keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Banaani-suklaakakku uuteen kotiin ja työpaikkaan sekä siemenleipä

Kaakao-suklaapähkinä-jogurttipähkinä-banaanikakku

Kaveri muutti uuteen kämppään vaihdossaoloni aikana ja kun tulin takaisin, niin sain sitten kutsun (vai kutsuinko itseni?) tutustumiskäynnille. Paikka on tosi kivalla paikalla Punavuoren sydämessä ja asunnossa on alkovi sekä parveke, joten what's not to like! (Sori nää englismit joka paikkaan...) Uuteen kotiin pitäisi vanhan kansan mukaan aina viedä leipää ja suolaa, ja niinpä minä usein teenkin tuparilahjoiksi leipiä. Usein suolaisia, mutta nyt päätin tehdä banaanileivän. En ollutkaan pitkään aikaan tehnyt moista, koska minulla ei yleensä koskaan ole banaaneja ylikypsinä lojumassa missään. Nyt siis piti ihan ostaa banaaneja.

Kakkupala

Kannatti ostaa, sillä leivästä tuli ihanan mehevä ja suklainen, koska tein tietysti sellaisen ohjeen mukaan, johon tulee kaakaojauhetta. Lisäsin mukaan myös rouhittuja suklaa- ja jogurttipähkinöitä. Nams! (Varsinkin ne pähkinät, koska ostin niitä ison pussin!) Kaveri kehui ja työkaveritkin kehui. Ja kehuin itsekin, nams! Pitäisi vaan useammin tehdä banaanileipiä, tai kakkuhan tuo nyt oli, koska se oli niin makea. Pari viikkoa sitten Kampin keskuksessa oikein jaettiin banaaniterttuja ja sitten kun unohdin ottaa niitä mukaan pääsiäislomalle (ja söin sitten kaverin banaaneja, öhm...), niin siellähän odotti pöydällä muutama melkein musta banaani. Ja minkä tykkään banaani, silloin harvoin kun niitä syön, ihan pilkuttomina. Mutta meni ne nyt aamujogurtin kanssa ihan hyvin ja onhan nyt pelkkä banaani ihan vähän terveellisempi kuin pala banaanikakkua... ;)

Siemenleipä

Äiti löysi tämän leivän ohjeen joskus jostain naistenlehdestä ja kun hän oli kerran jättänyt sen lojumaan pöydälle minun ollessani hänen luonaan, niin sain siitä inspiraation ja halusin tehdä sen heti. Ei kannata jättää reseptejä lojumaan minun näköpiiriini. :) Leipä kuuluu kategoriaan "hitaita hiilihydraatteja" eli siis siihen tulee täysjyväjauhoja, paljon erilaisia siemeniä ja pähkinöitä, ei yhtään sokeria eikä rasvaa vaan jogurttia ja kuivattua aprikoosia ja hunajaa ja omena makeuttajana. Kunnon terveysleipä, nams!


Tulos on tosi hötöinen ja murenee joka paikkaan, mutta sitä suuremmalla syyllä voi aina leikata lisää ja lisää pieniä murenia... :) Aprikoosien sijaan voi tietty käyttää vaikka taateleita ja muita kuivattuja hedelmiä. Tai vaikkapa marjoja. Ja tattarijauhojen sijaan voi käyttää vaikka grahamjauhoja tai soijajauhoja tai sämpyläjauhoja... You name it. Aion kyllä tehdä tätä joskus tuparilahjaksi! Ja myös itselleni uudestaan ja silloin käytän siihen kookosjauhoja. Namsmums. Edelleenkään ei pidä enää koskaan syö muunlaisia leipiä, kuin itse tehtyjä ja superhyperkuidukkaita ja terveellisiä! :)

Ohje löytyi jostain lehdestä, en muista mistä. Äiti skannasi ohjeen minulle ja kirjoitan sen nyt tähän: (en käyttänyt jauhoja ihan 100 % yks-yhteen, mutta kunhan käyttää mahd. täysjyvää, niin hyvää tulee)

Tattarileipä
4 dl kokojyväspelttijauhoja
1 dl tattarijauhoja
2 dl kaurasuurimoita
½ dl ruisrouhetta
½ dl pellavansiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl hasselpähkinöitä
2 tl ruokasoodaa
2 tl suolaa
2 rkl hunajaa
4 ½ dl maustamatonta jogurttia
1 omena
1 dl kuivattuja aprikooseja
1 rkl esim. kurpitsansiemeniä

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sekoita kuivat aineet. Lisöö hunaja, jogurtti, raastettu omena ja pilkotut aprikoosit. Kaada taikina vuokaan ripottele pinnalle kurpitsansiemeniä ja kaurasuurimoita. Paista uunin alaosassa noin tunti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti