maanantai 16. syyskuuta 2013

Hääkakku jengikaverille 13.9.2013

Onnea hääparille vielä kerran! <3

Viime vuoden syksyllä joukkuekaverini otti minut ennen matsin alkua sivuun ja kysyi "Ootko koskaan tehny hääkakkua?" Minä siihen sitten itsevarmasti: "En kyl oo...mut ei se nyt niin vaikeaa voi olla." :D Kaveri selvästi piti mua vakuuttavana ja uskoi ensikertalaiseen, sillä sain kuin sainkin kunnian tehdä hänelle hääkakun! ^^ Mahtavaa! Olin aina halunnut tehdä sellaisen ja nyt se tapahtui. :)

Alkuun tietysti kysyin morsiammelta, että mitkä ovat heidän lempimakunsa ja mistä he eivät todellakaan välitä. Morsian kertoi molempien pitävän Kalev-suklaasta eli valkosuklaa-mustikkasuklaasta. Okei, eli siis jonkinlaista mustikkatäytettä (hmm, voisikohan tehdä mustikkatahnaa, kuten lemon curdia?) ja ehdottomasti siis valkosuklaakuorrutetta. Koska häät myös olisivat syksyllä, halusi hän syksyisiä värejä, eli siis oranssia ja ruskeaa. Eli selvästi suklaakuorrutetta ja oranssia sokerikuorrutetta. Täytteeksi ehkä omenaa...vai sittenkin lemon curdia?

Testasin ideat parilla kaverilla heinäkuussa ennen kuin sitten viikkoa myöhemmin esittelin ne itse morsiammelle (ja hänen vuoden vanhalle tytölleen, joka oli paljon kiinnostuneempi maistelemaan muovisia lastojani ^^). Alin kerros sekä ylimääräinen kakku (ettei vaan lopu kesken): valkoinen kakkupohja, jonka välissä mustikkatahnaa, päällä valkosuklaakuorrute ja sitten valkoista sokerimassaa, toinen kerros: valkoisen kakkupohjan välissä lemon curdia, päällä valkosuklaakuorrute ja vielä oranssia sokerimassaa, kolmas kerros: suklaakakku, jonka välissä ja päällä suklaakuorrutetta. Koristeina syksyisiä lehtiä. Kakut olin siis testannut jo mm. valmistujaiskakussani, kuten myös kerroskakun toimivuuden omilla taidoilla, joten nyt hääkakun kaikki palaset olivat kasassa. Enää täytyi yhdistää ne...


Mustikkatahnaa ylimääräisen kakun väliin

Aloitin koko komeuden tekemisen hääpäiväperjantaita edeltävänä sunnuntaina tekemällä mustikka- ja sitruunatahnat. (Laitan ohjeet ja linkit niihin postauksen lopuksi.) Olen tehnyt sitruunatahnaa monesti aikaisemminkin ja heinäkuussa tuli myös kokeiltua mustikkatahnaa, joten tiesin, mitä olin tekemässä. Heinäkuusta tosin vaihdoin molempien ohjetta, mikä oli hyvä sitruunatahnalle, sillä siitä tuli nyt paljon paksumpaa (ei KOSKAAN enää vesihaudetta, siinä menee ikä ja terveys), mutta huono mustikkatahnalle, sillä erehdyin laittamaan joukkoon ohjeen mukaisesti hieman sitruunankuorta, mikä tietysti sai tahnan maistumaan liian voimakkaasti sitruunalle eikä tarpeeksi mustikalle. :( Olisi pitänyt ajatella taas enemmän... Mutta silti, kyllä sen mustikan sieltä nyt maistoi, ja jos miettii, niin kun päälle vielä lätkäiseen valkosuklaakuorrutteen ja sokerikuorrutteen, niinpä eipä sieltä enää paljoa alta edes maista mitään. :D

Rupeama jatkui seuraavana maanantaina eli viikko sitten. (Jep, tämä pari ei todellakaan ollut taikauskoinen. :) ) Leivoin tällöin kakut. Jotain hämärää on joko uunissa tai vuoissani tai kaikessa, koska joka kerta, kun olen tehnyt noita kakkuja niiden kypsymisessä kestää iän kaiken ja saa olla tarkkana, ettei keskusta jää liian raa'aksi. Noh, eipä ainakaan ole kuivaa kakkua! :D

Alin kerros sokerikuorrutteen alla

Kakut leikkuuseen, tahnat väliin, kuorrutteet päälle ja kaikkein stressaavin osuus eli sokerimassan kaulinta ja levittäminen siististi. Tein ensin toisen kerroksen valmiiksi torstaina ja siihen tuli stipluja ja aukkoja alaosaan. 
:( Mutta perjantaina koristellessani alinta kerrosta keksin sen, miten saan kuorrutteen ehjänä kakun päälle! Rullaan sokerimassaa kaulimen ympärille, kuten ennenkin, mutta sen sijaan, että siirtäisin sen kakun päälle siirränkin kakun ihan kaulimen juureen niin, että näen, kuinka paljon massaa jää yli toiselle puolelle, mistä onkin sitten helppo vain laskea massa kakun päälle. Jei! ^^ Aikas tyylipuhdas suoritus. :) Valkosuklaakuorrute ei  ollu täysin tasainen, joten kakun pintakaan ei ollut täysin tasainen. Vähän suurpiirteistä, myönnän, mutta ehkä sitä nyt ei niin huomannut...


Piipertelin vielä värikkäistä marsipaneista lehtiä ja pihlajanmarjaoksia. Samalla tuli TV:sä Amerikan Suurin pudottaja -ohjelma, mikä onkaan parempi ohjelma kaiken sokerin keskelle kuin se! :D (Noh, kävin kyllä kaikkien koristelujen jälkeen 5 kilsan juoksulenkillä että ei päivä nyt ihan mennyt herkutteluun.)


Ostin myös kaupasta maito- ja valkosuklaalehtiä sekä taiteilin sydänmuotilla ylijääneestä valkoisesta sokerimassasta sydämiä ekstrakakun päälle.


Tein siis tosiaan vielä yhden kakun isoimmassa kakkuvuoassani. Kun tuohon alimpaan ja toiseen kerrokseen meni 5 munaa + 2 keltuaista, niin tuohon käytin vain 4 munaa. Heh, "vain". :D Siihen sain juuri sopivasti uppoamaan loput mustikkatahnasta, valkosuklaakuorrutteesta sekä oranssista kuorrutteesta. Päälle vielä sydämiä. <3

Läpileikkaus...tai lähinnä vaan lähikuva :D


Koristelutkin onnistuivat, vaikka en todellakaan ole mikään kovin hyvä. Mutta onneksi lapsuuden piirrustus- ja muovailutaidoista ei kaikki ole ihan vielä unohtunut. :) Nuo viimeisen kerroksen suklaalehdet nyt olisi ehkä voinut laittaa jotenkin paremminkin järjestykseen, mutta olkoot. 

Pihlajanmarjoja


En ensin edes ollut varma, että rupeasinko pipertämään pihlajanmarjoja, tai siis lähinnä, että riittäisikö taidot, mutta selvästi ei kannata aliarvioida itseään vaan yrittää. Mielestäni ainakin onnistuin hyvin. :)


Tuo suklaakakku on parasta, mitä olen koskaan tehnyt! ^^ Siihen ei siis tule suklaata, vaan kaakaojauhetta, mutta siitä tulee niin ihanan kostea (kiitos kahvin), että nams! 


Onnittelut vielä ihanalle hääparille (ja pikkuprinsessalle) ja kiitokset tästä kunniasta ja luottamuksesta! <3 Oli kyllä jännittävää, koska hääkakkua ei ole varaa mokata (varsinkaan toiselle menevää), mutta kuulemma oli tosi hyvää, ja vielä kauniin näköinenkin. :) Success! ^^ Mutta kun on viikon leiponut, niin ei kyllä tee mieli hetkeen tehdä mitään! Ja hetki on kuukausi, koska sitten on kaverin synttärit ja sinne on tulossa ainakin kuppikakkuja...vai halusiko hän sittenkin vain niitä whoopie pieta? Vai molempia?

Ohjeet
Kakut Smitten Kitchen -blogista (valkoisen kakun ohje riittää siis 23 cm:n ja 18 cm:n kokoisiin vuokiin ja ruskean kakun ohjeesta saa 1/3 ohjeella kaksi pientä kakkua)
Mustikkacurd (älä siis laita sitruunankuorta!) ja lemoncurd
Valkosuklaa-ja tummasuklaatäyte: sulata suklaata mikrossa ja lisää joukkoon huoneenlämpöistä tuorejuustoa maun mukaan. (Itse lisäsin tummaan suklaaseen vielä rasvaa joukkoon, mutta en usko, että sitä tarvitsee.) Käytin kaikkiin kakkuihin yhteensä 500 g valkosuklaata, 100 g tummaa suklaata ja 600 g tuorejuustoa
Sokerikuorrutteet: Ostin valkoisen sokerikuorrutteen ihan S-marketista, oranssin tilasin Confettin nettikaupasta. Se on kakuntekijän taivas! ^^ Ikävä vaan, että postikulut ovat melkoiset. Pitää aina tilata iso satsi. :D

3 kommenttia:

  1. Moi!

    Tosi hieno kakku! Olet kyllä jaksanut nähdä todella paljon vaivaa tämän tekemisessä :)

    Kuinka kauan tuon kakun tekemisessä suurinpiirtein meni? Mietin uskaltaisinko itse lähteä koittamaan jotain vastaavaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka,

      Kiitokset! :) Kyllähän tässä meni aikaa, varsinkin kun testasin ja testautin maut kahteen kertaan ennen tätä koitosta, tosin tietysti hyvin pieninä määrinä. Sitten kun aloin tekemään itse kakkua, niin tein nuo kakut yhdessä illassa eli ensin vaaleat kakut uuniin ja sitten suklaakakut. Kuorrutteet ja kolmas kakku toisena päivänä ja kolmantena (eli itse hääpäivänä) sitten vielä loput kuorrutukset ja koristelut. Koko rupeamaan päivittäin meni siis keskimäärin parisen tuntia. Riippuu harjoituksesta, että kuinka nopeasti esim. koristelut onnistuu. Aikaa siis kannattaa varata yllätysten varalta (jos jokin sittenkin loppuu tai jokin menee pipariksi), mutta sanoisin, että tällaisen ns. perushääkäkun saa kyllä ihan hyvin tehtyä muutamassa päivässä. :)

      Poista
    2. Ja siis esimerkiksi kakun sisään tulevia tahnoja voin tehdä kakkujen muhiessa uunissa. Kuorrutteetkin voi toki tehdä etukäteen jääkaappiin, niitä vain pitää sitten vähän lämmittää mikrossa/jättää ne huoneenlänpöön notkistumaan.

      Poista