tiistai 29. joulukuuta 2009

Egyptin loma! 19.-25.12.2009


Helouhelou! Toivottavasti kaikki ovat selvinneet joulusta! Lahjat on avattu (ensimmäiset jo ehkä käyty palauttamassa?), jouluherkut syöty (ne viimeiset kaksi Fazerin konvehtirasiaa ovatkin sitten avaamattomia juhannukseen saakka, kuten aina eikä kukaan halua edes nähdä kinkun hiventä tai joulukalan palaakaan enää), rentouduttu ja nautittu hyvästä seurasta (ja TAAS se äiti sai hermoromahduksen sen kalkkunan täytön kanssa kun just ne luumut jäi ostamatta eikä noita sukulaisia kestä enää sekunttiakaan, thank god alennusmyynnit alko jo!). Minäkin selvisin Egyptistä onnellisena ja suhkoht terveenä, matkalaukut tuli kaikki takaisin ja eikä tuliaisisista kertynyt liikaa painoa. Ehdittiin koneen vaihtoihinkin mennessä ja tullessa just nappiin, vaikka menolennon n. 45 minuutin myöhästyminen jännittikin, mutta aikaa jäi vielä ostaa Münchenin kentältä skumppapuollo! 

Loma oli älyttömän mahtava! Joka päivä paistoi aurinko ja lämpötila oli siinä kahdenkympin kieppeilla, parhaimmillaan varmaan +25. Näin ja koin äidin kanssa tosi paljon eikä me edes otettu yhteen kertaakaan. Me saatiin hotellin opastamana käyttöömme huippu opas/taksikuski Aziz, joka vei meitä joka päivä erilaisiin paikkoihin n. 26 euron hintaan. Jei! En ole pitkään aikaan ollut näin rento, kuin mitä lomalla olin, se tuli tod. tarpeeseen! Nyt kyllä jaksaa taas painaa arkea…seuraavaan lomaan asti. 




Näkymä hotellin partsilta. Awesome!


Hotelli on neljän tähden hotelli egyptiläisen mittapuun mukaan, mutta suomalaiseen makuun sellaiset 3 tähteä, veikkaan. Tai jos sitäkään, sillä suihkun letku oli niin löysällä, ettei sen päästä tullut vettä kuin pienellä lorinalla eli kaikki pesut piti hoitaa polvillaan ammeessa hanan alla. No, hoitui se niinkin. Jääkaappi huoneessa oli, samoin TV ja siistikin se oli; joka päivä vaihdettiin pyyhkeet ja muutenkin siivous toimi. Hyvä hotelli, nimeltään Siag Pyramids. Pyramidit siis näkyi meidän kuudennen kerroksen huoneen parvekkeelta eli niiden luo oli matkaa jo pari kilsaa tms. Keskustaan oli matkaa n. 10 kilsaa ja koska egyptiläiset ajaa kuin hullut eikä ole suojateitä eikä oikein jalkakäytäviäkään, niin taksi on elinehto, jos hotelli sijaitsee keskustan ulkopuolella. Ja aika kaaosta liikenne on kyllä keskustassakin.




Hotellin uima-allas

Uikkarit oli kyllä mukana, mutta koska oltiin jo talvikuukausissa ja lämpötila n. 22, niin ei kyllä kuitenkaan allas houkuttanut, varsinkin kun tultiin hotellille reissuilta takaisin aina siinä kolmen aikaan ja jo neljän-puol viiden maissa alkoi hämärtää. Illat me viettiinkin yhtä lukuunottamatta hotellilla videokanavan tarjonnasta nauttien. Iltaisin ei oikein huvittanu minnekään lähteä, edes autolla, kun lounaan jälkeen ei enää tehnyt mieli syödä kuin vähän hedelmiä iltapäiväksi. Noh, tulipahan nähtyä vähän leffoja. Tosin nukkumaankin mentiin usein jo joskus ysin aikaan. Molemmille oli hiukkasen kertynyt univelkoja.




Pyramidit!


Heti ensimmäisenä kokonaisenä lomapäivänä eli sunnuntaina 20.12. lähdimme kohti pyramideja! Kairo on levittäytynyt jo niin laajalle (kaupungissa on 20 miljoonaa asukasta ja 3 miljoonaa autoa), että pyramidit ovat jo ihan kaupungin laidalla eivätkä keskellä aavikkoa, kuten varmasti niiden rakentamisen aikaan tilanne oli. Ratsastimme oppaan ja hänen apupoikansa kanssa dyyneillä ja kävimme parilla haudalla. Opas oli hyvä ja kertoili paljon mielenkiintoisia faktoja. Ja nappaili mun ja äidin kameralla meistä kymmenittäin kuvia. Onpahan ainakin todisteita.





Sfinksi ja näkymä Kairoon

Sfinksistä minulla on vaan tämä yksi hieman epäselvä kuva blogiin laitettavaksi, mutta täytyy sanoa, että mahtavalta se patsas näytti tuhansien vuosien jälkeenkin.

Kävimme myös ennen pyramideja tutustumassa aitoihin egyptiläisiin parfymeihin ja niistä tehtyihin öljyihin ja pyramidien jälkeen vierailimme papyrus-liikkeessä, jonka myyjätär oli (ainakin oppaan ja myyjättären itsensä mukaan) myös nimeltään Heidi. Kait sitä on turistina aina vähän epäilevä, että joka kohdassa yritetään sumuttaa… Tyhmää. Ostimme molemmat hienot kuvat seinillemme ja saimme vielä kaupan päälle kaksi pientä kuvaa tuliaisiksi. Ja hyvää turkkilaista kahvia!




Kelluva lounasravintola


Kun oli niellyt muutaman tunnin pölyä, kengissä narskui hiekka ja olo melko lailla hikinen ja nuutunut, oli aika suunnistaa lounaalle. Oppaamme Aziz tiesi hyvän lounaspaikan, joka sijaitsi Niilin varrella seisovassa laivassa.




Salaattipöydän antimia

Lounas koostui hulppeasta buffeesta, johon kuului kaksi pöydällistä erilaisia tahnoja, vihanneksia ja kasviksia, riisiä, perunaa, kalaa, lihaa, kalaa ja jälkkäreitä. Ja kaikki vain n. 70 egyptin puntaa eli siis n. kympin luokkaa. Score!



Salaattipöytä nro 2




Annos nro 1, erilaisia salaatteja ja tahnoja

Jahas, mitäs sitä tuli ahne…eikun siis otettua? Ainakin marinoituja munakoisoja, porkkanakuutioita, tomaattia, grillattua kesäkurpitsaa, jonkinlaista linssitahnaa, hummustakin siellä taisi olla… Todella hyvää!




Annos nro 2…Mitä? Mähän sanoin et se oli buffet! 

Ja eihän buffetissa voi KOSKAAN jättää syömistä järkevästi yhteen lautaseen vaan pitää vielä käydä hakemassa niitä ruokia, joita ei saanut vielä ensimmäiseen lautaseen mahdutettua (ja niiitä, joita haluaa vielä maistaa uudestaan). Tähän annokseen otin vähän ihanan pehmeäksi grillattua kalaa, keitettyjä vihanneksia, keitettyä kaalia, porkkanakuutioita taas, munakoisoa uudestaan…




Jälkkärikokoelma


En ihmeekseni vielä ollut aivan ääriä myöten täynnä, ja tunnetustihan jälkkärille on varattu oma mahansa, joten otin vielä hiukan makeaa. Tarjolla oli erilaisia kuivakakkuja (joita en halunnut ottaa niiden vaikuttaessa hyvin kuivilta, kuten buffetpöydissä yleensä tapana on), mutta nappasin kakkujen päältä muutaman suklaakoristeen, sitten ihanan, makealla tahnalla täytetyn marengin sekä pari siirappista kakkua. Nekään eivät olleet kovin ihmeellisiä, lähinnä maistuivat makealta siirapilta.
Vesi maksoi 3 euroa pullo, josta viereissä pöydässä istunut turkkilainen mies tulistui melko lailla ja alkoi aika kipakkaan sävyyn väitellä tarjoilijan kanssa toteamalla, että bensalitrankin saa halvemmalla kuin ½ litraa vettä. Siihen tarjoilija totesi fiksusti, että bensaa ei kuitenkaan voi juoda… Kyllä luulisi ymmärtävän, että maassa, jossa sataa hyvin harvoin ja jossa kaikki jokivesi on täysin käyttökelvotonta, ja vesijohtovesikin juomakelvotonta (ainakin turisteille), niin lähdevesi kyllä maksaa maltaita.



Niili


Laivan ikkunoista oli ihanaa ihailla kaunista Niiliä auringonpaisteessa. Niilin rannat keskustan tuntumassa ovat täynnä hienostohotelleja, kuten Hilton, Mariott ja Sheraton.

Lounaan jälkeen palasimme hotellille, jossa vietimmekin iltapäivän viimeiset auringonsäteet parvekkeella istuen ja illan viilentyessä siirryimme sisätiloihin töllöttimen ääreen, jossa sitten ilta vierähtikin. Kamera täynnä hienoja kuvia ja vatsa juuri sopivasti täynnä hyvää ruokaa, mikäs tässä on sängyllä makoillessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti