tiistai 11. syyskuuta 2012

Maapähkinävoikeksit mökkireissulle (postaus sopii myös muna-allergikoille!)

Maapähkinävoikeksit

Olin tässä parisen viikkoa sitten mökkeilemässä Tammisaaressa cheer-jengin kanssa. Tarkoitus oli syödä, juoda ja pitää hauskaa hyvässä seurassa. Mission: successfully completed. :D Jengiläisen perheellä on hulppea mökkipaikka meren rannalla Tammisaaren...öh, jossain saaristossa (matkaan kuului myös lauttamatka) ja pihapiiriin kuului itse mökki, kaksi muuta pienempää mökkiä ja sauna. Mahtavan aurinkoinen sää, hyvää ruokaa, juomaa ja seuraa! Emäntä oli ostanut yhteisellä budjetilla todella mahtavat safkat! Avokadoja, kvinoaa, fetaa, aamiaistarvikkeiksi jopa mustikoita ja soijajogurttia! 

Jokaisen toivottiin tuovan jotakin yhteiseen ruokapöytään ja minä tietenkin tein jotain makeaa. Lähtöä edeltävänä perjantaina oli kyllä sen verran huono fiilis tietystä palautteesta johtuen, ettei tod. ollut mitään fiilistä leipoa yhtään mitään. Prkl... Mutta koska nyt tulin luvanneeksi enkä nyt petä lupauksiani leipomisen suhteen ellen joudun ihan totaalisen vuoteenomaksi, niin totta kai käärin hihani ja ryhdyin hommiin. En ollut jaksanut edes miettiä, että mitä oikein taiteilisin, joten päätin asian vasta kaupassa. Maapähkinävoita. No, otetaan sitä. Ikävä vain, että munat unohtui ottamatta, oops! Onneksi maailmaan kuitenkin mahtuu paljon munattomia ohjeita (heh, heh), joten totta kai kaikkien meidän paras ystävä, BFF, eli Google tietää!

Minä en kyllä nyt tiedä aivan 100 % varmasti, että seuraava ohje oli juuri SE ohje, jota käytin noihin kekseihin, muttei sillä ehkä ole niin väliä, koska googlaamalla eggless peanut butter cookies löytyy monenlaisia keksiohjeita, kun himo iskee eikä jostain syystä halua vain syödä maapähkinävoita purkista vaan tahtoo lisätä sen joukkoon myös rasvaa, sokeria ja jauhoja. Ja on unohtanut munat kauppaan.

NOTE: käytin tähän taas sitä Ameno-merkkistä maapähkinävoitahnaa, joka on niin oudon makuista, ettei sitä voi syödä pelkästään kuin ehkä yhden ruokalusikallisen ja heti alkaa ällöttää. Enkä ole ainoa! Yksi kaverini kertoi aivan samaa. Amenossa ei ole säilöntäaineita eikä sitä ole makeutettu millään, joten se on sinänsä kaikken terveellisin ja luonnollisin valinta, paitsi nyt tietysti luomu-versio. Ehkä pitäisi kokeilla sitä? (Ja todeta, että terveellinen ei edelleenkään ole aina niin hyvää, kuin epäterveellinen?) Mutta koska koskaan leivonnaiseni eivät ole jääneet syömättä tuon maapähkinävoibrändin takia, niin kenties jatkan valitsemallani tiellä. Eipähän tule itse syötyä, jos purkin perälle jää jotain :D

Munattomat maapähkinävoikeksit (disclaimer: maun perusteella on näissä "munaa" kuitenkin :D )

2,5 dl margariinia/voita pehmeänä
2,5 dl maapähkinävoita
2,5 dl hienoa sokeria
2,5 dl ruskeaa sokeria
1,25 dl "buttermilkiä" (tämän suomalainen vastine taitaisi olla piimä eli tyyliin hapan maito. Buttermilk on helppo itsekin valmistaa eli lisäämällä hiukan päälle kahteen desiin maitoa yksi ruokalusikallinen joko viinietikkaa tai sitruunamehua; jota minulla varmaan oli tuollakin kertaa jääkaapissa...)
1 tl leivinjauhetta
6,25 dl vehnäjauhoja
1,5 tl soodaa
½ tl suolaa

Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen. Sekoita viisi ekaa ainetta keskenään tasaiseksi tahnaksi. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää maapähkinävoitahnaan. Sekoita tasaiseksi. Ota kahdella lusikalla taikinaa ja asettele se nokareiksi leivinpaperoiduille pelleille. (Keksit eivät oikeastaan paljoa leviä uunissa; nokareeni olivat aika lailla oheisen kuvan valmiiden keksien kokoisia.) Jos haluat, voit tasoittaa pinnan jauhoihin kastetulla haarukalla. Paista 10-12 minuuttia. Jos haluat rapeampia keksejä, lähemmän 12 minuuttia ja jos sitkeämpiä (eli mielestäni parempia!) niin sitten ota keksit aiemmin uunnista. Huomio, että keksit jatkavat paistumistaan myös uunista oton jälkeen.

Sanoinko jo, että näistä tykättiin mökillä? ;) Muutenkin koko reissu oli huippu! Ah, kuinka onkaan mahtavaa olla Jokereiden cheerleader, kun koko jengi on täynnä mahtavia tyyppejä! Tuskin maltan odottaa, että pääse matseihin joraamaan! Ja mitä kaikkea muuta kivaa syksy tuokaan tullessaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti