sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Avokadobrownies

Viime vuoden syksyn kaikkein suosituin ruokaohje meillä Suomessa oli varmasti Alexander ja Hanna Gullichsenin avokadopastan ohje, joka löytyy heidän Safkaa-keittokirjastaan. En ole itse kauheasti tutustunut ohjeeseen, koska en tykkää pastasta (älä kuitenkaan kutsu minua karppaajaksi) enkä muutenkään ole kaikkien villitysten perään, mutta avokadoista kyllä tykkään. Nuo (liian raakoina) tummanvihreät hedelmät kätkevät (kypsinä ruskeiksi muututtuaan) sisäänsä ihanan pehmeää hedelmälihaa, joka on niin hyvää, ettei maistu oikein miltään. Paitsi sitruunamehulta, joka estää hedelmälihan tummumisen, mikä alkaa lähes välittömästi avokadon aukaisemisen jälkeen. Tämä hedelmä ei kauheasti kestä odottelua.

Tiesittekös muuten sen, että hedelmä on saanut nimensä nahuatlin sanasta ahuacatl, joka tarkoittaa kivestä. :D Täytyy myöntää, että päärynänmuotoinen hedelmä kyllä hiukan muistuttaa tätä...miehistä hedelmää. Alligaattorinpäärynä on myös toinen kutsumanimi.

No niin, kun nyt olemme saaneet kaksimielisen vitsin ujutettua postaukseen, voimme kenties siirtyä eteenpäin eli mitä ihmettä siis tein näistä avokadoista. Noh, minut tuntien käytän ne tietysti lempileivonnaisiini eli brownieseihin. 


"Avockadobrownies?" saattaa moni kysyä, mutta uskokaa tai älkää, avocadot sopivat aivan täydellisesti browniesien tekoon. Avokadothan eivät sisänsä maistu miltään, mutta ne tekevät browniesien rakenteesta ihanan mehevän. ^^ Niistä saa myös roppakaupalla hyviä rasvoja sekä paljon kaikkia muita ravinto-aineita, ja kun lisäksi mukaan laittaa vielä 80 %:sta suklaata ja pistaasi-pähkinöitä, niin näitä voi pitää ihan terveellisinä! Tai ainakin vähemmän epäterveellisinä, kuin ihan tavallisia brownieseja. ;)

Äiti siis jätti itsenäisyyspäivän blini-bileistä kaksi avokadoa iskän jääkaapiin, joista toisen söin ja toisen päätin uhrata näihin herkkupaloihin, joiden tekoa olinkin halunnut kokeilla jo jonkin aikaa. Kuvitelkaa nyt, ihanan pehmeää avokadomassaa sulatettuna tummaan suklaaseen... Sitähän voisi vaikka kokeilla avokadon puolikasta sulalla tummalla suklaalla höystettynä. Jos siitä ei saa puhtia ja piristystä päivään, niin ei sitten mistään! 

Näihin kuuluisi oikeasti myös avokadosta ja tomusokerista tehty kuorrutus, mutta pakasteellisista syistä johtuen (tai lähinnä siitä, että käytössäni oli vain yksi avokado) en halunnut tehdä sitä. Ovat muuten ihan loistavia ilmankin. Jos et kauheasti pidä makeasta, niin nämä ovat sinun juttusi, sillä ainakin tosi tummaa suklaata käytettäessä näistä ei todellakaan tullut ällömakeita. Sellaisia aikuiseen makuun sopivia. :)

Pistaasipähkinöistä tuli mukavaa rouhetta mukaan. Iskä osti pariin otteeseen pari pussia pistaasipähkinöitä "leivonnassa käytettäviksi", mutta käytin niitä vain kerran leivontaan rouhiessani viimeisen pussin loput näihin. Kaikki loput olin pistellyt aikaisemmin poskeeni. :D 

Avokadojen ansiosta näihin ei tarvita lisää rasvaa kuin kolme ruokalusikallista. Itseltäni ei avokadoöljyä löytynyt, enkä ruvennut näiden takia investoimaan sellaiseen (vaikka se ihanaa onkin), joten jokin muu öljy käy ihan hyvin. Näihin tulee helposti himo!

Avokadobrownies
(Minä tein ½-ohjeen ja ilman kuorrutusta, mutta tässä siis ohje kokonaisuudessaan.)

2 kypsää avokadoa muussattuna
225 g tummaa suklaata sulatettuna
2,5 dl hienoasokeria
2 isoa munaa
1 tl vaniljasokeria
1,8 dl vehnäjauhoja
0,6 dl kaakaojauhetta
½ tl leivinjauhoa
1/4 tl suolaa
3 rkl avocadoöljyä (tai jotain muuta öljyä)
113 g tummaa suklaata, rouhittuna (resepti on amerikkalaismitoissa, joten käännös suomalaisiksi mittayksiköiksi tekee ohjeesta vähän hankalan)

Kuorrutus
1 iso kypsä avokado
6,25 dl tomusokeria
1/4 tl vaniljasokeria

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Voitele keskikokoinen uunivuoka (tai pitkulainen leipävuoka). Muussaa avocado isossa kulhossa ja sulata suklaa mikrossa tai liedellä vesihauteessa. Sekoita joukkoon sokeri, lisää munat ja vaniljasokeri, vatkaa hyvin. Lisää jauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja suola isolla lusikalla sekoittaen juuri ja juuri tasaiseksi - älä ylisekoita. Lisää rouhittu suklaa ja kaada vuokaan.

Paista 28-32 minuuttia kunnes keskikohta hyytyy. (Älä paista liikaa, sillä hieman tahmea brownies on parasta! ^^ ) Anna jäähtyä kokonaan ennen leikkaamista ja kuorruttamista.

Kuorrutusta varten muussaa avocado esimerkiksi sähkövatkaimella ja lisää sen joukkoon tomusokeri ja vaniljasokeri. Levitä browniesien päälle ja nauti!

1 kommentti:

  1. Mulle tuli kans joku aika sitten ekaa kertaa eteen tuo että avokado käy ihanasti makeisiin juttuihin, tein siitä sellaista vanukasta muiden hedelmien kanssa, sillä saa ihanan koostumuksen :) Herkun näköinen tämä sinun brownie.

    VastaaPoista