tiistai 8. joulukuuta 2009

Suklaafestivaali Helsingin Wangassa Satamassa 21.-22.11.2009


…olet valmis uhmaamaan diabetesta, sokerihumalaa ja sokeriähkyä silmää räpäyttämättä


Jos jollekulle ei vielä tähän mennessä ole selvennyt, niin olen ihan tajuton suklaafriikki. Voisin luopua KAIKISTA muista herkuista (ja aika hyvin olen siihen jo päässytkin), mutta suklaasta en koskaan. Karkki- ja sipsilakossa olen ollut nyt n. kolme vuotta, mutta viimeinen kunnolla kestänyt suklaalakkoni ajoittui myös samaan ajankohtaan eli kolmeen kuukauteen loppuvuodesta 2006. Muut herkut jäi, mutta suklaa ei. Nykyään en edes yritä mitään suklaalakkoja, ei ne vain toimi. Voitte siis vain kuvitella, kuinka innoissani olin luettuani Suklaafestareiden mainokset! Se tulee taas! Viime vuonna festivaalit järkättiin ensi kertaa, mutta silloin minulla oli jotain muuta menoa. Nyt raivasin kalenterini tyhjäksi jo hyvissä ajoin että varmasti pääsisin paikalle.

Pistin kellon soimaan seitsemältä sunnuntai-aamuna, jotta olisin heti aukeamisen jälkeen paikalla. Halusin nimittäin päästä seuraamaan 10.30 alkavaa Nuori Suklaamestari-kilpailua ja ehtiä kierrellä sitä ennen kaikessa rauhassa. Sää oli kaunis ja aurinkoinen, mitä täydellisin päivä suklaanautintoihin! (No okei, suklaatahan nyt voi syödä säästä riippumatta…)

Taisin kuolla ja päästä suklaataivaaseen

Kannatti olla ajoissa liikkeellä, sillä sain katsella, kysellä ja maistella vain muutamien aamuvirkkujen kanssa eikä tarvinnut lippuakaan jonottaa. Ja pääsylipun hinnalla sain vielä ilmaisen päiväristeilyn Tallinnaan Eckerö Linella, woot woot!

Molemmille päiville eli lauantaille ja sunnuntaille oli vaikka minkälaista ohjelmaa: suklaa & viinitasting, suklaa & kuohuviini-/shamppanjatasting sekä suklaa & konjakkitasting. Nämä olivat tietysti maksullisia ja sellaisiin aikoihin, etten olisi päässyt niitä kokeilemaan. Molempina päivinä saattoi kuunnella myös luentoja mm. kaakaosta yleensä, suklaasta kauneudenhoidossa sekä suklaasta ja ravitsemuksesta. Tietoiskuja mm. Fazerista sekä Kölleste Kommimeistrista oli myös tarjolla. Itse en käynyt kuin katselemassa kilpailua, koska oli viikon päässä olleet tankotanssikoulun pikkujoulut pakottivat tankotunnille kahdeksi. No, itse asiassa tämän aamupäivän jälkeen liikunta teki ihan hyvää…


More and more of the good stuff


Voi kauhia, voi kauhia, mistä aloittaa? Parasta vain edetä ihan järjestyksessä. :D Paikalla oli yhteensä 26 näytteilleasettajaa. Oli isoja lafkoja (Fazer, Suomen Nesté Oy, Oy Gustav paulig Ab) pieniä liikkeitä (KC Suklaa, Kaakaopuu OY, SuklaaGallaeria Oy) ulkomaisia yrityksiä (Kalev, Kölleste Kommimeistri OY), Eckerö Line, Haaga-Perho (esittelemässä viiini- ja kokkikoulutustaan), Eurocosmetics Oy, Pajunen Oy (Silikonimart-silikonivuokia, Konditoria pH7 (upeita jälkkäriluomuksia!), Oy Norex Spirits Ab (alkoholijuomia tietenkin) ja monia muita!

Käsintehtyjä suklaakonvehteja, tummaa (60 %, 70 %, jopa 85%!), valkoista, maitosuklaata, tryffeleitä, konvehteja marjaisilla, pähkinäisillä ja kymmenillä muilla erilaisia täytteillä, koristeilla ja kuorrutuksilla. Reilua kauppaa, luomua, lahjaideoita, suklaasähkeitä (Chocotel Oy)… Jos täältä ei mitään mukaansa löydä, niin on tosiaan väärässä paikassa.


Suklaakeittiössä


Fazer piti suklaakeittiötä, jossa kokkiopiskelijat loihtivat pieniä maistiaisia suklaan käytöstä ruuanlaitossa. Oli paistettua lohta tummasuklaamurujen ja hedelmäsalsan kera, kanaa suklaisessa kastikkeessa sekä vielä…apua, mikä se jälkkäri oli….jonkinlainen suklaakakku muistaakseni. Ja vielä valkosuklaakaakaota. Kaakaon ja kanan jätin väliin, mutta muita maistoin. Kakku oli ihan ok, tosin pidin sitä vähän liian kuivana omaan makuuni enkä oikeastaan pystynyt kovasti maistamaan suklaata lohen seasta. Kenties makunystyräni huusivat jo siinä vaiheessa hoosianna eikä lohen varmaan ollut edes tarkoitus olla kovin suklainen, mutta kyllä se nyt olisi voinut olla ihan erottuva osa se suklaa. Muutoinhan ne murut voi syödä ihan vaan erikseen.





Vuoden nuori suklaamestari-kilpailu


Kävin aina välillä seuraamassa Nuori Suklaamestari-kisaa, koska lyhytjänteisyyteni (ja alati kasvava sokerihumala) estivät minua katsomasta kilpailua alusta loppuun. Muutama nuori ammattilainen tai alan opiskelija sai n. puoli tuntia aikaa valmistaa jokin suklainen jälkkäri, joita sitten arvovaltainen tuomaristo arvioi ja lopulta valitsi voittajan.


Kilpailun juonsi Haaga-Perhon koulutuspäällikkö, keittiömestari Juha Turtiainen. Tuomareina kilpailussa toimivat Majlen Fazer, Mika Gröndahl sekä Ulla-Maija Huovinen. Opiskelijasarjan voitti Jori Törmänen Ravintolakoulu Perhosta ja ammattilaissarjan Akseli Herlevi Cafe Strindbergistä. (Tiedot tuomareista sekä voittajista kävin katsomassa Suklaafestivaalien sivuilta, sillä en tapahtumapäivänä ottanut niitä ylös enkä ollut paikalla voittajaa julistettaessa.)


Kultasuklaa

Maistoin suklaata varmaan jokaiselta ständiltä, joka tarjosi maistiaisia ja ostinkin pari tryffeliä. Leonidas maistatti tummaa, valkoista ja maitosuklaata. Kultasuklaata löytyy mm. Hakaniemen hallista sekä Wanhasta Kauppahallista ja liike on tunnettu hienoista suklaakoristeistaan. Löytyy jakoavaimia, tikkareita, jouluisia hahmoja, ruusuja, kiven näköisiä makeisia… Tilauksesta saa myös suklaakaiverruksia eli pieneen konvehtiin voi kirjoittaa esim. synttärionnittelut, nimen tai jopa kuvan! Toimitus kestää parisen viikkoa, joten nyt ei välttämättä enää kerkeä jouluksi saada. Sen verran epäilen joulukiireitä olevan. Mutta jos ei ehdi saada rakkaan kuvaa suklaanamiin, niin aina voi kokeilla ostaa esim. Hakaniemen hallista 224 euroa maksavan hervottoman kokoisen suklaapukin! Sitä voisi sitten syödä jouluna koko suku! Liekö täyssuklainen…

Leonidas

Leonidas on tuttu Kampin keskuksesta siitä Café Picnicin vierestä. Juuri nyt kahvila on uudistunut ja tuolit sekä pöydät siirretty sisätiloista keskelle käytävää aidatulla alueelle eli nyt on enemmän tilaa kahvitella ja itse myymälään mahtuu enemmän tuotteita! Tästä taisin ostaa yhden konvehdin, mutten enää muista, minkä. Olen käynyt aikojen saatossa muutamassa vuodessa läpi varmaan kaikki Kaakaopuun konvehdit, ihan uutukaisia lukuunottamatta ja voin siis todeta liikkeen olevan todella laadukas ja vielä melko huokeakin yleiseen konvehtitasoon verrattuna.


Fazerin maistiaispiste

Fazer oli tietenkin paikalla uusien Nordic Gourmet-suklaiden -sekä konvehtien kanssa. Maistoin uudestaan mustikkatäytesuklaata ja hyvää se on edelleen. :D Kuulin esittelijältä myös sellaista, että ensi kuussa sopii odottaa Fazerilta jotain uutta kauppihin. Jei, lisää suklaauutuuksia! Mainio tapa aloittaa uusi vuosi.


Viiniä sisältävää suklaata etualla (mm. Shiraz, Pinot Noir) ja taka-alalla erilaisia koristeita kakkuihin ym. jälkkäreihin (mm. vaaleanpunaisia mansikan makuisia, oransseja appelsiineja, suklaata ja kahvia)

Viiniä sisältävissä suklaissa oikeasti maistui hennosti punaviini, vaikkeivat ne olleet mitään täytesuklaata. (Vrt. liköörikonvehdit.) Ostin iskälle yhden levyn maistiaisiksi ja sitten se mokoma meni ja tarjosi minulle ja kaverilleni samana iltana vielä puolet levystä. Voi vaan arvata, miten siinä kävi… Tässä muodossa punaviini kelpaa minullekin! ;)

Mieleni teki myös ostaa pussillinen joitain ihania koristeita (limen makuiset ja ihanan vaaleanvihreät koristeet sekä maitokahvin ruskeat kahvin makuiset houkittivat eniten), mutten halunnut raahata urheilukassissani enää yhtään lisää tavaraa.



Upeita jälkkäriluomuksia. Tuollaisia kun osaisi tehdä!

(Loppuuko tämä posti ikinä??) Paikalla ollut Konditoria ph7:n leivoksen herättivät ihastusta ja hieman klo yhdentoista jälkeen paikalla parveili muitakin valokuvausintoisia kuin minä. (Ruokabloggaajia? Koristeluinspiraatioita metsästäviä? Heidän vanavedessään minäkin rohkaistun ottamaan lisää kuvia.) Konditoria myös antoi maistiaisiksi pieniä paljoa jonkinlaista moussekakkua, ja täytyy sanoa, että vaikka kakku oli maikasta ja ilmavaa, ovat konvehdit kuitenkin minun juttuni. Hiiteen jauhot, rasva, sokeri, kaakaomassa riittävät!


Miksi tyytyä tavalliseen piparkakkutaloon, kun voi saada tällaisen?

Olen jo monena jouluna meinannut kokeilla oman, pienen piparkakkutalon tekoa, mutta tätä katsellessa tuntuu, että meinaamisen asteelle se taitaa taas jäädä… Haluaisin kuitenkin tehdä jonkin hienon ja suuren, johon taidot ei kuitenkaan riittäisi ja homma menisi ihan pipariksi. Hmm, on tässä tietty vielä vapaita iltoja ja päiviä jäljellä ennen matkaa…



KC Suklaan ihania jouluisia herkkuja. Eihän noita kehtaisi edes syödä! Tai, kyllä kehtaisi :D

Kun olin pieni, sain usein joulun alla äidiltä tai iskältä tuliaisiksi kaupasta suklaapukin. Ne suklaapukit olivat tietysti tehty siitä bulkki”suklaasta”, jonka tuoteselostelistalla ensimmäisenä on sokeri, sitten joku ihme siirappi, sitten joku palmuoljy ja sitten ehkä se kaakomassa, mutta pienestä lapsesta mikä tahansa makeinen oli hyvää. Nyt tekisi mieli ostaa itselle oikein kunnon gourmet-pukki (!) tai lumiukko! Tosin pelkona on, että tuhoan sen kerralla ja sitten on taas tosi kivaa. Tai ehkä sen voisi ostaa maanantain tai torstain aamuseitsemän pumpia varten. :D

Uuh, tätä kirjoittaessakin alkoi jo ällöttää kaikki suklaa! Minun piti vielä tuon suklaanäytöksen jälkeen jäädä katsomaan Minna Nikkosen suklaakakkunäytöstä, mutta pohja se on minunkin lasissani! Suklaasta nyt kenelle tahansa tulee jossain vaiheessa ällö olo kaiken sen rasvan ja sokerin jälkeen, ja niinpä luovutin, keräsin kamani ja lähdin metsästämään jotain suolaista. Tulihan sitä maisteltua joka kojusta ja osasta vielä pariin otteeseen. Lisäksi oli pakko oikein ostaa pari konvehtia, toinen oli Dammenbergin tervatäytteinen konvehti (juuri sopivasti tervainen) ja Nouvelle Försäljnings AB:n uutuus, mm. mustikkaa ja goi-marjaa sisältävä Xocau-suklaa. Tarkaa makua en enää tarkkaan muista, mutta hyvää se oli. :) Ja sisälsi edes hiukan jotain terveellistäkin. Toivottavasti.

Eipä silti, ei olisi sunnuntai voinut paremmin alkaa! Puolitoista tuntia suklaan ihmemaassa, what’s not to love? Onneksi olo viimeistään tankotanssin pyörteissä taas palautui normaaliksi. Ja vaikka sitä kuinka vannoin, etten kyllä enää tänä vuonna syö suklaata, niin arvatkaapa vaan montako suklaakonvehtia söin viime sunnuntaina? (Vinkki: vastaus on enemmän kuin 0.) ;) Luontoaan vastaan ei kannata taistella, ei varsinkaan näin joulun alla! Hiiteen Provinssit, Ankkarockit ja RMJ:t, kyllä Suklaafestivaalit ovat vuoden parhaat festarit!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti