sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Ravintolapäivä 19.8.2012

Pari viikkoa sitten sunnuntaina vietettiin jo...olikos se nyt neljäs Ravintolapäivä? Tuona päivänähän kuka tahansa voi perustaa minkälaisen ravintolan tahansa ja melkein minne tahansa, byrokratiasta viis veisaamatta! (Ainoastaan alkoholin anniskelu on kiellettyä.) Mahtava idea! En ole kuitenkaan vielä koskaan saanut itseäni raahattua yhteenkään DIY-raflaan, mutta päätin kuitenkin perustaa sellaisen itse. 

Konsepti oli helppo: makeita herkkuja. Pitopaikaksi valikoitu kotitaloni läheinen Työläisnaisen puisto ja sateen sattuessa varasuunnitelmaksi taloni edusta, koska parvekkeiden alla olisi hyvä olla sateelta suojassa. Ilmoitus Ravintolapäivän nettisivuille ja eikun leipomaan! Olin jo hyvissä ajoin valinnut kahdeksan eri leivonnaista, joista sitten viikkoa aikaisemmin pudotin yhden herkun pois. Ajattelin kuitenkin, että seitsemästä herkusta riittäisi n. 200 hengelle.

Kävin viikkoa aikaisemmin ostamassa läjän aineksia Lidlistä. Oli kiva mennä seuraavan ostoslistan kanssa kauppaan: 700 g suklaata, 800 g voita, 800 g keksejä, 1 kg valkeaa ja 1 kg ruskeaa sokeria, 19 munaa, 400 g pähkinöitä, 400 g tomusokeria... Lisäksi ostin vielä n. 400 g toffeekarkkeja ja varmaan vielä 300 g suklaata plus 150 ihmiselle kertsejä. Huh! Laskeskelin, että kaikkiin aineksiin ja tavaroihin meni n. 160 euroa. Tosin itselleni jäi vielä aimo kasa kertsejä käytettäväksi omiin juhliini, samoin kuin kahvia ja teetäkin, joten niitä ei oikeastaan edes voi laskea. :D Mutta siirrytäänpä tarjoiluihin...


Suklaa-keksitaikina-toffee -palat

Monet näistä leivonnaisista olin löytänyt Pinterestin kautta ja laittanut To Bake -boardiini. Noh, nyt voinkin ottaa niistä kaksi pois! :D Halusin leipoa sellaisia juttuja, joita en ollut aikaisemmin tehnyt, suklaisia juttuja, jotain marjaista, raikasta, brownieta ja juustokakkuja, koska ne ovat bravuureitani. 

Aloitin yllä olevista suklaa-toffee -paloista, jotka leivoin Ravintolapäivää edeltävänä tiistaina. Tein tarkan suunnitelman, että minä päivänä tekisin mitäkin, sillä joissakin leivonnaisissa kesti hyydytyksessä yön yli ja taas jotkin olivat melkoisen monivaiheisia. Suunnitelmallisuutta siis tarvitaan tässäkin asiassa.

Näihin paloihin tuli kaikkea hyvää ja ihanaa! Niitä varten piti tehdä keksitaikina (voita-tummaa sokeria-suklaahippuja-jauhoja), plus toffeekarkkeja, keksimuruja ja tiivistemaitoon sulatettua suklaata. Nums! Keksitaikinaa jäi jopa vähän yli, joten laitoin sen takaisin jääkaappiin odottamaan inspiraatiota. Ajattelin itse asiassa aluksi tehdä cake popseja, eli siis pyöritellä tuosta kakkutaikinasta palloja ja kastaa ne sulaan suklaaseen, mutta sitten päädyinkin tähän. Hmm, voisin kokeilla cake popseja synttärikakkuni koristeiksi. Siitä kakusta tuleekin jotain, millaista en ole koskaan tehnyt! Täytänhän sentään, jos en ihan pyöreitä, niin siltä väliltä. :)

Mutta takaisin aiheeseen: näistä paloista tuli tosi hyviä! Erityisesti tuo ihana pehmeäksi jämähtänyt suklaamassa tuossa keskellä... Mmm! Tekisiköhän tätä jo tämän kuun jengi-iltaan? Hmmm...

Ohje paloihin täältä ja keksitaikinaan täältä.


Maapähkinävoi-tuorejuustobrownies ja omena-toffeepalat

Oheinen kuva ei kyllä tee oikeutta noille omena-toffeepaloille, mutta tuo on ainoa kuva, joka minulla on maapähkinävoibrowniesta. Jotenkin unohdin ottaa niistä kunnon kuvan ihan kokonaan! Tai lähinnä ajattelin, että ehdin kyllä sitten myöhemminkin... Aina, jos ajattelen niin, et lopulta saakaan aikaiseksi. Great. Joka tapauksessa, browniesiin (en osaa taivuttaa tuota sanaa, mutta whatever...) tuli maapähkinävoita, suklaata (totta kai) ja suklaapatukoiden paloja. Meinasin mokata jossain vaiheessa ja luulin unohtaneeni laittaa puolet suklaapatukoista koko komeuden päälle, mutta onneksi ohjeessa oli vielä jäljellä vaihe sille. Ei muuten ollut ainoa kerta, jolloin meinasin munata näissä leivonnaisissa, koska luin ohjeita liian nopeasti. Taisi nimittäin käydä näiden kanssa myös sellainen kämmi, että laitoin tuon kakkupohjan uuniin paistumaan vaikka ohjeessa kyllä lukee "set aside" eli laita sivuun! Oops! Onneksi kakku ehti olla vain n. puolet paistoajasta ennen kuin lamppu syttyi, että mitä siinä ohjeessa luki?! Onneksi pohja ei kuivunut, koska sitä oli pakko paistaa vielä tuorejuustokerroksen kanssa. :( Not to self: leivonnassa pitää olla pää mukana! On aina vähän riskaabelia, kun alkaa leipomaan iltasella harkkojen jälkeen. 

Näihin tehdään siis brownie-pohja ja ohjeen mukaan se piti tehdä boksista. Noh, ajattelin ihan vain kiinnostuksen vuoksi ostaa kakkutaikinan jauheena kaupasta ja katsoa, mitä siitä tulee. Ja ihan hyväähän siitä tuli! En muista nyt merkkiä, mutta kannessa on yksi neliömallinen kakkupala ja aika isolla mainos, että 9 % rasvaa tms. Oikeasti ohje vaatti brownie-mixin, mutta kaupassa ei ollut enkä jaksanut lähteä etsimään. :D Joten kakkupohjakin toimii brownie-pohjasta. Brownie-ohje täältä. Tätäkin voisi kyllä tehdä uudestaan, mutta vannon, etten enää osta sitä hiton Ameno-merkkistä maapähkinävoita. Se on oikeasti jotenkin tosi pahan makuista ja siitä tulee tosi paha olo tosi nopeasti. Mikä siis tarkoittaa tyyliin yhtä ruokalusikallista. Brr... Next time: ostan vaikka Jifiä, vaikka se onkin 3 x kalliimpaa. Joku raja.

Omena-toffeepalat

Ohessa parempi kuva omena-toffeepaloista. Aika perus-murotaikinan (ruskealla sokerilla toffeemaisen maun saamiseksi) päälle lisätään siis pari paloiteltua omenaa ja toffeekarkkien paloja, paistetaan n. 25 minuuttia ja sitten päälle kumotaan kinuskikastikekuorrutus (itse tehty, tietenkin) ja vielä pisteenä i:n päälle rouhittuja pähkinöitä. Nams! Koko komeus oli kyllä aikamoista räkää tuosta keskeltä, joka yleensä jää aina vähän tahmeaksi reunojen paistuessa täydellisiksi. Mutta hyvää räkää! ;) Joskin ulkonäkö on aina puolet herkullisuudesta, mutta onneksi maku sentään oli hyvä. Kaveri, joka kävi iltaa istumassa sai maistella näitä ja tykästyi niihin niin, että kertoi niistä töissään ja kysyi sitten jälkeenpäin reseptiä, koska kuulemma työkavereiden kiinnostus oli herännyt. Kaverini on hyvä markkinoija. :D Ohje omena-toffeepaloihin täältä. Kuten huomaa, minun palani eivät olleet yhtä siistejä, kuin alkuperäisessä versiossa. :D Noh, ehkä sitten ensi kerralla, koska veikkaan, että kaverini saattaa pyytää näitä vielä joskus...

Lime-kookospalat

Rakastan kookosta ja limeä, joten oli vain luonnollista, että tekisin jotain, johon tulisi kookosta. En halunnut kaikkien annosten olevan pelkkää suklaata, koska se nyt on vaan tylsää ja käy ajan mittaan raskaaksi. Vähän raikastetta ja väriä oksennukseen, kuten äitini tapaa sanoa. (Okei, ehkä ei pitäisi puhua oksennuksesta ruokablogissa...) Tämä on kans aika perusohje: murotaikinamaiseen pohjaan tuli kookosta ja sitten päälle kookosmaidosta, sokerista, limemehusta, ohratärkkelyksestä ja munista kokoon keitetty kiisseli. Vielä kookoshiutaleita päälle ja avot. Ihanan raikasta ja kookoksista! Pohja kyllä kuivui minun makuuni vähän liikaa, mutta toisaalta sitä nyt ei ole tarkoitus syödä pelkästään vaan kuorrutteen kera. :D Ja minä nyt tykkään tahmeista leivonnaisista anyway. Keskikohta brownieseissa on ihan parasta, ja usein siitä ei edes saa kunnollisia paloja, joten ne voi aina laittaa itselle syrjään... ;) Limemehun sijaan tässä voi käyttää vaikka greippimehua. Hmm, saisikohan ananasmehusta tarpeeksi makua irti? Täytyykin joskus kokeilla... Ohje täältä.


Brownies

Kuvassa brownies, jotka tulivat monivaiheisimpaan, mielestäni parhaimpaan, mutta myös lopputuloksen kannalta epäonnistuneinpaan luomukseen: brownie-pohjaiseen suklaa-kookos-kermakakkuun. :D Mutta koska maku oli taivaallinen, kakku loppujen lopuksi ihan ok:sti leikattavissa ja ulkonäkökin ihan ok, ei valittamista ollut. Browniesien ohje on yksi todella helpoista perus-brownie -ohjeista ja kyllä toimii. Taisin itse asiassa tehdä vielä niin, että kaadettuani brownie-taikinan vuokaan laitoin mukaan vielä loput siitä keksitaikinasta, johon olin kaatanut ylimääräisen kinusikastikkeen noista omena-toffeepaloista. Tulos: loistava. Alkup. ohje täältä.


Brownie-kookos-suklaakakku

Jos katsoo alkuperäisen ohjeen kuvaa, niin ei nyt ihan näytä samalta. :D Tuo kookosvanukas ei oikein meinannut hyytyä (tai sitten olin vaan liian kärsimätön) ja päätin sitten vain laittaan suklaakuorrutuksen sen päälle. Noh, minulla ei ollut tarpeeksi suklaata ja niinpä jouduin tekemään lisää kuorrutetta lisäämällä kerma-suklaaseokseen tomusokeria ja vettä. Noh, vanukas ei tykännyt, että sen päälle leviteltiin mitään ja niinpä kerrokset sekoittuvat toisiinsa. Mutta lopputulos ei näyttänyt oikeastaan kovin pahalta, ainoastaan marmoroidulta. Ja maku? Mahtava. Tätä(kin) täytyy tehdä joskus uudestaan! Ja olipahan ainakin persoonallinen ote! ;)


Sitruuna-mustikkajuustokakkupalat

Luoja, eikö nää lopu koskaan? Nro kuudessa ollaan jo, jaksaa jaksaa! :D Koska iskä ja äiti (iskä varsinkin, koska eläkeläisenä asuu lähes koko kesän mökillä ja poimii marjoja, minkä remppahommiltaa ehtii) olivat poimineet paljon marjoja, niin oli ihan luontevaa tehdä jotain marjaista. Ja koska tykkään juustokakuista, niin oli luontevaa yhdistää nämä kaksi. Plus parin sitruunan kuori ja mehu. Loistavaa! aika hapanta kyllä, täytyy myöntää, mutta silleen hyvällä tavalla. :D Jos on maistanut sitruunatahnaa, niin tuo päällynen oli juuri sellaista. Ihanaa! Vielä viimeinen kesän henkäys, varsinkin, kun Ravintolapäivänä oli sateinen keli. Aika perus marjajuustokakun ohje. Ei nyt herätä itsellä enää kovin suuria tunteita, mutta hyväähän sekin oli. :D Ohje täältä.

Tiramisujuustokakku

Saving the best for last... Ja itse asiassa tämän teinkin viimeisenä päivänä eli lauantaina. Tiramisujuustokakku. Tähän tuli neljä ruokalusikallista Bailey'siä ja melkein kaksi kiloa tuorejuustoa. Huh huh. Noh, minähän EN ole mikään dieettileipuri. :D Tosi hyvää! Tosin ei mielestäni yhtä hyvää, kuin tuo brownies-kookos-suklaa-kermakakkunen. Minusta tämän maku oli aika mieto, ensi kerralla vielä enemmän pikakahvijauhetta mukaan. Mutta kaverini, joka oli auttamassa minua, tilasi kakkua heti tupareihinsa. Saamansa pitää, kunhan nyt pitäisi ne... ;) Lupasin hänelle ja toiselle apulaiselle rajattomasti herkkuja (ja kasvismunakasta) vaivanpalkaksi, mutta eiväthän he oikein kehdanneet syödä maksavien asiakkaiden herkkuja. Ihania murusia! <3


Jääkaappi herkkuja pullollaan

Huolestuin jo, että saanko kaikki herkut mahtumaan jääkaappiini, mutta ihan hyvin meni! Olisi tuonne ehkä mahtunut vielä se kahdeksas herkku, mutta rasiat olisi kyllä loppuneet kesken! Eipä ole koskaan kaapissani ollut noin paljon eri herkkuja. :)

Ravintolapäivän tarjottavat

Juuri vähän vaille klo 14, kun odottelimme toista apulaista ensimmäisen kanssa asunnossani, alkoi sataa. Great. Noh, eikun plan B käyttöön ja kamat suoraan ulko-oven viereen. :D Kiireessä laitoin kyllä viestiä FB:ssä ja FB-eventissäni, mutta unohdin sitten siirtää ravintolani paikkaa Ravintolapäivän nettisivuilla ja siitä minulle pari kertaa soiteltiin ja pari asiakasta myös oli paikalle tulleessaan, että onko tämä se leivospaikka, etsittiin sitä tuosta vierestä. No niin.

Suurin huoleni oli, jos kukaan ei tule. Mutta en ollut edes saanut kaikkia tarjottavia esille, kun ensimmäiset asiakkaat jo pöllähtivät paikalle! Ja kaikki tarjottavat meni, viimeistä palaa myöten! Isäni sai vikan kupin kahvia (vain yksi kuppi teetä meni, mutta termari piti teen lämpimänä kolme tuntia!) ja kaverini, joka pyöräili ohi ja jolle olin luvannut säästää yhden palan, sai viimeisen palan! Loistavaa! :D Sain myös omani takaisin reilusti myös rahallisesti. Olipahan hauska kokemus! Seuraava Ravintolapäivä on 17.11., mutten kyllä taida viitsiä osallistua siihen heti... Toinen apulaiseni kyllä sanoi innostuneensa niin, että hän saattaa osallistua ja siinä tapauksessa lupasin kyllä olla apuna. Tai ehkä pidämmekin yhteisen ravintolan. Kuka tietää... ;)

Ravintolapäivä on loistava keksintö, koska silloin voi päästää mielikuvituksensa valloilleen ja tehdä kaikkea sellaista, joiden tekemiseen ei yleensä tule tilaisuuksia tai ei ainakaan niin usein, kuin haluaisi. :D Paikkakin oli niin loistava, että aivan varmasti osallistun tapahtumaan uudestaan, kenties ensi keväänä sitten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti