lauantai 14. huhtikuuta 2012

Pääsiäisen mämmiorgiat

Pitäisi lukea graduartikkeleita, pitäisi kirjoittaa IMF-esseetä, pitäisi siivota, pitäisi tiskata... Mutta huvi ensin ja sitten vasta työ, niinpä bloggaan ensin. Pääsiäinen oli viikko sitten, joten tämä postaus tulee melkein ajoissa.

Mämmi. Ah, tuo perinteinen pääsiäisherkku, jota joko vihataan tai siitä pidetään. Either or. Minä olen päässyt mämmin makuun ja vuosien saatossa kehittänyt makuhermoni siihen pisteeseen, että voin nauttia tuota mustanpuhuvaa herkkua vaikka paljaaltaan. Tänä pääsiäisenä nautin sitä soijajogurtin, marjojen, rahkan ja ananaksen kanssa. Nam! (Nyt joku siellä varmaan epäilee mielenterveyttäni...)

Ostin tässä muutama vuosi sitten Ahmed Ladarsin kirjan "Mämmi", jossa tämä suomalaistunut Italian Suomen suurlähetystön (varmaan jo entinen) kokki esittelee niin suolaisia kuin makeitakin mämmiohjeita. Niiden ohjeiden avulla kyllä mämmi-inhoajatkin saa syömään mämmiä: on kuivakakkuja, tryffeleitä, sämpylöitä, leipiä ja erilaisia jälkiruokia. Vuosi sitten tein mausteisen mämmileivän (postaus tulossa tännekin), joten tänä vuonna piti tietysti kokeilla jotain uutta.

                        
Linnean mokkapalat vadelmahillolla ja suklaakuorrutuksella

Kokeilin Linnean mokkapaloja, jotka pettymyksekseni osoittautuivat aika kuiviksi ja mauttomiksi. Toki kuorrutin ne suklaalla, mutta eivät ne siitä paljoa parantuneet. :( Taikinaan ei tosin tule ollenkaan sokeria, joten kenties siinä syy. Noh, ohjeeseen kuuluu kyllä hilloinen täyte (minä vaihdoin sen tädin keittämään vadelmahilloon), joka onkin varmaan se piste i:n päälle, sillä hillon jälkeen mokkapaloja söi ihan mielellään. Opetus: mokkapalat ovat siis omanaan esimerkiksi kakkupohjana tai käärretorttuna. Ensi vuonna täytyykin tehdä mämmikäärretorttua, johon kirjasta myös löytyy ohje.

Ohjeen kuva ohessa. Ps. kaikki pohjan ainekset vain sekoitetaan keskenään.


Mämmikuivakakku

Toinen ohje eli mämmikuivakakku onnistui sitten paremmin tai siis siitä tuli juuri sellainen ihanan mehevä ja kostea kakku. Nams! Ei kyllä todellakaan mikään kuiva kuivakakku. :) Mämmistä tuli vieno maltainen ja makea maku. Pyöreässä vuoassa paistettuna kakun voi halkaista ja täyttää sekä koristella vaikkapa pääsiäisen aikaiseksi synttärikakuksi. Tai sitten taikinaan voi vaikka lisätä pähkinöitä, rouhittua suklaata... Mutta minulla oli tämän kakun puolikkaalle muutakin käyttöä...Heidin halaus

Kuinka olisin voinut olla tekemättä jälkiruokaa, jonka nimi on Heidin halaus? :D ½ litraa oheisen kuivakakun muruja, desi vatkattua kermaa, neljä munanvalkuaista, 150 g valkosuklaata, sokeria ja kasvispohjaista hyydytysainetta. (Sanon liivatelehdille yök!) Päälle rouhittuja cashew-pähkinöitä. 

Tulos oli ihan jees. Laitoin nämä tosin pakkaseen annosmaljoissa enkä missään muotissa, kuten ohjeessa sanottiin, koska en tosiaan käyttänyt liivatetta enkä luottanut kasvishyydykkeen toimintaan. Ja hyvä niin, koska  ilman annosmaljaa annokset olisivat vain levinneet pitkin pöytää... 

Maku oli hyvä, sellainen miedon mämminen. Mielestäni nämäkään eivät olleet liian makeita tai tuhteja, mikä oli hyvä, koska meitä oli vain neljä syömässä ja annoksista tuli melko isot... Viidelle tai kuudelle tulee vähän ystävällisemmät annoskoot. Mutta kaikki meni silti! 

Hyvää pääsiäisen jälkeistä aikaa kaikille! Noin kahden viikon päästä onkin Wappu ja ohjelmassa onkin sitten leipoa wappu-piknikille kaikenlaista kivaa... Aikaa on, koska 30.4. on meitsillä vapaapäivä... ;) Mutta nyt tekemään jotain hyödyllistä eli salille! Energiaa on, koska maistelin äsken yhden kaverini synttäribileisiin tekemistäni Nanaimo-paloista... Mutta niistä sitten myöhemmin. ;)

Heidin halauksen ohje:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti