perjantai 13. toukokuuta 2011

Aalto-yhteistyötä: herkkuja Seireenien ja Teekkarityttöjen hengausiltaan

Brigaderot

Onneksi otin tämän ohjeen ylös MeNaisista nopeasti, koska nyt sen etsimisessä olisi mennyt taas ikä ja terveys...tai sitten ei, kait sen olisi löytänyt lehden nettisivuilta melko helposti. Joka tapauksessa, näistäkin herkuista on taas kulunut hetki, koska tein ne Seireenien ja Teekkarityttöjen hengailuiltaan eräänä keskiviikkona...juuri ennen vuosijuhlia. Mutta hyvää kannattaa aina odottaa, eikös vain.

Kyseessä ovat siis brasilialaiset herkut, brigaderot. Näin niiden ohjeen MeNaisissa ja koska resepti oli niin simppeli, niin pakkohan niitä oli heti kokeilla. Ja, nyt kun istun tätä kirjoittamassa torstai-iltana, on liedelle kuumenemassa uusi satsi. Ja kello on 15 yli yhdentoista illalla. Great. Miksi aloinkaan bloggaamaan tähän aikaan? Miksi olin ostanut jemmaan tiivistemaitoa? Ja vielä pitäisi pyöritellä ne vegaaniset kookospallotkin. Äitienpäivä, you know...

Jotkut ihmiset alkavat runoilla tai soittaa musiikkia ja kirjoittaa kouluhommia myöhään yöllä eli saavat inspiraatioita...minä taas kokkaan. Minä en enää kovin myöhään jaksa alkaa kirjoittaa kouluhommia (ellen nyt sit ole ihan PAKKO kirjoittaa jotain), mutta kokata aina jaksaa. Ja periaatteessa kans blogata. Mitä väsyneempi, niin sitä väsyneempää läppää lähtee.

Mutta takaisin herkkuihin. Ah, niin helpooa, että kehtaako sitä edes kutsua kokkaukseksi? Tiivistemaitopurkin sisältö kattilaan, plus kaakaojauhetta, vahvaa kahvia ja rasvaa. Kuumenna koko ajan n. 15 minuuttia, kunnes seos on sakeaa, anna jäähtyä ja pyörittele palloiksi. Mmm, ihanan kahvista! Ja siis seosta tulee koko ajan sekoittaa, muuten se palaa pohjaan eikä karsinogeenit ole hyvä mauste ruualle... Ja kannattaa olla kärsivällinen ja keittää n. 15 minuuttia. Ja kannattaa olla vielä kärsivällisempi ja tosiaan jäähdyttää massa kunnolla ja antaa vielä kylmentyä jääkaapissa, koska muutoin pallojen muotoilu on hankalaa. Mutta eihän sitä mitään tietenkään estä maistamasta seosta, kun se on vähän jäähtynyt... Tosin varoitus, herkku on melkoisen addiktoivaa, joten maistiasen jälkeen parasta juosta pesemään hampaat ja hypätä nukkumaan kauas jäähtyvästä kattilasta!


Brigaderot
ohje: MeNaiset 7/11

1 prk (n. 400 g) tiivistemaitoa
2 rkl kaakaojauhetta
1 rkl voita/margariinia
2 rkl vahvaa kahvijuomaa

Mittaa ainekset kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä keskilämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes massa tukevoituu ja irtoilee pohjasta. Jäähdytä massa ja muotoile siitä kostutetuin käsin pieniä palloja. Voit halutessasi vielä pyöräyttää palat kaakaojauheessa tai hienossa sokerissa.


Blondiet

Tein myös blondieseja. Halusin vaan tehdä niitä, koska en ole pitkään aikaan tehnyt. Simple as that. Reseptistä en ole ihan 100 % varma, mutta luullakseni käytin Smitten Kitchen-blogin määrättömästi mukailtavien blondien ohjetta. Siis ohjetta, jota voi mukailla aina vain vaihtamalla taikinaan lisättyjä ekstrajuttuja, kuten pähkinärouhetta, suklaahippuja (eri suklaita), kookosrouhetta, goji-marjoja, banaania, jotain alkoholia, minttua, u name it. Minä taisin valita suklaata. Muistaakseni. Vai oliko ne nompparellien loput? Kookosjauhetta? Eikai sentään... Pihkat!! Kuvasta ei edes saa selvää... :P 

No, oli mitä oli, ohje on hyvä ja tosiaan sitä voi muokata omien makumieltymysten mukaan maailman tappiin saakka. Ja siis tämäkin ohje on niin helppo ja nopea, että wiuh vaan käy! Hyvä keino käyttää kaapin perällä lymyilevät pääsiäiskarkkien tai pahojen suklaamunien jämät. Kyllä ne aina vähän rasvalla ja sokerilla höystettyinä menee alas... ;) Tai sitten pullon pohjat viskiä tai kermalikööriä. Ah, näitä voisikin siis kutsua "Jämä-blodies"-nimellä. :)


Blondies

113 grammaa (8 ruokalusikallista) voita/margariinia
2,5 dl/n. 220 grammaa ruskeaa sokeria
1 iso kananmuna
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
2,5 dl/125 grammaa vehnäjauhoja

Voitele pitkulainen/n. 20 x 20 senttinen vuoka. Sekoita sulatettu voi ja ruskea sokeri keskenään tasaiseksi. Vatkaa joukkoon muna ja sitten vaniljasokeri. Lisää suola ja jauhot. Lisää valitsemasi lisukkeet (vaihtoehtoja alla). Kaada vuokaan, paista 175 asteessa uuni keskitasolla 20-25 minuuttiia, tai kunnes hyytynyt keskeltä. Muista: parempi vähän tahmea kuin liian kuiva lopputulos. Jäähdytä ritilällä ennen leikkuuta.

Lisukkeita mm:
    * 1,25-2,5 dl rouhittuja pähkinöitä; paahtamalla maut saa vielä paremmin esille
    * 1,25-2,5 dl rouhittua suklaata
    * 1/2-1 tl minttuesanssia/karvasmanteliöljyä vaniljasokerin sijaan
    * 1,25 dl muussattua banaania 
    * 60 ml viskiä/bourbonia/kermalikööriä, lisää jauhoja yksi ruokalusikka
    * 2 rkl pikakahvijauhetta
    * 1,25 dl kuivattuja marjoja/hedelmiä
    * Kuorruta vaniljaisella, suklaisella tai maapähkinävoisella voikuorrutteella tai käytä tuorejuusto 
       tomusokerikuorrutusta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti