maanantai 14. tammikuuta 2013

KTM x 2 + OTM = valmistujaisbileet



Eräs ystäväni piti valmistujaisensa kahden muun kaverin kanssa joulukuun puolenvälin tienoilla. Koulutusputkesta valmistui kaksi KTM:ää (siis kauppatieteiden maisteria) sekä yksi OTM (tietenkin oikeustieteiden maisteri), joka oli jo aikaisemmin valmistunut KTM:ksi. Maisteria pukkaa, sano! Tarjouduin oitis tekemään herkkuja juhliin eli leipomaan kakun tai useamman. Kun OTM ei sitten ehtinytkään tehdä alunperin suunnittelemaansa suklaakakkua, jäi molempien teko minun harteilleni. Kaveri pyysi, että koristelisin kakut jotenkin teemaan sopivasti, joten tuloksena oli suklaistakin suklaisempi suklaakakku KTM:ien kunniaksi sekä banaanijuustokakku OTM:ia juhlistaakseen. Koristeet tietysti molempien ylioppilaskuntien väreissä!

Kuten yläkuvasta näkee, Kauppiksen ylioppilaskunnan eli KY:n värit ovat dollarinvihreä ja kullankeltainen tms. oranssiin sihtaava sävy. Kesti hetken aikaa, että sain karkkilaatikosta napsittua vain oransseja ja tumman vihreitä karkkeja. :D Muut suklaakoristeet ovatkin puolitettuja likööritäytteisiä konvehteja. Mmm...

Löysin kuin löysinkin muistini kätköistä, että mitä ohjetta käytin! Tavanomaisesta poiketen en käyttänyt nettiohjetta ja ehkä siksi oikean ohjeen paikallistaminen kesti niin kauan. :) Minulla on vino pino kaikkia reseptikirjoja, (erityisesti suklaaohjeita sisältäviä), joten niitä täytyy ruveta käyttämään enemmän eikä vain surffailla netissä. Kakun nimi on osuvasti "Paholaisen kakku", vaikka oikeasti siihen käytetään punaista elintarvikeväriä, sillä kakun kuuluu olla kirkkaan punainen. Väliin valkoista kuorrutetta. Joskus teen vielä sellaisen, onhan siinä kaksi lempiväreistäni. Koristeet tietysti mustalla.

Ohje toimi hyvin ja tuloksena oli mehevä kakku. (Vaikka unohdinkin taas kerran kostuttaa alimman kakun ennen täytteen laittoa. :D ) Tein nämä samassa irtopohjavuoassa kahden sijaan (koska minulla on vain yksi irtopohjavuoka), mutta kun kakun jäähdyttää kunnolla jääkaapissa niin siitä saa ihan hyvin leikattua kaksi kakkupohjaa. (Irtopohjavuokani on siis n. 23 cm halkaisijaltaan.) 

Ongelmia ilmeni ainoastaan, kun yritin mitata aineksia vaa'alla ja oma, äidin joskus vuooooooosia sitten Painonvartijoista saama vaaka päätti sanoa sopimuksensa irti. Leivontaan ei voi ryhtyä viallisella vaa'alla! Onneksi äiti osti minulla ihanan kirkkaan vihreän ja ohuenohuen keittiövaa'an! ^^ Täytyykin ottaa se käyttöön mitä pikimmiten.

Paholaisen kakku
Jennifer Donovan: Suklaa, 365 vastustamatonta makuelämystä

175 g voita notkistettuna
125 g (2 ½ dl) kaakaojauhetta
375 g (4 dl) hienoasokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl suklaalikööriä
4 munaa kevyesti vatkattuina
280 g (4 ½ dl) vehnäjauhoja + 2 tl leivinjauhetta + ½ tl suolaa
1 annos kermaista suklaakastiketta

Kuumenna uuni 180 asteeseen ja voitele 23 cm:n kokoinen irtopohjavuoka (tai kaksi 23 cm:n kakkuvuokaa). Laita kaakaojauhe pieneen kulhoon, lisää 1 3/4 dl kiehuvaa vettä ja sekoita tahnaksi. (Minä lisäsin joukkoon vähän vettä, koska seos oli mielestäni liian kuivaa.) Vatkaa voi, sokeri ja vaniljasokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vähitellen joukkoon likööri ja munat. Sekoita joukkoon osa jauhoseoksesta puulusikalla, lisää sitten kaakaotahna ja loput jauhot. Sekoita varovasti ja kaada vuokaan. 

Paista 20-25 minuuttia uunin alatasolla kunnes kakun keskelle upotettuun tikkuun ei enää tartu taikinaa. Anna kakun jäähtyä vuoassa ja kumoa sitten ritilälle. Jäähdytä loppuun jääkaapissa. Valmista suklaakuorrute.

Suklaakuorrute
225 (3 3/4 dl) g tomusokeria
3 rkl kaakaojauhetta
25 voita sulatettuna
4-5 rkl maitoa

Sihtaa tomusokeri ja kaakojauhe kulhoon. Lisää rasva ja niin paljon maitoa, että seos muuttuu kermamaiseksi. 

Leikkaa täysin jäähtynyt kakku keskeltä kahtia ja kostuta alin levy esim. kahvilla. Levitä alimmalle levylle täytettä, laita ylin kakkupohja päälle, kostuta sitä kevyesti ja kuorruta lopulla kuorrutteella. 

Kuorruttetta tuli tosi paljon enkä ole edes ihan 100 %:n varma käytinkö tätä ohjetta vai sulatinko vain suklaata mikrossa kerman joukossa. Joka tapauksessa sain aikaan niin paljon kuorrutetta, että sitä jäi yli vaikka kuinka lapoin sitä kakun päälle. Sekä myös OTM-kakun reunoille. Ja vaikka kakku näyttää hurjalta, niin se ei ollut mikään totaalinen overkill. Tai ainakaan siihen synttäriluomukseen verrattuna. Vieläkin puistattaa...


Kuten olen ueasti maininnut, juustokakut ovat lemppareitani. Mikään ei ole parempaa, kuin suussasulavan pehmeä juustokakku ja sen alla rapea keksipohja... Koska en tykkää liivatteista, paistan yleensä kaikki juustokakkuni. Mitä nyt joskus kesällä teen jäädytettyjä juustokakkuja. 

OTM-kakusta halusin tehdä jotain ihan erilaista kuin tuhti suklaakakku ja niinpä turvauduin Pinterest-profiilissani pitämääni Must bake -listaan. Läysin nimittäin Pinterestistä jokin aikaa sitten ihanalta kuulostavan banaani-vanukasjuustokakkuohjeen. Noms! 

En ole koskaan aikaisemmin tehnyt banaanin makuista juustokakkua, mutta täytyy sanoa, että tästä lähin rupean tekemään! Juustokakkumassaan siis laitetaan pannulla sitruunamehussa ja tummassa sokerissa paistettuja banaaninpaloja. Mikä tuoksu asunnossani leijailikaan!


Googlaamalla selvitin, että oikislaisten värit eli Pykälän värit ovat liila, valkoinen ja musta, joten liiloja Ässä Mix -karkkeja, lakua ja kermavaahtoa kehiin. Olisi tosin pitänyt ottaa valkoisia karkkeja, koska perhanan kermavaahto suli ja valui joka puolelle. >< Plus tuo kinuskikastike, joka yleensä toimii hyvin banaanin kanssa ei myöskään ollut kovin hyvä idea. Myönnän, kermavaahto oli purkista ja vielä Lidlistä (halusin vain kokeilla!), joten ensi kerralla: vatkaa ny hitto vie ite!

Kuten mainitsin, sitä hiton kuorrutetta riitti myös tähän kakkuun. Kyllä se taisi olla ihan vaan suklaa+kermakuorrute, mutta siis tuo ylhäällä mainittu toimii varmaan yhtä hyvin. Voinkin kokeilla sitä seuraavalla kerralla.

Tarjottavat

Jahas, joku vieraista sitten tunki käpälänsä mun kuvaan. :D Ilta oli erittäin onnistunut! Hyvää juomaa & ruoka (ja riittävästi!) sekä loistavaa seuraa. Jos itse saisi valmistuttua ensi kuussa, niin bueno! Jos kaveri valmistuu samaan syssyyn, niin saatamme pitää yhteiset juhlat, mutta tietysti linssiluteena nauttisin myös siitä, että huomio olisi pelkästään minussa... ;) 

Sinne pitääkin sitten kehitellä ihan uudenlainen kakkuluomus. Kenties tummanvihreää ja oranssia sokerikuorrutetta? Hmmm...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti