumaan, laita arskat päähän ja nauti kesästä.

Tämä onkin viimeinen postaus ennen juhannusta. Toivotankin kaikille mahdollisimman  aurinkoista ja lämmintä juhannusta! Onnistukoon kaikkien grillaukset ja muutkin ruuanlaittotempaukset ja olkoon juomat kylmiä ja raikkaita. Enää kolme työpäivää eli siis 12 tuntia töitä! ^^

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti