sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Iskä 66 vuotta: blinejä, kaasupolttinta sekä kirsikkakakkuaOheinen kirsikkakakku oli se, mitä siitä oli jäljellä, kun vein sen iskälle tammikuussa. Kyseessä oli siis hänen syntymäpäiväkakkunsa, mutta minkäs sille voi, jos hänen juhliaan ennen on illanistujaiset kaverilla... Noh, ei me koko kakkua oltaisi kolmistaan äidin ja iskän kanssa saatukaan tuhottua. (Ei saatu ees tuota puolikasta.)


Mutta koska olen postannut kirsikkakakusta jo täällä, en nyt puhu siitä vaan iskän syntymäpäivälounan muista elementeistä (eli lähinnä jälkiruuasta eli kahvisesta crème brûléesta). Alkuun kuitenkin vähän suolaista eli, kuten aina talvella, tarjolla oli blinejä. Oheisella lätyllä täytteenä kylmäsavulohta, vuohejuustoa, smetanaa ja punasipulia. Ja tietysti reilu rouhaisu mustapippuria.

Blinitäytteitä: mätiä, kylmäsavulohta, punasipulia ja smetanaa
Vuohenjuustoa

Tällä kertaa meillä oli erikoisempia blinitäytteitä (kylmäsavulohi sekä oheinen vuohenjuusto), kuten myös vuonna 2012, jolloin pöydässä oli mm. avokadoa ja ravunpyrstöjä. Viime vuonna oli erikoisuuksia olivat kylmäsavunieriä sekä ravunpyrstöt

Kahvi-créme brûlée
Mutta koska ollaan mun blogissa, niin pääosassa ei tietenkään olleet blinit (ainakaan siis mulle) vaan kahvinen crème brûlee. Kummitätini antoi mulle joululahjaksi pienen kaasupolttimen juuri tällaisia jälkiruokia varten ja pitihän sitä tietysti päästä heti kokeilemaan. En ihan onnistunut tässä, koska käytin suklaakristalleja koristeena hienosokerin sijaan eivätkä ne mokomat tietenkään sulaneet, tummuivat vain. Noh, olipahan ainakin kontrastia tekstuureissa eli pehmeää brûléeta ja rouskuvaa sokeria.

Yhdistin vähän kahta brûlée-reseptiä, Valion sekä Gordon Ramsayn, koska halusin lisätä omaani kahvia, jota ei ollut Valion ohjeessa, mutta taas Nigellan ohje oli liian iso enkä jaksanut alkaa jakamaan. :D Eli siis laskin vähän Nigellan reseptistä, että kuinka paljon vahvaa kahvia voisin laittaa Valion reseptiin niin, että se hyytyisi mutta maistuisi samalla kahvilta. Valion kuuden annoksen ohjeeseen taisin laittaa 0,5 desiä vahvaa kahvia. Sain näistä neljä isoa annosta, mutta ainahan sitä nyt jaksaa 1,5-kertaisen annoksen... 


Tulos on siis hennosti, mutta silti tunnistettavasti kahville maistuva, suussasulava herkku. Ja itse asiassa nuo isot sokerikiteet ovat aika kaunis elementti brûléen päällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti