keskiviikko 9. joulukuuta 2009

Vegetarismia! Kesäkurpitsakeitto sekä juures-tuorejuustolaatikko


Päivityksiä satelee! Pakko saada kaikki rästistä lomaa varten sitä on vielä pari postia kirjoitettavana plus kolme leipomisurakkaa vielä tulossa. Mutta sitä ennen vähän kasvispitoista ruokailua, joka itse asiassa tapahtui lauantaina ENNEN Suklaafestivaaleja. Nooh, päivä sinne tai tänne…

Uusin Glorian Ruoka & Viini-lehti oli tietenkin täynnä kaikenmaailman jouluherkkuja suklaisista nameista pääruokien kautta kasvislisukkeisiin. Myös parit laatikot mahtuivat mukaan ja ohje bataatti-vuohenjuustolaatikosta kiinnosti heti. En ole koskaan ennen tehnyt laatikoita, joten tuo ohje kuulosti hyvältä aloittaa. Ja koska en halunnut käyttää vuohenjuustoa vaan vähärasvaisempaa tuorejuustoa sekä päästä helpommalla ja ostaa 500 g juuressosetta (jep, en edes käyttänyt bataattisotetta), niin totta kai soveltamisen takia tämä posti on pakko tagata “epäonnistuneena”. Nimittäin laatikkoa paistoksestani ei kyllä tullut…

Ohje on niin simppeli ja tietysti meikä menee munaamaan sen. Annettakoon kokemattomuuteni laatikoiden suhteen käydä armona oikeudessa. Laatikko ei nimittäin hyytynyt, vaikka se oli uunissa ties kuinka kauan. Ehkä olin malttamaton, mutta se paistui ainakin tuon vaaditun ajan. Tuorejuusto on tietysti löysempää kuin vuohenjuusto, enkä sitäkään käytänyt alkuperäisen ohjeen mukaan 200 grammaa vaan puolet vähemmän. Ja tuleeko kilosta bataatteja automaattisesti ½ kiloa sosetta? Maybe not.

Tuloksena oli siis hieman tuorejuustolta maistuvaa sosetta, joka oli lämmitetty uunissa. Epic fail. :( Nyt on lisäksi pakkaset niin täynnä laatikoita, ettei tässä enää jaksa/viitsi kokeilla uusintaa. Huoh. No, ENSI vuonna, missä ikinä olenkaan, niin teen kyllä 100 % oikean ohjeen mukaan jotain laatikkoa joulun kunniaksi. Tai ei sitä tiedä, jos vihdoin saisin käsiini sitä hemmetin kurpitsamuhennosta, niin siitä nyt voisi aina yhdet laatikot vääntää…

Maun puolesta en valita, laatikko/sose oli hyvää! Mutta kehotan pitäytymään ohjeessa. Normaalisti laatikkoon tulee kyllä muna, mutta ehkä tässä tuo juusto toimii sakeuttajana sekä suurempi määrä bataattisosetta (kilo kenties?). Hmm, kyllä tämä nyt vielä vaatii viikonlopuksi jonkinlaisen laatikon valmistuksen! Pakkohan tämä mysteeri on selvittää. 


Juuressose-tuorejuustolaatikko
alkup. resepti: Glorian Ruoka & Viini 8/09 (bataatti-vuohenjuustolaatikko)
1 kg bataatteja
200 g tankovuohenjuustoa
n. 1 dl ruokakermaa
½ dl vaaleaa siirappia
1/4 tl chilijauhetta
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
Lisäksi: korppujauhoja
voinokareita

Lämmitä uuni 150 asteeseen. Kuori ja lohko bataatit ja keitä ne miedosti suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa/1 l vettä) kypsiksi n. 20 minuuttia. Kokeile kypsyyttä veitsellä. Kaada keitinvesi pois, mutta säästä osa soseen ohentamiseen. Soseuta bataatit ja ohenna tarvittaessa. Murustele juusto joukkoon ja lisää muut aineet. Sekoita ja kaada voideltuun uunivuokaan. Ripottele päälle korppujauhoja ja voinokareita. Kypsennä uunissa n. 1 ½ tuntia.

Kesäkurpitsa-paprika-tuorejuustososekeitto


Edellisenä päivänä olin ollut firman pikkujouluissa ja sitä edellisenä päivänä kuntiksessa, joten rauhallinen lauantai oli ihan tervetullut. Siksi halusin tehdä laatikon lisäksi vielä vihanneskeittoa. Valitsin kesäkurpitsa-paprikan ja heitin ohjeen melko lailla hatusta. Jätin soseeseen liikaa vettä, koska tykkään syödä sosekeittoni tosi sakeina, joten kannattaa ensin kaataa vaikka kaikki vesi pois ja lisätä sitten, jos siltä tuntuu.

Liika vesi vei tietysti makua pois, tosin ei kesäkurpitsa nyt muutenkaan ole erityisen voimakas vihannes. Tämä kokkauskerta sai minut kuitenkin vakuuttuneeksi (jälleen kerran) siitä, että näin talviaikaan tulisi tehdä paljon enemmän sosekeittoja. Valmiit soseet ovat kyllä kätsyjä ja kyllä sitä nyt kattilallisen soppaa kuorii ja pilkkoo in no time. Kun yksi lauantaiaamupäivä on käytetty esim. viiden litran sopan vihannesten pilkkomiseen, niin on pakastin täynnä soppaa! Okei, ehkei ihan viittä litraa, mutta you get my point.

Ja koska ihminen ei elä pelkistä rehuista, kannattaa sosekeittoihin lisätä loppuvaiheessa esim. soijarouhetta tai keittää erillisessä kattilassa samalla linssejä tai papuja/kikherneitä. Myös tofu kelpaa, katkaravut, kana, jauheliha… Ja kuka kehtaa väittää, että kasviksista ei saa mitään hyvää aikaan? Jopa minä saan, koska vaikka kaikki tekeleeni eivät aina onnistu 100 %:sti, niin kyllä ne yleensä ihan hyvältä maistuvat. 

Kesäkurpitsa-paprikakeitto
n. 3 dl vettä
½ kasvisliemikuutio
n. 400 g kesäkurpitsaa
1 paprika
100-200 g tuorejuustoa

Pilko kesäkurpista ja paprika kuutioiksi. Laita vesi ja kasvisliemikuutio kattilaan ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää vihannespalat ja keitä pehmeiksi, n. parikymmentä minuuttia. Kaada vesi pois ja soseuta vihannekset. Laita takaisin hellalle ja lisää tuorejuusto. Jos keitto tuntuu liian tuhdilta, lisää vettä. Anna kiehua vielä viitisen minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti