maanantai 29. joulukuuta 2014

(Melkein gluteenittomat) Tuparit

Hei vaan, rakas lukija! Toivottavasti joulusi oli oikein rentouttava ja täynnä hyvää seuraa, ruokaa ja juomaa. En toivottanut viime bloggaukseni jälkimainingeissa hyvää joulua, sillä uskoin ehtiväni vielä blogata jotain ennen Kiuruvedelle lähtöä, mutta en sitten tietenkään jaksanut. *sigh* Noh, joka tapauksessa, henkisesti toivon sinulle ja läheisillesi oikein hyvää joulua! Toivottavasti pukki oli antelias. ;)

Tässä postauksessa mennään hieman ajassa taaksepäin lokakuun alkuun, jolloin minä ja hr A vietimme tupareita yhteidessä kodissamme. Nimetkin saimme viivästysten jälkeen oveen ennen tupareita, jee! Meno oli mahtava ja sulassa sovussa juhlivat sekä minun että hra A:n kaverit. Ja ruoka maistui (ainakin uskon niin.)


Sitruunainen lakritsi-suklaakakku

Kakuksi valikoin hieman oman maun mukaan tehdyn suklaisen sitruuna-lakritsikakun. Romanttisessa hengessä pääsin myös kokeilemaan lahjaksi parisen vuotta sitten saamaani sydänvuokaa. Osaan minäkin olla romanttinen... 

Kakkupohja oli perinteinen suklaakakku, varmaankin smittenkitchen.com-blogista. Koska vieraaksi oli tulossa yksi keliakiaa sairastava, niin päätin tehdä suurimman osan herkuista gluteenittomina, myös oman kokeilunhaluni siivittämänä. Ei mennyt ensimmäinen kokeilu niin kuin Strömsössä; tästä vähän myöhemmin... 

Mutta synttärikakku onnistui! Tein itse lakristikastiketta sulattamalla gluteenitonta lakritsia kermassa siihen asti, kunnes hermostuin ja tungin mönjän tehosekoittimeen. (Lakritsi sulaa hiiiitaaaasti.) Minun olisi pitänyt ostaa mustaa elintarvikeväriä sillä tietysti musta lakritsi + valkoinen kerma = ruskea seos. Mutta maku oli lakritsinen! (Ja ihan syötävä reilun tomusokeriannoksen jälkeen.) Sitruunatuorejuustoa päälle ja koristeeksi vielä salmiakki-suklaamanteleita (jotka ovat hyvin addiktoivia!). Unelmien sitruuna-lakritsi-suklaakakku oli valmis. Ulkonäöstä huolimatta siitä pidettiin. :) Ja gluteenittomat jauhot toimivat ihan hyvin.

Paahtovihannespannukakku

Kasvissyöjille tein paahtovihannespannukakkua, kuten myös tupareissani muuttaessani ekaan omaan kämppään syksyllä 2008! Silloin oli myös tarjolla lakritsikakkua, tosin juustokakun muodossa! Sitäkin täytyy joskus tehdä uudestaan... Kun en syö lakritsia tai salmiakkia enää, mutta pidän niiden mausta niin sitten niitä täytyy nauttia jossain eri muodoissa aina, kun voi. ;) Tällä hetkellä suosikkituotteeni on esim. Punnitse & Säästä -kauposta saatava lakritsinuutejauhe. Om nom.

Pannukakku on ihan loistava ruoka! Se sopii kasvissyöjille, jotka myös syövät munia ja maitotuotteita, mutta myös lihansyöjät pitävät siitä munien tuoman ruokaisuuden vuoksi. Aion tehdä tätä myös keskiviikon uudenvuodenjuhliin. Toimii loistavasti myös yöpalana juhlien jälkeen.

Katkarapupannari
Tein myös lihaversion eli katkarapupannukakun. Koska pelti oli matalampi kuin kasvispannariin käyttämäni tästä tuli liian ohut ja se vähän tarttui kiinni peltiin. Note to self: jos käyttää tätä pannua niin pannaritaikinaa pitää tehdä 1,5-kertainen annos. 


Kookos-kaakaobrownies ja valkosuklaa-karpaloblondies
Ja koska juhlissa on oltava myös naposteltavissa olevaa makeaa, niin tein myös kaakao-kookosbrownieseja sekä valkosuklaa-karpaloblondieseja, joista jälkimmäiset olivat i-h-a-n-i-a! Ne eivät toimineen minun käsissäni gluteenittomina, sillä ensimmäisellä kerralla rouhittu valkosuklaa painui vuoan pohjalle ja paloi kiinni. Not good. Siispä jätin ne ihan normeiksi ja käytin kaakaobrowniestaikinaan gluteenittomia jauhoja. Ja kostutin ne sokerittomalla kookossiirapilla. 

Kaakaobrowniesien ohje täältä. Toimi suoraan gluteenittomilla jauhoilla. En tee kaakaobrownieta millään muulla ohjeella, kuin tällä. Nimensä veroisia. Valkosuklaa-karpaloblondiesien ohje on vähän hukassa, että mitä mahdoin käyttää... Hesarin ruokaosiosta niitä ei löytyny, joten ehkä käytin tätä Smitten Kitchenin ohjetta, jonka avulla voi tehdä "ikuisuuteen asti muokattavissa" olevia blondieita. Ei vaan, joku ohje se oli, mutta ei edes Glorian Ruoka & Viini. Olisiko ollut jokin K-kauppojen ruokalehti? *sigh* Pitäisi aina blogata näitä heti... Jos törmään reseptiin niin laitan sen tänne, mutta muussa tapauksessa kehotan käyttämään tuota Smitten Kitchenin ohjetta. Sillä pärjää jo pitkälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti